Zelfvertrouwentip: schrijf eerst op wat je wilt zeggen
15 augustus 2014 
1 min. leestijd

Zelfvertrouwentip: schrijf eerst op wat je wilt zeggen

Een relatief makkelijke zelfvertrouwentip, maar niet altijd even makkelijk om uit te voeren is de volgende. Moet je een presentatie geven, moet je iets belangrijks vertellen aan iemand of wil je duidelijk overkomen? Schrijf dan eerst een paar keer op wat je precies wilt gaan vertellen. Dat werkt natuurlijk uitstekend als je een presentatie of voordracht gaat geven en werkt ook goed voor je zelfvertrouwen. Je gaat dan namelijk zeggen waar je vantevoren over hebt nagedacht. En dat maakt een ‘sterke’ indruk.

Daarnaast is het bijvoorbeeld in relaties belangrijk om dingen die voor jou heel waardevol zijn om aan de ander duidelijk te maken, op een goede manier te doen. Bijvoorbeeld over iets wat je dwars zit of anders wilt.

Ik herinner mij uit mijn eerste relaties nog dat ik het lastig vond om goed te vertellen wat ik belangrijk vond, wat mij stoorde, wat ik anders of beter wilde, maar ook wat ik goed of liefdevol vond. Door dat op te gaan schrijven (en in het begin had ik het blaadje er zelfs bij en vertelde ik dat ik het had opgeschreven uit respect voor de ander, zodat ik goed zou vertellen wat ik dacht en denk) maakte ik mijn gedachten helder en kon ik beter redeneren. En na verloop van tijd merkte ik dat ik geen notitieblaadjes meer nodig had, niet voor een voordracht, niet voor een relatie en niet voor andere dingen. Ik kan nu snel en goed mijn gedachten ordenen en in gesprek over allerlei zaken.

Al vind ik relatieperikelen nog altijd een lastig onderwerp! Dit omdat dan ook emoties een rol spelen. Soms val ik dan terug op mijn lijstje en heb ik het vooraf opgeschreven. Het lijstje zit dan in mijn zak en ik hoef het er nooit uit te halen. Het is wel een steuntje in de rug.

Laat je zelfvertrouwen dus groeien door dingen op te schrijven en dat langzaam af te bouwen. Het is leuk om te doen, je zult er goede feedback op krijgen en het helpt echt!

Meer artikelen over persoonlijke groei