Wat is een minderwaardigheidsgevoel?
19 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is een minderwaardigheidsgevoel?

De betekenis van minderwaardigheidsgevoel zit heel duidelijk in het woord zelf. Het gevoel van minder waard zijn dan anderen. Let op! Een minderwaardigheidsgevoel is iets anders dan een minderwaardigheidscomplex.

Dit gevoel kun jij jezelf ook “aanpraten”. Je stelt wellicht te hoge eisen aan jezelf. Deze kun je niet altijd waarmaken. Let op dus.

Het kan ook door anderen worden veroorzaakt die jou telkens afkraken om wat je doet en wat je zegt. Ook kunnen zij te hoge eisen aan jou stellen. Dat kan op heel jonge leeftijd gebeuren door je ouders bijvoorbeeld, door een leerkracht, door klasgenootjes, enz.

De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Een minderwaardigheidsgevoel kan ontstaan door je afkomst, je uiterlijk, handicap, opleiding of baan.

Als jij een minderwaardigheidsgevoel hebt dan herken je zeker de volgende symptomen:
  • Je denkt continu dat je niet voldoet.
  • Je hebt een laag zelfbeeld.
  • Dit gevoel is niet tijdelijk, maar steeds aanwezig.
  • Je hebt last van schaamte.
  • Je bent erg onzeker, hetgeen zelfs kan leiden tot faalangst en in nog ergere mate tot een depressie.

Je minderwaardig voelen is een naar gevoel. Zoek hiervoor professionele hulp die de oorzaak probeert te bepalen en deze vervolgens zal aanpakken. Mocht het nog niet zo heftig zijn, dan raad ik aan om de volgende 50 tips gratis te downloaden via deze link.

Meer artikelen over persoonlijke groei