Zelfvertrouwen Cursus

Zelfvertrouwen Cursus volgen? Wat zijn de mogelijkheden?

Een zelfvertrouwen cursus volgen is ook online mogelijk. Pas wel op met een gratis online zelfvertrouwen cursus! Hieronder ontdek je welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Veel mensen in Nederland en België hebben last van een gebrek aan zelfvertrouwen. Onzekerheid over wie je bent, hoe je bent, hoe je overkomt bij anderen, of je iets wel of niet kunt, onzekerheid bij een examen, een sollicitatie- gesprek of in de liefde.

Onzekerheid geeft twijfel en onrust. Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken.

Welke hulpvorm moet ik kiezen?

Maar welke hulpvorm past nou het beste bij jouw situatie? Wanneer is het verstandig om bijvoorbeeld een korte zelfvertrouwen cursus te gaan volgen en wanneer kun je beter de hulp in schakelen van een beroepsmatig psychotherapeut?

Zelfvertrouwen cursus, training of coaching

Veel mensen ervaren in hun dagelijks werk een gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige cursussen zijn gericht op werkende mensen. We hebben het dan over een cursus, training of coaching traject.

Ze worden aangeboden door bedrijven die zich gespecialiseerd hebben op allerlei vlakken van persoonlijke groei in je werk. Merk jij aan jezelf dat jouw gebrek aan zelfvertrouwen zich voornamelijk afspeelt in jouw werk? dan is dit misschien precies waar je naar op zoek bent.

Andere mensen hebben weer een andere motivatie. Zij kiezen ervoor om zichzelf te verbreden en blijven ontwikkelen, soms op een vlak waar ze vinden dat ze wat tekort tekortschieten. Ze ondervinden niet meteen hinder in hun dagelijkse werkzaamheden, maar hebben de mogelijkheid en de ruimte zich te ontwikkelen.

Zelfvertrouwen Cursus Gratis online volgen?

Op het internet staat het vol met bedrijven die een cursus assertiviteit of zelfvertrouwen aanbieden. Zoek maar eens op internet op de zoekterm ‘zelfvertrouwen’ en je merkt dat er heel wat cursussen worden aangeboden om je zelfvertrouwen te vergroten. Steeds vaker vind je op de eerste pagina van Google ons bedrijf: Zelfvertrouwen.com en hier zijn wij heel trots op!

Hoe vind je nu een zelfvertrouwen cursus die echt bij je past?

Korte cursussen van een dag, lange cursussen van enkele weken, ja zelfs online cursussen zijn mogelijk. Pas wel op, er zijn namelijk belangrijke zaken om vooraf te bekijken. Dit zie je zo in de volgende alinea.

De focus ligt vaak op leren en ontwikkelen. Onderwerpen die vaak aan bod komen zijn: Leiderschap en management, persoonlijke effectiviteit, communicatie en samenwerken, projectmanagement, verandermanagement, kwaliteit en procesmanagement, assertiviteit, stress en werkdruk. Hoe vind nou je tussen al dat aanbod de cursus die jou werkelijk verder helpt?

Kies voor een persoonlijke aanpak

Wanneer je steviger in je schoenen wilt staan en beter uit de verf wilt komen, je minder onzeker wilt voelen in lastige situaties, dan kan een cursus je daarbij zeker helpen. De reden die jij hebt is heel persoonlijk en daarom zal niet elke cursus de oplossing voor je zijn.

Valkuilen van een online zelfvertrouwen cursus

Toch is er een belangrijk criterium dat vrijwel altijd geldt als basis voor succes: een cursus met persoonlijke aandacht! Niet iedere aanbieder van een cursus houdt hier rekening mee.

Denk maar eens aan een vorig blog van ons ‘de wet van de berg. Hierin geven we aan dat je beter stapje voor stapje een berg kan beklimmen. Veel aanbieders zetten je in een keer binnen 1 dag op de berg. Bedenk vooraf of je dit wel wil. Te vaak blijkt dat je zelfvertrouwen een enorme extra deuk oploopt door deze tijdelijke ‘high’. Je vervalt namelijk veel te snel weer in je oude patronen.

Zelfvertrouwen vergroten is echt iets anders dan boekhouden of Engels leren. Want dat kun je nog wel online of met behulp van een boek, Cd’s en Dvd’s leren. Zelfvertrouwen is een thema dat je met aandacht wilt behandelen, want anders zou het wel eens zwaar averechts kunnen werken.

Heb je niets aan de cursus gehad en denk je: “zie je wel, niets aan te doen, ik zal er mee moeten leren leven”. Dat zou toch zonde zijn? Juist door een persoonlijke aanpak ga je echt de oorzaak wegnemen en vol vertrouwen werken aan een succesvolle toekomst.

Binnen Zelfvertrouwen.com hebben wij meerdere experts werkzaam die jou stap voor stap begeleiden. Te vaak blijkt dat alleen even een cursus aanschaffen niet werkt. Veel mensen die aan hun zelfvertrouwen willen werken beginnen niet eens!

Wij zijn via telefoon, mail en in onze community bereikbaar en begeleiden jou persoonlijk. Op jouw tempo en jouw niveau. Bekijk vrijblijvend onze community eens door een gratis account aan te maken… Je vindt er veel gratis materiaal om direct aan jouw zelfvertrouwen te werken…

In behandeling bij een psychologenpraktijk voor jouw zelfvertrouwen

In een psychologische behandeling ga je leren hoe je positiever naar jezelf kunt gaan kijken, je leert je positieve kanten meer te benadrukken. Als je een periode overwegend negatief over jezelf denkt (ik ben waardeloos, ik deug niet, ik kan niets, niemand vindt mij de moeite waard), dan is het goed om hulp te zoeken.

Een psycholoog kan je helpen om uit die negatieve spiraal te komen. Mensen die langere tijd overwegend negatief over zichzelf denken, hebben meer kans om in een depressie verzeild te raken.

Bij de behandeling van laag zelfvertrouwen wordt met je gezocht naar de gedachten die de onzekerheid veroorzaken, zoals bv. ‘ik kan niets’, ‘iedereen zal mij wel stom vinden’ en zo zijn er nog veel meer van dit soort negatieve uitspraken over jezelf.

Schematherapie of EMDR

Daarna worden deze gedachten via oefeningen en huiswerk grondig aangepakt en vervangen door andere positievere gedachten die zullen leiden tot andere overtuigingen. Zekerder, zelfbewuster en met meer zelfvertrouwen.

Vaak gebeurt dit via de methode van de cognitieve gedragstherapie. Maar veel psychologenpraktijken bieden ook schematherapie of EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) aan.

Ook coaching trajecten worden aangeboden bij psychologenpraktijken. Houdt er rekening mee dat er sprake kan zijn van een wachtlijst bij de betreffende instelling waar je je aanmeldt. Dit is afhankelijk van de therapievorm die je kiest.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is om zelfvertrouwen in de plaats te stellen van jouw onzekerheid hangt met name van je eigen groei af. Het kan hier zelfs zijn dat je met een aantal behandelingen al weer helemaal sterk en wel op weg kunt.

Bij een meer diepgewortelde onzekerheid zou het behandeltraject wel een jaar kunnen duren, of wellicht nog iets langer. In therapie gaan is hard werken. Naast de individuele sessies of de sessies in groepsverband (afhankelijk waar je voor kiest) krijg je regelmatig huiswerk mee naar huis van je therapeut.

Hoe herken ik een laag zelfbeeld?

Onzekerheid kán alleen een gevoel zijn. Soms leidt het echter tot andere klachten zoals:

  • Je gaat liever allerlei situaties uit de weg;
  • Sociale angst. Je gaat situaties met andere mensen uit de weg;
  • Je bent bang om niet te presteren tijdens een proefwerk of een sportwedstrijd;
  • Je hebt weinig vrienden en zit daar mee.
  • Je beleeft weinig plezier meer aan activiteiten:

Als er traumatische ervaringen ten grondslag liggen aan het gebrek aan zelfvertrouwen, zoals bijvoorbeeld, gepest zijn, veel kritiek als kind gehad hebben, dan kan een EMDR-behandeling ingezet worden, bij beschadiging van zelfbeeld.

Oscar Wilde Quote

Wordt een psychologenbehandeling altijd vergoed?

De huisarts is altijd het eerste aanspreekpunt wanneer je psychologische hulp zoekt. De huisarts kan je zelf behandelen of als nodig is wordt je doorverwezen naar een GZ-psycholoog. De huisarts of psycholoog bespreken met je hoe je jouw problemen praktisch aanpakt.

Psychologische zorg, ofwel de basis- en gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt grotendeels vanuit de basisverzekering vergoed. Het is mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. Er zijn wel voorwaarden verbonden om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Wordt een cursus, training of coaching traject altijd vergoed?

Een coaching traject bij een psychologenpraktijk wordt vaak niet vergoed via de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Een aanvullende verzekering heeft mogelijk wel een dekking. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Een zelfvertrouwen cursus, training of coaching traject kan soms via de werkgever (gedeeltelijk) vergoed worden. Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim.

Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst. Op de website van de organisatie waar je de cursus wilt volgen vindt je daar meestal wel meer informatie over.

Zelfvertrouwen cursus als scholingskosten?

Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden. Die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid.

Voor meer info kun je contact opnemen met de belastingdienst. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je kunt met je UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst sluiten.

Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar waarmee je je coaching traject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.

Hoe nu verder?

Wij zijn benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen op dit moment. We hebben veel eerlijke info voor jou geschreven in dit artikel. Je bent niet voor niets op dit artikel uitgekomen. Wij hopen dat jij de kracht vind