Zelfvertrouwen en afvallen (met praktijkvoorbeeld)

Zelfvertrouwen en afvallen? Wist jij dat 95% van je gedrag onbewust wordt gestuurd? En dat slechts 5% van je gedrag bewust is? Dat is wellicht even schrikken. Nu is het op zich heel handig dat gedrag veelal automatisch (onbewust) gebeurt.

Want het zou ook vervelend zijn om elke stap ‘bewust’ te moeten zetten, om elke dag opnieuw met volledige concentratie uit je bed te moeten stappen, om alle handelingen als eten en drinken bewust en niet onbewust te moeten verrichten.

Daar staat tegenover dat onbewust gedrag niet alleen bij eten, drinken, lopen en fietsen in werking wordt gesteld. Onbewust gedrag doet zich in vrijwel elke situatie voor. Elke handeling, elke voorgenomen actie, elke beslissing: alles wordt onbewust op een weegschaal gelegd.

Zelfvertrouwen en afvallen met de weegschaal van pijn en plezier

Een weegschaal van opgedane ervaringen in het verleden. Een weegschaal ook met twee kanten: een kant van ‘pijn’ en een kant van ‘plezier’. Waarbij het onbewuste er alles aan zal doen om de weegschaal te laten doorslaan naar de kant van plezier, met alle gevolgen van dien.

‘Excuses verbranden geen calorieën’

Wellicht denk je nu: dat is toch handig, een weegschaal die voor plezier zorgt? Want plezier wil ik wel hebben in mijn leven. Dat klopt, plezier is fijn om te hebben. Het plezier echter dat door het onbewuste wordt nagestreefd is altijd plezier in het nu, in dit moment. Ofwel: het onbewuste wil altijd op de korte termijn plezier hebben. En daar worden alle overwegingen, mogelijke beslissingen of potentiële veranderingen tegen afgezet.

Hier geldt dat de ‘weg-van-pijn-reactie’ (Zelfvertrouwen en afvallen) van het onbewuste in principe best handig is. Want het heeft daarmee onder meer een signaalfunctie voor gevaarlijke situaties of gevaarlijk gedrag. Hier staat tegenover dat het onbewuste geen langetermijneffecten kan beredeneren en je dus in een situatie kan houden die op lange termijn weliswaar negatief is, maar op korte termijn voor je onbewuste de beste situatie met de minste pijn. En daarmee is een conflict tussen wat je bewust wilt en wat je onbewust wilt geschapen.

Het gevecht tussen jouw bewuste en onbewuste

Begint er al iets te dagen? Je onbewuste is dus niet in staat tot langetermijndenken. Daar is je bewuste voor. Die weet precies de voor- en nadelen van een situatie of gedrag te beredeneren. Die weet precies wat het op gaat leveren om je gedrag te veranderen.

Het bewuste denkt in langetermijn-plezier. Alleen, de 5% invloed die het bewuste heeft op je totale gedrag, maakt het een behoorlijke uitdaging om je onbewuste mee te krijgen in de richting van een andere, bewust gewenste, toekomst. Vooral ook omdat het onbewuste gedrag ‘onbewust’ gaat: je merkt het vaak niet eens, je doet het omdat je het altijd al zo doet.

Zelfvertrouwen en afvallen met Annamarie

Een praktijkvoorbeeld is wellicht op zijn plaats. Het is een situatie die wij al meerdere keren hebben meegemaakt in onze trainingen.

Annamarie was een vrouw van 28 jaar, die met haar 76 kilo te zwaar was voor haar lengte. Ze wilde er tien kilo af hebben en had al op allerlei manieren geprobeerd om die kilo’s daadwerkelijk kwijt te raken.

Het ene na het andere dieet had ze gedaan en in het begin altijd met succes. De eerste week gingen er rap een paar kilo’s af, maar naarmate de tijd verstreek leek het alsof de motivatie verdween. Dan haalde ze weer lekkere dingen in huis, begon te snoepen, vooral als ze terugkwam van het uurtje sporten dat ze deed om slanker en fitter te worden. Toen ze op een avond terugkwam van het sporten en op de bank neerplofte, zag ze een reep chocolade op tafel liggen die ze nog niet had opgeruimd na het boodschappen doen.

Het afwegingsproces van Annamarie is ook die van jou

Annamarie vertelde ons in een training dat ze een heel afwegingsproces in zichzelf voelde opkomen. Ze hoorde zichzelf zeggen: ‘Als ik die reep nu opeet, dan word ik daar straks heel ongelukkig van. Dan heb ik het sporten voor niets gedaan en kom ik eerder aan, dan dat ik afval.’

Aan de andere kant had zij diep van binnen een haast onweerstaanbare drang om de reep chocolade op te eten: één zo’n reepje zou mij toch ook niet de das om doen, dacht ze. En hoewel Annamarie er bewust van overtuigd was dat haar langetermijndoel: tien kilo afslanken, in gevaar zou komen door het eten van deze reep, graaide ze na een paar minuten de reep van tafel en at hem in één keer op. ‘En nog zonder te genieten ook’, zei ze in de training.

Het voorbeeld van Annamarie laat zien hoe het bewuste en het onbewuste elkaar in de weg kunnen zitten, hoe ze de strijd met elkaar aan kunnen gaan.

Aan de ene kant staat het bewuste, dat een langetermijnvisie en langetermijndoel heeft: tien kilo slanker zijn, 66 kilo. Te behalen door een aantal weken stevig te sporten, gezond te eten en discipline op te brengen. Aan de andere kant staat het onbewuste: klaar voor plezier in het nu, weg van de pijn en gevoed door ervaringen in het verleden.

Tel uit je winst!

Het onbewuste slaagt er in veel gevallen in de strijd te winnen, eenvoudigweg door een beroep te doen op plezierige of juist onplezierige ervaringen uit het verleden en die in een fractie van een seconde aan je voor te schotelen.

Ervaringen die gebaseerd zijn op gedrag in het verleden, op opgebouwde overtuigingen, (gebrek aan) eigenwaarde, enzovoort. Zoals in dit voorbeeld het reeds herhaaldelijk mislukken van de afslankpoging en de effecten die dit op Annamarie had (Zelfvertrouwen en afvallen). En die overwinning van het onbewuste leidt in veel gevallen tot woede, boosheid, verdriet, frustratie en stress. Waarmee het onbewuste ook nog eens aan Annamarie ‘bewijst’ dat het beter is te stoppen met afslankpogingen, want het levert alleen maar negatieve emoties op…

Gelukkig is er goed nieuws

Het kan namelijk ook anders. Iedereen is in staat om het bewuste en het onbewuste qua gedrag op één lijn te krijgen, zelfs als het gaat om een uitdagende, wellicht spannende verandering in gedrag of situatie. Hoe je dat voor elkaar krijgt heeft alles te maken met de manier waarop jij de bewust voorgenomen verandering voor je onbewuste vormgeeft.

‘Ik ben er nog niet, maar ik ben dichterbij dan gisteren’

Zoals je inmiddels hebt begrepen gaat je onbewuste voor plezier op de korte termijn. Je bewuste houdt zicht op de langetermijnwensen en die bieden uiteraard ook voordelen.

‘Wat moet je nu doen om je onbewuste en bewuste samen te laten werken op weg naar je langetermijndoel?’

Het klinkt wellicht gek, maar om je onbewuste mee te krijgen in het proces van verandering dien je uit te zoeken welk probleem je op de lange termijn oplost door je gedrag te veranderen. Want, je onbewuste is vies van het woord ‘probleem’ en wil daar liefst zo snel mogelijk vandaan.

Probleem is namelijk in veel gevallen hetzelfde als ‘pijn’. Door voor jezelf volstrekt helder te hebben welke pijn of welk probleem je oplost met de gewenste verandering, kun je het onbewuste de voordelen van de verandering laten zien.

Daarmee zijn we er echter nog niet. Want, plezier op de lange termijn ter vervanging van pijn op de lange termijn klinkt leuk, het onbewuste wil nog liever plezier op korte termijn. En dat moet je dus voor het onbewuste gaan regelen.

Elke brok een passende beloning (= plezier)

Enerzijds doe je dit door de weg naar je doel op te knippen in kleine, hapklare en te bereiken brokken. Anderzijds door aan elke brok een passende beloning (= plezier!) te hangen, zodat je onbewuste bereid is om die kleine stapjes mee te gaan maken en overtuigingen, oud gedrag of oude gewoontes vaarwel te zeggen.

Even terug naar het voorbeeld. In het geval van Annamarie zou je de tien kilo afslanken ook kunnen verdelen in tien keer één kilo. Of in twintig keer een halve kilo. Het gaat erom dat jij voor jezelf bepaalt welk doel je in elk geval kunt bereiken.

Kun jij een kilo afslanken? Dan is dat je eerste doel. Het is haalbaar, nauwelijks bedreigend en je kunt er nog steeds het langetermijnplan op loslaten. Dus gezond eten en voldoende bewegen.

Lukt je die eerste kilo dan kun je door naar de volgende of je doelen aanscherpen, bijvoorbeeld twee kilo. En zo kom je stap voor stap bij je doel en neem je je onbewuste aan de hand.

Is het zo simpel? Ja, in theorie wel… De praktijk is soms wat weerbarstiger. Dat heeft te maken met de kracht van de overtuigingen die je hebt, van de ervaringen die je hebt opgedaan, ofwel van de weerbarstigheid die je wereldbeeld ondervindt. Zelfvertrouwen en afvallen is een perfecte combi.

‘When you feel like quitting, think about why you started’

Ken jij onze ‘speedcoaching gezondheid’ al?

Dat is waarom wij onze ‘speedcoaching gezondheid’ hebben ontworpen. Zodat jij met deze training stap voor stap de kracht van angst ontdekt en je zowel bewust als onbewust de stap van machteloos naar moeiteloos afvallen kunt zetten.

Klik hier om te ontdekken of ‘speedcoaching’ voor jou zou kunnen werken!

En hoe ging het verder met Annamarie? Met haar zelfvertrouwen en afvallen? Zij is aan de slag gegaan met het concept uit onze ‘speedcoaching gezondheid’. Ze heeft diverse patronen inzichtelijk gekregen, overtuigingen onder de loep genomen, zaken in haar leven veranderd en is daarna stap voor stap op weg gegaan naar het voor haar ideale gewicht. Ze kwam na een halfjaar op een stabiele 65 kilo uit en houdt dat moeiteloos vast dankzij onze ‘speedcoaching gezondheid’. Probeer nu, want jij kan dit ook!