arrow_drop_up arrow_drop_down
Zorgen over de toekomst? 6 redenen om niet te piekeren!
30 september 2014 

Zorgen over de toekomst? 6 redenen om niet te piekeren!

Maak jij je zorgen over de toekomst? Je baan, je gezondheid, je financiën, je relatie, je kinderen, de crisis, het milieu enzovoort? Hoeveel je er ook over piekert. Uren, dagen, nachten, weken, maanden… Inderdaad je getob lost meestal niets op. Wil je weten waarom? Hieronder 6 redenen om je niet druk te maken!

Reden 1: Je zorgen over de toekomst maken, kost véééél tijd!

De tijd die je dagelijks, wekelijks of maandelijks besteedt aan piekeren over je toekomst kun je niet besteden aan andere en leuke activiteiten. Dus, doe jezelf een lol en maak je minder zorgen. Focus je op het heden en geniet meer van het moment! Want je zorgen maken is verspilling van je tijd en levert niets op.

‘Worrying doesn't take away tomorrow's troubles, it takes away today's peace' (auteur onbekend).

Reden 2: Zorgen maken, schaadt je gezondheid

Piekeren ofwel onrealistisch denken is helemaal niet goed voor je gezondheid. Zo zorgt het onder andere voor stress, omdat je het vecht- en vluchtmechanisme in je lichaam in werking stelt. Je wordt angstig, je spieren spannen zich, je gaat zweten, krijgt hartkloppingen, hoofdpijn en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Al met al voel je je helemaal niet prettig. Denk je echter een fijne, mooie en leuke dingen? Dan produceert je lichaam juist feelgoodstofjes. Dus, stop met je zorgen over de toekomst te maken.

Reden 3: Je getob verandert niets aan de toekomst

Zoals het bekende tegeltjeswijsheid luidt: van het concert des levens krijgt niemand een program en zo is het precies. Want, hoe je leven verloopt, weet je niet. Ook al maak je je nog zo druk. Met je gepieker over je gezondheid, je werk, je kinderen en dergelijke verander je niets aan de toekomst. Maak je je zorgen? Bijvoorbeeld om je baan? Doe er dan iets aan. Vergroot je kennis en vaardigheden. Of zoek een andere baan die beter bij je past. Stop in elk geval met je zorgen over de toekomst maken. Het lost niets op. Is je piekerproblemeen op te lossen? Investeer er dan tijd in, maar tob er niet over. Of zoals de Dalai Lama heeft ooit zei: ‘Als een probleem oplosbaar is, dan hoef je je geen zorgen te maken. En als er geen oplossing is, dan helpt bezorgdheid ook niet'.

Reden 4: Je belandt in een vicieuze cirkel

Heb je zorgen over de toekomst? En blijf je maar malen? Herhalen wat je dwars zit en je angst inboezemt? Des te langer je ermee doorgaat des je erger je problemen lijken. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waarin je telkens weer jezelf herhaalt en op hetzelfde punt uitkomt. Of je maakt de zaken in je gedachten nog erger. Door je zorgen te maken trek je alleen maar meer zorgen aan.

Reden 5: Je ideeën en wensen veranderen

Zorgen over de toekomst maken heeft helemaal geen zin. Want de maatschappij waarin je leeft verandert en zo ook jij. Zowel qua ideeën, opvattingen als wensen. Dus, zaken waar je je nu druk overmaakt daar lach je misschien volgend jaar om. Breng je hoofd niet op hol en pieker zo weinig mogelijk.

Reden 6: Komt tijd, komt raad

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Op ieders pad komen gebeurtenissen die niet leuk, mooi, fijn en aantrekkelijk zijn. Maar, wanneer en hoe? Dat weet je niet. En ga je je daarover nu al zorgen maken? Zonde van je tijd en energie toch? Luister naar je gevoel. Leef nu, want daar heb je invloed op. Geniet van de fijne en leuke dingen. Doe wat je prettig vindt. Later breekt vanzelf aan. En mocht het dan even tegen zitten? Realiseer je dan: komt tijd, komt raad. Je lost het heus wel op. Is het niet linksom? Dan wel rechtsom.

En… maak jij je wel eens zorgen over de toekomst? Hoe ga je daarmee om? Je ervaringen en adviezen lees ik graag.

Karin Faase
Door

Karin Faase

op 6 October 2014

Graag wil ik een variant toevoegen: mopperen. Veel mensen mopperen over hun werk, hun kinderen, hun partner, hun hond, hun buren enzovoorts. De oorzaak is vaak jaloezie of zich het slachtoffer voelen. Net als piekeren lost ook mopperen niets op. Zeker niet als je als groep met elkaar mee gaat mopperen. Als mens, manager en therapeut geef ik de mopperaar twee opties: 1. je accepteert de situatie en maakt je er niet meer duk over; 2. je probeert er iets aan te veranderen. Dit is confronterend maar doorbreekt wel de spiraal!

Karin Faase
Door

Karin Faase

op 6 October 2014

Nog een variant is wachten. Soms zijn mensen passief en wachten op betere tijden. Zij zijn niet in staat hun huidige situatie, waar ze niet tevreden over zijn, te veranderen. Vaardigheden als assertiviteit, daadkracht en lef ontbreken. Vaak zitten ze gevangen in relaties die hen niet de ruimte geven om hun vleugels uit te slaan. Met wachten verdoe je veel mooie jaren die je beter had kunnen besteden. Mijn tip: stel je eigen doelen, zoek steun om ze te kunen bereiken en zoek stapje voor stapje je eigen weg.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 October 2014

Beste Karin, Bedankt voor je reacties op mijn artikel. Het is altijd leuk om te lezen dat mensen verder kijken dat wat ze aangereikt krijgen. Het klopt dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen geluk, soms hebben we daar een confronterend gesprek voor nodig. Dan kan het wachten op betere tijden stoppen en is er een start gemaakt naar een mooie(re) zelfgecreëerde toekomst. Met vriendelijke groeten, Albert Sonnevelt.

Janneke
Door

Janneke

op 6 October 2014

Ik sluit mij bij Karin aan. Hoe was het ook weer: - verander wat je kunt veranderen. Onderneem iets. - kun je het niet veranderen, kijk dan hoe je er op een goede manier mee om kunt gaan. Maak er het beste van. En soms moet je de dingen maar laten komen zoals ze komen en vertrouwen op je Hoger Zelf.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 October 2014

Beste Janneke, Bedankt voor je reactie op mijn artikel en de post van Karin. Zaken waar je geen invloed op hebt kan je maar beter niet teveel aandacht geven, het zal uiteindelijk alleen maar energie kosten. Deze energie kun je dan gebruiken door het beste uit jezelf te halen. Vertrouwen is ten aller tijden een sleutelwoord! Met vriendelijke groeten, Albert Sonnevelt

Sophie van Gelderen
Door

Sophie van Gelderen

op 6 October 2014

Dag Albert , ik ontvang al een hele tijd jouw mailtjes,en heb nog nooit gereageerd. Maar ik vind het leuk om nu eens een keertje te zeggen, dat ik ze altijd met veel belangstelling lees,en ik heb er ook steun aan vooral als je een onderwerp bespreekt ,waar ik meezit. Nu ook weer "wijze"lessen over het piekeren waar we allemaal zo op z'n tijd wel eens last van hebben, door bepaalde omstandigheden .Die workshops in Frankrijk zagen er ook geweldig uit. Nogmaals dank. hartelijke groet Sophie

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 October 2014

Beste Sophie, Bedankt voor je reactie op mijn artikel. Ik vind het altijd fijn om te horen dat mijn artikelen ondersteunend zijn. Met vriendelijke groeten, Albert Sonnevelt.

Marianne
Door

Marianne

op 13 January 2016

Weet je wat het is? Vaak wéét je dit soort dingen wel als je een piekeraar bent, maar het lukt je maar niet om uit dat cirkeltje te komen. Ik maak me bijvoorbeeld vooral zorgen om dingen die ik niet zelf in de hand heb. Over de ellende in de wereld, en of mijn kinderen wel gezond en veilig kunnen opgroeien. Over mijn gezondheid en die van mijn gezinsleden, en dat ik ze nooit wil verliezen. En over dingen die ik in de krant lees of op het journaal zie, als onschuldige mensen de meest vreselijke dingen wordt aangedaan. Dat soort dingen. En dat geeft me stress en maakt me verdrietig. Maar ik heb geen idee hoe ik dat moet veranderen of loslaten. Dus ik vind je artikel leuk en kan me er helemaal in vinden en ik wéét dat je gelijk hebt. Maar ondertussen maak ik me niet minder zorgen...

Reactie plaatsen