Zelfvertrouwen en solliciteren: ken jezelf
15 juli 2015 
1 min. leestijd

Zelfvertrouwen en solliciteren: ken jezelf

Regelmatig word ik gevraagd over tips voor zelfvertrouwen en solliciteren. Hoe krijg ik de baan die ik zo graag wil? Vanuit mijn verleden als leidinggevende heb ik heel wat sollicitatiegesprekken en sollicitatierondes gedaan. Met heel uiteenlopende mensen. Voor mij is het allerbelangrijkste altijd geweest: ken jezelf. Mensen die zichzelf kenden, eerlijk waren over zichzelf en lieten zien waar groeipotentie zat en waar ze goed in waren, die hadden het meeste kans.

Solliciteren is geen kwestie van jezelf zo neerzetten dat je later nooit meer aan die standaard kunt voldoen. Solliciteren is zijn wie je bent, je kwaliteiten laten zien op de juiste manier.

Dat begint natuurlijk al met solliciteren op de juiste functie. Heel wat sollicitanten redden het niet omdat ze basiselementen van de functie niet of nog niet hebben. Natuurlijk kun je ervaring opdoen en leren, het gaat meer om inhoudelijke vereisten voor een functie. Als je daar niet aan kunt voldoen en je solliciteert toch dan zal je zelfvertrouwen daar niet van gaan groeien.

Wees dus zelfbewust: wie ben ik, wat kan ik en wat kan ik minder goed? Daarbij geldt dan ook dat een goede voorbereiding het halve werk is. Voorbereiding richting het werk waarop je solliciteert en voorbereiding op jezelf. Stel jezelf de vragen die hierboven staan. Daarmee krijg je zelfvertrouwen en ga je beter presteren tijdens het gesprek. En daarna ook nog eens in je baan, omdat je precies de baan hebt die bij je past. En dat levert vaardigheid en waardigheid op!

Meer artikelen over persoonlijke groei