Zelfvertrouwen door de juiste houding

Zelfvertrouwen door de juiste houding – inhoudsopgave:


Was ik dat?

Mijn echtgenoot mag graag foto’s van mij maken wanneer ik in het Veluwemeer ben. Ik zag een foto terug die hij had gemaakt. Er stond een gebogen gestalte op. Het kostte mij moeite om te zien dat ik het was die daar gebogen in het water stond.

Ik bedacht me dat ik het vast verkeerd had gezien en keek naar nog een andere foto. Weer die gebogen figuur. Ik wreef me eens goed achter mijn oren en las me in op Google.

Parkinson en de hele rataplan

Sinds mijn twintigste, iets daarna, deal ik met de gevolgen van Parkinson in mijn lichaam. Parkinson is een aandoening die progressief is. Er horen een hoop zaken bij zoals neerslachtigheid, trillen maar ook een gebogen lichaamshouding. Ook het waggelen, een loopstijl die al redelijk bij mij begon te passen, hoort bij Parkinson.

Het is een genetisch bepaalde sluipmoordenaar die ik in mijn lijf met me mee draag. De vraag die dan natuurlijk in me opkomt is: zal ik dit accepteren en weer een stukje levensvreugde inleveren of is er meer mogelijk?

Dat eerste is iets wat niet gelijk mijn keuze zal zijn. Levensvreugde inleveren is de weg van de minste weerstand. Uiteindelijk beland je in een depressie waar je moeilijk uit kunt komen. Ik besloot dus te kijken naar wat er nog meer mogelijk is.

Een goede tip is goud waard

Via een buurvrouw had ik gehoord dat er zoiets bestaat als een wandelcoach. Nou niet gelijk iets waar je enthousiast over wordt wanneer de bank en een fauteuil je beste vriend dreigen te worden door het vele thuiswerken, maar de moeite van het proberen waard.

Ik benaderde de wandelcoach om te kijken naar wat er mogelijk is. Parkinson is een vervelende aandoening maar niet het eind van de wereld. Leven met een sluipmoordenaar in je lichaam is mogelijk, dat heb ik al een behoorlijk aantal jaren ondervonden.

Chiwalking, watte??

De wandelcoach geeft instructie die gebaseerd is op chiwalking. Een manier van wandelen waarbij je bewust wandelt. Je bent je bewust van je lichaamshouding.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, tijd voor actie. Ik plande een loopanalyse in. Tijd om de waarheid onder ogen te zien. Maar ook tijd om wat te gaan doen aan het probleem met mijn houding. Waar zit m de crux??

Een klein stukje natuurkunde

Ook al was ik een hopeloze student bij scheikunde en natuurkunde, ik begin steeds meer te begrijpen van de wonderlijke stofjes waar je lichaam uit is opgebouwd. En ik snap steeds meer hoe bepaalde stoffen je lichaam in orde houden.

De mens lijkt wel geneigd naar negatief zijn. ‘Ik kan dit niet, ik snap dit niet, dit lukt toch niet’. Het zijn zaken die je regelmatig denkt omdat het nu eenmaal gemakkelijker is om dat te denken dan om de feiten aan te pakken.

Van zaken als oxytocine en dopamine had ik nog nooit gehoord tot ik er mee te maken kreeg. Herken je deze twee stofjes? Het zijn de stoffen die je lichaam nodig heeft waardoor jij je oké voelt.

Tip 1. Bewegen als vriend of als vijand

Heb je een chronische ziekte, in mijn geval Parkinson, dan word je wat lomper in je bewegingen en op den duur is bewegen helemaal geen pretje meer.

Ik zag bij mijn vader dat hij afgleed. Hij dompelde zich in zelfmedelijden en zat enkel nog in een stoel of op de bank. Zelf neigde ik ook steeds meer naar die kant. Bewegen was geen vriend van mij, maar eerder een vijand. Ik las in een artikel dat bewegen eigenlijk je vriend is wanneer je een aandoening hebt. Maar waarom?? Ik snapte het niet echt.

Tip 2. Waarom bewegen je vriend is

Ga je sporten, dan kom je er op een bepaald moment achter dat je jezelf beter begint te voelen. Natuurlijk, je lichaam sputtert in eerste instantie behoorlijk tegen. Zeker wanneer je spierpijn krijgt, en je dus eigenlijk teveel hebt gedaan, is daar de neiging om het bijltje erbij neer te gooien.

De crux met sporten, en bewegen in het algemeen, is dan ook dat je het gepast moet doen. Niet te fanatiek in één keer, maar ook niet te weinig. Een goed gemiddelde voor jezelf vinden, daar gaat het om.

Tip 3. Geef je lichaam lucht, daar houdt het van

Het feit bij bewegen is dan ook dat je ervoor zorgt dat je hersenen voldoende zuurstof krijgen. Zuurstof is nodig om te kunnen functioneren, om te kunnen denken maar ook om te kunnen genieten. En juist door te bewegen maakt je lichaam dus dopamine en endorfine aan.

“Door even een stukje in de buitenlucht te lopen voel jij je dus beter”

Tip 4. De juiste houding is bepalend

Maar goed, terug naar mijn lopen. Juist doordat ik voorover gebogen liep deed ik het liever niet.
Je voelt je niet oké en dat is zichtbaar voor de buitenwereld. Door die kromme houding krijgen je hersenen te weinig zuurstof, raak je in een depressie en ga zo maar door. Het is een wisselwerking. Ik kreeg tijdens de wandelinstructie te horen wat de juiste wandelhouding is.

Tip 5. Loop trots rond

Het ding bij lopen is dat je trots moet zijn dat je loopt. De houding bij Chiwalking is als volgt: loop met je benen voeten in een normale loopstand, onder je heupen. Sta rechtop, kantel je bekken (je ‘chi’), recht je rug, maak je lang via je kruin en trek je kin naar beneden.

Oké, die drie onderkinnen die je daarbij krijgt neem je maar even voor lief. Feit is dat je jouw onderbenen ontspant. Door je voeten op te tillen verminder je het gevaar van struikelen en hoef je niet steeds naar de grond te kijken.

Door je voeten licht op te tillen tijdens het lopen verminder je het risico op een valpartij. Een dergelijke houding geeft gelijk al meer lucht. En frisse lucht heeft zijn uitwerking, daar had ik het net al over.

Tip 6. Ga uitdagingen in je leven aan

Wanneer je goed staat en voldoende lucht krijgt kom je erachter dat je de uitdagingen in het leven goed aan kan. Die uitdagingen kunnen bestaan uit boomstronken en boomwortels op het wandelpad waarover je anders gemakkelijk onderuit kan gaan. Het gaat echter verder.

Doordat je een zekerdere houding aanneemt in je leven ga je de uitdagingen van het leven in het algemeen beter en met meer zelfvertrouwen aan.

“Meer vertrouwen in je eigen kunnen, met een gepast deel acceptatie van je beperkingen, zorgt ervoor dat je langer en gelukkiger leeft”

Tip 7. Geef je lichaam een nieuwe kans

Ik kan de loopanalyse van Aldefit die ik zelf liet afnemen van harte aanbevelen. Door een eerlijke instructeur die je de feiten onder ogen laat zien maar die jou ook toont en uitlegt hoe jij een betere, veiligere houding kan aannemen waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt, voel jij je beter in je vel.

Ik geef mijn lichaam een nieuwe kans. De lagere productie van mijn dopamine en serotonine kan nog gestopt worden, het is alleszins de moeite waard.

Meer levensvreugde, een lichaam waarin ik mij beter voel, en genieten van ieder moment: dat is waar het om draait. Je zelfvertrouwen groeit naar mate je meer op je lichaam leert te vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?. Het leven is zo mooi.