Zelfvertrouwen laten groeien: pluk de vruchten van je eigen werk
15 september 2014 
1 min. leestijd

Zelfvertrouwen laten groeien: pluk de vruchten van je eigen werk

In een van de vorige blogs gaf ik de tip over prioriteiten stellen en grenzen aangeven. Vandaag heb ik het over de vruchten plukken van je eigen werk. Je kunt je zelfvertrouwen laten groeien door regelmatig werk af te maken waar je van groeit, waar je van bloeit en waar jij de veren voor krijgt van een ander. Dit heeft een zeer positieve invloed op je zelfvertrouwen.

In eerste instantie lijkt dit wat in tegenspraak met de tip over het stellen van prioriteiten en het aangeven van grenzen. Want daarbij zorg je er juist voor dat je minder werk hebt en minder verantwoordelijkheden hoeft te dragen. Het gaat er echter in dat geval om dat mensen vaak een ‘aap’ op je schouders parkeren die ze zelf best zouden kunnen houden, oplossen of mee aan de slag gaan. En dan heb je het over delegeren op het juiste moment en de juiste keuzes maken.

In een van mijn eerste banen had ik een collega die het lastig vond complimenten te krijgen. Hij liet altijd anderen profiteren van zijn werk. En daardoor gingen heel veel positieve opmerkingen die voor hem bedoeld waren vaak naar een ander. En daar groeien zelfvertrouwen en eigenwaarde niet van en ontstaat een cirkel waarin het zelfvertrouwen (dat van hem was al niet zo groot) aan de kleine kant blijft. Je mag dus heus je eigen zelfvertrouwen laten groeien!

Dus maak regelmatig wat af, ontvang de ‘bloemen’ en geniet van je succes. Dat helpt voor je zelfvertrouwen.

Meer artikelen over persoonlijke groei