Zelfvertrouwen krijgen door gezond te eten

Zelfvertrouwen krijg je ook door goed en gezond te eten. Een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Dit heb je vast vaker gehoord. Wanneer jij je prettig voelt in jouw lichaam zal je ook zeker dit uitstralen. Het geeft je zelfvertrouwen, je ziet er immers goed uit.

“En wanneer je van jezelf kunt houden, kun je ook van anderen houden, daarom is het belangrijk dat jij je goed voelt in het lichaam waarin je zit”

Gezonde voeding

We weten eigenlijk allemaal wel dat wat we in onze mond stoppen effect heeft op ons humeur en stemming. Er zijn al veel onderzoeken gedaan en allemaal hebben ze 1 ding met elkaar gemeen. Wat we eten is hoe we ons voelen.

Chocolade bijvoorbeeld zorgt er voor dat er een stofje word aangemaakt in onze hersenen waardoor we het zelfde gevoel krijgen als wanneer we verliefd zijn. Daardoor kan chocolade ook een ware verslaving zijn.

Mensen die eten wanneer ze zich rot voelen zijn er dus genoeg. Dit noemen we emotie eters. Door op het moment dat je jezelf rot voelt wat te eten, vaak in de vorm van een vette hap, chips, koekjes of ijs, gaat het met je humeur weer beter. En verwen je jezelf waardoor het rotte gevoel verdwijnt. Dit is natuurlijk niet goed maar het helpt wel.

Eten geeft zelfvertrouwen

Wanneer je veel slechte dingen eet, zoals de vette hap of chips, kun je in gewicht toe nemen, iets wat je zelfvertrouwen schaad. Je voelt je te dik en lelijk en dus zakt je zelfvertrouwen tot het welbekende dieptepunt.

Eten kan echter ook zorgen voor een stukje zelfvertrouwen. Neem nu bijvoorbeeld dat kauwgompje voordat je naar je afspraak gaat. Door deze kauwgom heb je het gevoel dat je adem in ieder geval fris ruikt en zal je veel verzekerder je afspraak in gaan. Zo werkt eten voor ons zelfvertrouwen eigenlijk 2 kanten op.

Eten verandert je humeur

We hadden het er al even over, bepaalde voedingstoffen kunnen echt van invloed zijn op jouw humeur. Er zijn zelfs voedingsstoffen die je gerust tot je kan nemen zonder dat je andere lichamelijke klachten krijgt en er heerlijk van kunt genieten.

Ze zijn goed voor je hart en een beloning voor een evenwichtige consumptie. We hebben het hier over fruit, noten, avocado en vette vis. Deze producten stimuleren de zogeheten welzijnshormonen. Ze bevatten genoeg eiwitten en aminozuren.

Emotie eten

Helaas hebben veel mensen last van emotie eten. De redenen om te eten uit emotie zijn niet altijd alleen maar omdat je jezelf rot voelt. Ook uit verveling eten, omdat het gezellig is, omdat het lekker is. Of dat we het verdiend hebben, zijn momenten waarop we gaan eten en de reden uit emotie ontstaat.

Daarnaast wordt er veel gegeten als we ons verdrietig voelen of stress hebben. In de meeste gevallen eten we om de emoties hiermee te onderdrukken, want we willen ze niet voelen. Helaas eten we op zulke momenten te veel en ontstaan er soms ook eetbuien.

Het is ook niet raar, als kind leren we al dat emoties kunnen worden opgelost met eten. Weet je nog toen je was gevallen dat je van je moeder een snoepje kreeg en de pijn in eens weg was? Of toen je naar de tandarts moest en daarna een lekker ijsje kreeg tegen de pijn en stress?

Juist, daar is het begonnen en als volwassene hebben we di gedrag onbewust over genomen. Wanneer we verdrietig zijn grijp je al snel naar zoetigheid. Door de suiker die het bevat weten je hersens dat je je (tijdelijk) goed gaat voelen en willen dit maar al te graag opnieuw ervaren.

“Wanneer je hier aan toe geeft zal je lichaam het stofje dopamine aanmaken, oftewel een geluk hormoon. Even geen stress of verdriet maar gelukkig zijn, dat is wat de suiker met je doet”

Overgewicht en zelfvertrouwen

Waarom we eten is duidelijk, tenminste dat zou je denken. De reden zou moeten zijn om te overleven. Om je lichaam de nodige bouwstoffen te geven zodat je het dagelijks werk weer kan doen.

Waarom we echt eten is helaas heel anders. Natuurlijk eten we om te overleven, maar ook omdat het gezellig is, lekker is, of we ons rot voelen. Juist in emotionele situaties grijpen we te vaak naar verkeerde producten zoals zoetigheid.

Het resultaat is vaak overgewicht. Je wordt zwaarder en elke dag ga je een beetje minder van jezelf houden. Wanneer je voor de spiegel staat kijk je naar dat vetrolletje en haat jezelf omdat je gisteren toch weer die zak chips hebt leeg gegeten.

 

Je zult kunnen begrijpen dat wanneer het houden van voor jezelf daalt, het zelfvertrouwen dit ook doet. In dit soort gevallen is het goed om er iets aan te doen.

Nu kun je natuurlijk direct naar de sportschool rennen, maar je kunt ook bedenken wat er mis gaat. Ben je een emotie eter? Eet je te onregelmatig of houd je gewoon te veel van chips en zoetigheid? Wanneer je het probleem hebt gevonden kun je het aanpakken.

Zoek iets wat je kunt als je te veel stress hebt en zet dit in de plaats van het eten. Ga bijvoorbeeld een eind hardlopen. Eet je teveel door de gezelligheid? Je hoeft niet persé veel te eten om het gezellig te hebben, 3 keer een klein beetje is ook 1 keer een grote berg. En je eet er net zolang om.

Daarnaast is het natuurlijk goed om iets aan je overgewicht te doen. Door af te vallen zal je elke dag weer iets meer van jezelf gaan houden wat je zelfvertrouwen zeker ten goede komt. Het geeft je het idee dat je er weer helemaal mag zijn.