Zelfvertrouwen groeien: maak je eigen scorebord!
15 maart 2015 
1 min. leestijd

Zelfvertrouwen groeien: maak je eigen scorebord!

Hoe laat je je zelfvertrouwen groeien? Door een eigen scorebord voor jezelf te maken! Niet dat je direct moet gaan sporten of je eigen doelpunten in kaart moet brengen; een eigen scorebord gebruik je om je successen over een langere periode in kaart te brengen. Het is een bekend verschijnsel dat als je aan mensen vraagt wat de successen zijn over de afgelopen periode, ze dat maar beperkt kunnen weergeven. Veel beter kunnen ze overigens aangeven wat er niet goed is gegaan in de voorbije periode…

Daar kun je dus wat aan doen. Zelfvertrouwen groeien kan door gestructureerd een soort van logboek bij te houden waarin staat wat je hebt gedaan en hoe goed het ging. Daarmee krijg je de groei van je zelfvertrouwen over een bepaalde periode beter in beeld.

In de jaartrajecten training die ik deed was dit een belangrijk onderdeel: je gaat jezelf waarderen voor wat je hebt bereikt. En in je eigen ontwikkeling is het veel moeilijker om te zien wat je al hebt bereikt. Je zit immers op een ander punt dan een paar maanden geleden. Heb je het echter vastgelegd in een logboek of op andere manier, dan kun je terugkijken, terugblikken en de stappen zien die je maakt. Het mooie is dat je daardoor ook ontdekt dat de groei van je zelfvertrouwen versnelt en groter wordt. De stappen worden groter, net als de resultaten.

Het best werkt het als je noteert wat je hebt gedaan, hoe je het hebt gedaan en vooral WAAROM je het hebt gedaan. Dat waarom gedeelte heeft namelijk het meest invloed op je motivatie en inspiratie om verder te groeien en aan je zelfvertrouwen te werken. En je ziet ook direct waar je dingen hebt bereikt die je in eerste instantie helemaal niet had verwacht. Wordt dus trots op jezelf en op wat je bereikt: ontwikkel je eigen scorebord en juich voor je eigen resultaten!

Meer artikelen over persoonlijke groei