Zelfvertrouwen vergroten door sport

Sport is een gezonde manier om je zelfvertrouwen te vergroten

Je hebt geen of te weinig zelfvertrouwen en wilt dat op een effectieve manier aanpakken?

Sporten kan dan een effectieve manier voor je zijn. Een gezonde manier die ook je conditie aanpakt. Zelfvertrouwen vergroten door sport wordt zowel bij kinderen als bij volwassenen aanbevolen.

“Bij het sporten komen stoffen (endorfine) vrij, waardoor jij je gelukkiger gaat voelen”

Dit heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen. Je slaat twee vliegen in één klap als je gaat sporten, zowel geestelijk als lichamelijk maak je stappen vooruit.

Korte Inhoudsopgave:

Je eigenwaarde vergroot door sporten

Je bent trots op je prestaties en dat telkens weer. Je krijgt ook een fitter lichaam, dat voel je en dat zie je. Ook jouw omgeving gaat je verandering opmerken.

Niet dat uiterlijk het allerbelangrijkste is, toch speelt het een rol bij je zelfvertrouwen. Je houding verbetert en dat op zich straalt al (meer) zelfvertrouwen uit.

Keuze van een sport om zelfvertrouwen te vergroten

Wanneer jij ervan bent overtuigd dat sporten je kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Of wanneer je dat in elk wilt gaan proberen, is het belangrijk om de juiste sport te kiezen.

Welke sport dat is, bepaal jij. Jij weet welke sport bij je past. Elke sport levert een bijdrage aan je zelfvertrouwen.

Een sport die bij je past en waar je veel plezier aan beleeft is de beste keuze. Je houdt het dan ook langer vol, want sporten kost veel van je vrije tijd!

Teleurstellingen

Uiteraard ben je fanatiek, zeker de eerste maand. Toch is het van belang om de sport die je gaat beoefenen rustig op te bouwen. Blessures liggen op de loer en van teleurstellingen word je niet vrolijk.

“Zorg ervoor dat de sport ook wat betreft plaats en tijd is vol te houden en houd daar rekening mee bij je keuze”

Weet echter dat sporten alleen je geen zelfvertrouwen kan geven als je een zeer negatief zelfbeeld hebt. In dat geval moet jouw kijk op jezelf veranderen, sporten kan daar wel aan bijdragen.

Zelfvertrouwen beïnvloedt het sporten, het sporten beïnvloedt je zelfvertrouwen

Het een hangt af van het ander. Heb je veel zelfvertrouwen dan zul je daarnaar handelen en hoe je handelt heeft invloed op jouw zelfvertrouwen.

Enkele tips hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten hetgeen het sporten ten goede komt:

– Je lichaamshouding wordt beter

– Als je sport eet je gezonder (ten minste in de meeste gevallen), je voelt je daardoor fitter

– Je krijgt regelmaat in de week door een trainingsschema te maken

– Je gaat uitdagingen aan, je verlegt telkens de grens van je kunnen

– Je vergelijkt jezelf niet met anderen, maar met eerdere prestaties en die laten de vorderingen zien

– Je leert je focussen

– Jouw gedachten veranderen van niet kunnen naar kunnen

Ontevreden over en helemaal klaar met jouw onzekerheid

Je bent het helemaal zat. Steeds die onzekerheid, die je het leven zuur maakt en waardoor jij je talenten onbenut laat. In plaats van dingen te ondernemen ga je films kijken en snoepen.

Je bent daar natuurlijk helemaal niet tevreden over, je voelt je vaak moe en ziet de kilo’s eraan vliegen. En weer iets dat je gevoel van eigenwaarde niet ten goede zal komen. Daar kun je mee afrekenen.

Sporten kan daar een goede bijdrage aan leveren. Bezoek de sportschool, neem dansles, ga hardlopen, kies iets dat bij je past en waaraan jij veel plezier gaat beleven.

Lichaam en geest

Sporten is goed voor lichaam en geest. Botten en spieren versterken, de houding verbetert en je hebt minder kans op een depressie.

“Ook krijg je meer energie door het sporten”

Je bent tot meer in staat en krijgt een positiever beeld van jezelf. Zowel van je uiterlijk als van de prestaties die je levert.

Je stelt jezelf doelen en telkens als je een doel behaalt is dat een positieve ervaring, een overwinning, die je zelfvertrouwen helpt te vergroten.

Sporten zorgt er tevens voor dat je minder (ongezonde) stress ervaart en dat jij je ook tijdens andere bezigheden beter kunt concentreren. Gevolg: ook overdag thuis of op je werk voel jij je gelukkiger en hebt meer zelfvertrouwen.

Chips en chocolade helpen even, sporten verandert je leven voorgoed

Zit je in een dip? Bijvoorbeeld na een relatiebreuk, dan wil je niets liever dan op de bank liggen met een stuk chocolade en een zak chips.

En hoe voel jij je als die allebei op zijn? Nog slechter, toch?

Je kunt zelfs boos op jezelf worden dat je hebt toegegeven aan de verleiding om te gaan snoepen. En je bent zeker niet trots op jezelf. Wat kun je beter/anders doen?

Ga sporten! Misschien word je niet meteen enthousiast, maar dat komt nog wel als de eerste resultaten binnen zijn. Die relatiebreuk of een andere negatieve ervaring heeft erin gehakt en jouw zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Snoepen helpt niet, op de bank blijven liggen evenmin.

Van moeizaam naar makkelijk

Voel je niet te lang slachtoffer, maar ga met jezelf aan de slag door te gaan sporten. Kies zelf een sport die je leuk vindt, dan houd je het langer vol. En het is immers een invulling van je vrije tijd, waarom zou die niet leuk mogen zijn?

Door de ervaringen en vorderingen die je tijdens een sport maakt, zul je weer meer zelfvertrouwen krijgen. Je daagt jezelf uit en verlegt je grenzen door je doelen steeds bij te stellen en vorderingen te maken.

“Je zelfbeeld en eigenwaarde krijgen een boost en dat zul je zeker ook uitstralen”

Mensen in jouw omgeving zul je met het sportvirus besmetten, waardoor ook zij deze weg gaan bewandelen. Dat kan elkaar zelfs versterken. En weet: geen tijd… is geen reden om niet te sporten. Zie het als een investering in jezelf en daarvoor kan altijd tijd worden vrij gemaakt.

Gratis boek!

Mocht je veel meer tips voor je zelfvertrouwen willen ontvangen? Dan raad ik je aan om hier mijn boek gratis te downloaden. 50 Tips die daadwerkelijk gaan helpen aan een beter zelfbeeld!