Gedrag

Gedrag is een ruim begrip. Onder dit korte artikel vind je alle begrippen die met gedrag te maken hebben. Ben je veel specifieker op zoek? Kijk dan hieronder en vindt het artikel waar je naar op zoek was.

Jouw gedrag

Hoe komt ons gedrag tot stand? Waarom reageren we op de manier waarop we reageren? Waarom doen we iets niet, terwijl we het wel heel graag willen? Waarom zijn we bang om te solliciteren naar onze droombaan? Waarom spreken we ons niet uit naar onze partner toe?

Wat houdt ons tegen om gewoon te zijn wie we willen zijn, om elke dag in ‘topvorm’ te zijn, ons te voelen zoals we ons voelen als alles lekker loopt in het leven?

Gedrag is een raar fenomeen. Misschien handig om te weten: elke dag razen er zo’n 60.000 gedachten door je hoofd. Gedachten waar je in meerdere of mindere mate aandacht aan besteedt en die je gedrag op dat moment in meerdere of mindere mate bepalen.

We doen wat we doen omdat we geloven wat we denken. Of beter, wat we ‘zien’. En dat geeft ons energie. We geloven dat de dingen die we denken, zien en beleven ‘waar’ zijn en op die manier bouwen we een beeld op van heel handig dat gedrag veelal automatisch (onbewust) gebeurt.

Want het zou natuurlijk vervelend zijn om elke stap ‘bewust’ te moeten zetten, om elke dag opnieuw met volledige concentratie uit je bed te moeten stappen, om alle handelingen als eten en drinken bewust en niet onbewust te moeten verrichten.

Onbewust gedrag

Daar staat tegenover dat onbewust gedrag niet alleen bij eten, drinken, lopen en fietsen in werking wordt gesteld. Onbewust gedrag doet zich in vrijwel elke situatie voor. Elke handeling, elke voorgenomen actie, elke beslissing: alles wordt onbewust op een weegschaal gelegd.

Een weegschaal van opgedane ervaringen in het verleden. Een weegschaal ook met twee kanten: een kant van ‘pijn’ en een kant van ‘plezier’. Waarbij het onbewuste er alles aan zal doen om de weegschaal te laten doorslaan naar de kant van plezier, met alle gevolgen van dien.

Wellicht denk je nu: dat is toch handig, een weegschaal die voor plezier zorgt? Want plezier wil ik wel hebben in mijn leven. Dat klopt, plezier is fijn om te hebben. Het plezier echter dat door het onbewuste wordt nagestreefd is altijd plezier in het nu, in dit moment. Ofwel: het onbewuste wil altijd op de korte termijn plezier hebben. En daar worden alle overwegingen, mogelijke beslissingen of potentiële veranderingen tegen afgezet.

Ook hier geldt weer dat de ‘weg-van-pijn-reactie’ van het onbewuste in principe best handig is. Want het heeft daarmee onder meer een signaalfunctie voor gevaarlijke situaties of gevaarlijk gedrag.

Langetermijndenken

Hier staat tegenover dat het onbewuste geen langetermijneffecten kan beredeneren en je dus in een situatie kan houden die op lange termijn weliswaar negatief is, maar op korte termijn voor je onbewuste de beste situatie met de minste pijn. En daarmee is een conflict tussen wat je bewust wilt en wat je onbewust wilt geschapen. Begint er al iets te dagen?

Je onbewuste is dus niet in staat tot langetermijndenken. Daar is je bewuste voor. Die weet precies de voor- en nadelen van een situatie of gedrag te beredeneren. Die weet precies wat het op gaat leveren om je gedrag te veranderen.

Het bewuste denkt in lange termijnplezier. Alleen, de 5% invloed die het bewuste heeft op je totale gedrag, maakt het een behoorlijke uitdaging om je onbewuste mee te krijgen in de richting van een andere, bewust gewenste, toekomst. Vooral ook omdat het onbewuste gedrag ‘onbewust’ gaat: je merkt het vaak niet eens, je doet het omdat je het altijd al zo doet.

Je merkt het in het bovenstaande berichtje al. We kunnen uren praten en schrijven over alles wat met gedrag te maken heeft. Het is toch fascinerend hoe wij zijn? Was je op zoek naar meer info over gedrag? Bekijk dan de onderstaande artikelen eens:
Berichten over Gedrag:
Wat zijn stemmingswisselingen?
0
Wat zijn stemmingswisselingen?
Wat zijn stemmingswisselingen?
Wat is een neurotische persoonlijkheid?
0
Wat is een neurotische persoonlijkheid?
Wat is een neurotische persoonlijkheid?
Wat is een obsessie?
0
Wat is een obsessie?
Wat is een obsessie?
Wat is arrogant?
0
Wat is arrogant?
Wat is arrogant?
Wat is demotiveren?
0
Wat is demotiveren?
Wat is demotiveren?
Wat is respect?
0
Wat is respect?
Wat is respect?
Wat is NLP?
0
Wat is NLP?
Wat is NLP?
Wat zijn patronen?
0
Wat zijn patronen?
Wat zijn patronen?
Wat is focus?
0
Wat is focus?
Wat is focus?