Zelfvertrouwen opbouwen? Hoe moet ik beginnen?
14 mei 2019 
6 min. leestijd

Zelfvertrouwen opbouwen? Hoe moet ik beginnen?

Zelfvertrouwen opbouwen is iets waar iedereen ooit mee te maken gaat krijgen. Je bent echt niet alleen. Soms is het nodig om je zelfvertrouwen op te bouwen na een relatiebreuk, het verlies van een dierbare of na een ontslagronde door je ex werkgever. Met genoeg zelfvertrouwen zit je ook lekkerder in je vel.

Zelfvertrouwen is dus belangrijk om te hebben, maar hoe bereid je jezelf voor om te beginnen met het opbouwen van zelfvertrouwen? Elk begin kan lastig zijn, maar toch begint het altijd met één kleine stap.

Denk maar aan iets groots wat je ooit hebt meegemaakt. Een rondreis door Amerika van 4 weken? Ook die begon met een eerste kleine stap. Bijvoorbeeld door een reisbureau binnen te lopen of info te zoeken via Google.

“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now” ~Chinees gezegde

Het probleem begrijpen

Wil jij jouw zelfvertrouwen opbouwen? Heb je nu gebrek aan zelfvertrouwen? Eerst moet je het probleem herkennen en volledig begrijpen. Vervolgens kan je actie ondernemen om een ​​oplossing te zoeken. Je kan jezelf beginnen te onderwijzen. Dit kan op meerdere manieren. Misschien lees je graag boeken of volg je een korte cursus. Dit is een stap die eeuwig duurt. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Een deelnemer aan onze cursussen is 85 jaar!

“Om echt vooruitgang te boeken, moeten we nooit stoppen met leren”

Een belangrijk ding om te begrijpen, is dat het opbouwen van zelfvertrouwen een proces is. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar je kunt resultaten gaan zien en voelen zodra je er consequent aan begint te werken. Het goede nieuws is dat het opbouwen van zelfvertrouwen iets is dat gemakkelijk kan worden bereikt met een beetje kennis en een aanhoudende inspanning.

Dit is ook weer iets waar veel mensen afvallen. Niet iedereen heeft het in zich om consequent zaken vol te houden. Kan je dit echter toch? Dan zal je altijd winnen, maakt niet uit op welk gebied!

Successen als gevolg van meer zelfvertrouwen

Naarmate je begint te oefenen met wat je leert, en begint met het opbouwen van zelfvertrouwen, zul je ook meer successen gaan meemaken in je leven. Deze successen zullen de groei van jouw zelfvertrouwen beginnen te versterken. Het resultaat is een sneeuwbaleffect dat je helpt om sneller zelfvertrouwen te krijgen dan verwacht.

Ook als je zelfvertrouwen herhaaldelijk wordt bewezen door de positieve resultaten die je in je leven ziet, zullen je twijfels in het verre geheugen permanent verdwijnen. De beste manier om zelfvertrouwen op te bouwen, is door het proces in stappen te nemen. Hieronder zal ik daar meer over schrijven. Graag wil je meegeven dat jouw zelfvertrouwen opbouwen alles te maken heeft met D3: doen, doen en doen.

Bereid je voor

Om voorbereid te zijn, moet je duidelijk herkennen waar je bent en waar je wilt zijn. Alleen dan kun je een effectief plan maken om daar te komen. Je weet waar je staat met betrekking tot jouw zelfvertrouwen opbouwen. Je bent op de hoogte van de soorten situaties die je comfortabel aankan en de soorten situaties waar je moeite mee hebt.

“Denk hier even goed over na en probeer een duidelijk beeld te krijgen van waar je nu bent met betrekking tot je pad naar zelfvertrouwen. Overweeg vervolgens waar je zou willen staan op dit gebied”

Dit tot jouw verbeelding brengen, is een krachtig mentaal hulpmiddel. Visualiseer dat je de dingen doet die je op dit moment ongemakkelijk maken. Wanneer je dit doet, stel je jezelf voor dat je deze dingen met gemak doet, innerlijk volledig ontspannen alsof het iets was dat je honderden keren had beheerst en voltooid.

“Als je geest het zich kan inbeelden, kan je dit bereiken”

Nu heb je een duidelijk beeld van waar je bent en van iets dat je wilt bereiken. Sla deze mentale gedachten op of noteer ze, dit is jouw motivatie en je kunt hiernaar terugkeren wanneer dat nodig is.

Je gedachten goed krijgen

De volgende stap om jezelf voorbereid te krijgen, is om in de juiste mindset te komen. Je moet geloven dat je doelen mogelijk zijn voordat je je redelijkerwijs aan hen kunt binden. Als dit moeilijk voor je is, onthoud dan dat je consequent rationeel denken gebruikt. Als je rationeel over dit doel nadenkt, wordt het duidelijker dat het niet alleen mogelijk maar waarschijnlijk is dat je het kunt bereiken.

Deze manieren om zelfvertrouwen op te bouwen zijn al vele jaren beproefd, getest en bewezen en door honderdduizenden mensen vóór jou en ik. De mensheid heeft veel tijd en testgevallen gehad om uit te zoeken wat wel en niet werkt. Wees gerust dat de informatie daar is en dat wat je wenst inderdaad heel goed mogelijk is. Op dit moment alle twijfels wegnemen is het belangrijkste. Accepteer het rationeel en ga verder.

Stop met jezelf tegen te werken

Een ander belangrijk onderdeel van je mindset is om ervoor te zorgen dat je stopt met jezelf tegen te werken. We hebben de neiging slechte gewoonten op te nemen die de negativiteit in onze geest in stand houden.

Maak een bewuste poging om zelfvernietigende gedachten te verwijderen en te stoppen, door alles te zeggen wat je in de steek laat. Ze noemen deze slechte gewoonten niet zomaar zelfvernietigend, want dat is precies wat ze doen!

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat mensen je zeggen om positief te denken, en je zult het blijven horen als je mensen vraagt ​​die weten hoe ze meer zelfvertrouwen kunnen hebben. Blijf positief, blijf gefocust en onderneem stappen.

Onderzoek je sterke punten en evalueer ze rationeel

De beste manier om te beginnen met het herkennen van je sterke punten, is om enige tijd te nemen en terug te denken over je hele leven. Begin zo vroeg als je kan, vind herinneringen aan elke belangrijke prestatie in je leven. Ongeacht wie je bent, het zullen er veel zijn.

Zelfvertrouwen-opbouwen-vrouw-rennen

Als je je er goed bij voelt, is het belangrijk. Schrijf het op. Als je een hardloopwedstrijd in de 3e klas hebt gewonnen en je herinnert je het geweldige gevoel dat je daarna had, voeg het dan toe. Heb je een baan gekregen waarvoor verschillende mensen hebben gesolliciteerd? Schrijf het op!

Stel zo een lijst samen met allemaal positieve elementen uit je leven. Dit zal iets zijn waarnaar je vaak zult verwijzen, bijvoorbeeld wekelijks of zelfs dagelijks, om je eraan te herinneren dat je eigenlijk best in staat bent tot succes.

“Concentreer je op de positieve elementen en markeer degenen die het belangrijkste voor je zijn”

Analyseer jouw lijst

Kijk regelmatig naar de lijst met positieve elementen die je verwezenlijkt hebt en bedenk het in termen van de dingen waar je je momenteel comfortabel bij voelt en de dingen die je nog steeds ongemakkelijk maken. Ben je in staat om trends te zien?

Je zou moeten beginnen om te zien waar je sterke punten liggen. Wat zijn de dingen waar je goed in bent? Schrijf deze ideeën ook op. We moeten ons allemaal heel goed bewust zijn van onze sterke punten wanneer we een belangrijk doel willen bereiken, want op die manier kunnen we ook positief evolueren.

Een plan ontwikkelen

Een ander cruciaal onderdeel van het proces is de ontwikkeling van een tastbaar en duidelijk omschreven plan. Dit zal je helpen om de voortgang die je maakt te meten en er getuige van te zijn.

Dit zal op zijn beurt je overtuiging bevestigen dat je inspanningen vruchten afwerpen. Door een plan te volgen, leer je hoe je systematisch zelfvertrouwen kunt opbouwen en sterke gewoonten kunt ontwikkelen.

Vind je het moeilijk om te beginnen met jouw zelfvertrouwen op te bouwen? Geen probleem, maak je daar niet te druk over en neem nu contact op met ons. Dit kan via de verschillende social media kanalen, maar ook via de onderstaande contactgegevens. Wij geven jou vrijblijvend meer informatie.

Blijf niet te lang rondlopen met te weinig zelfvertrouwen. Dit is niet nodig. Je bent het waard om gelukkiger te worden en jouw zelfvertrouwen op te bouwen!

Meer artikelen over persoonlijke groei