Wat is een minderwaardigheidscomplex?                                           
19 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is een minderwaardigheidscomplex?

Leven met een minderwaardigheidscomplex is erg vervelend voor je. Je voelt je altijd minder dan de andere mensen om je heen.

Een minderwaardigheidscomplex is iets anders dan een minderwaardigheidsgevoel. Wil je over die laatste meer weten? Klik dan op deze link.

De gevolgen van deze negatieve eigenwaarde hebben grote impact op je leven. Onderstaand lees je er enkele.
  • De een zal zich afzijdig houden en geen of weinig sociale contacten aangaan.
  • De ander is bescheiden in de omgang en elk contact en zal altijd “achteraan staan”.
  • Er zijn ook mensen met dit complex die zich ten koste van anderen proberen op een hoger voetstuk te zetten. Je bent dan geen leuk persoon om mee om te gaan.
  • Je kunt ook heel volgzaam en gewillig zijn, omdat je meer vertrouwen hebt in de ander dan in jezelf.

Minderwaardigheid is een gevoel, het geeft aan hoe jij je voelt. Het minderwaardigheidscomplex geeft de gevolgen aan van jouw gedrag door het minderwaardigheidsgevoel.

Dit kan zijn met betrekking tot anderen, maar op met betrekking tot jezelf. Anderen kunnen te hoge eisen aan je stellen, maar je kunt ook zelf te hoge eisen aan jezelf stellen. Je wilt perfect zijn.

Wil jij van jouw minderwaardigheidscomplex af, omdat het je functioneren in het dagelijkse leven belemmert? Lees erover, praat erover en schakel professionele hulp in. Misschien een cursus assertiviteit?

Welke zelfvertrouwen training het zal worden wordt duidelijk in een intakegesprek. Maatwerk zal je zeker helpen. Wij helpen je ook graag door jou onze 50 tips gratis aan te bieden via deze link.

Meer artikelen over persoonlijke groei