Wat is empathie?
02 januari 2019 
0 min. leestijd

Wat is empathie?

Empathie is een synoniem voor inlevingsvermogen. Het is een mooie eigenschap, waarmee je veel voor mensen kunt betekenen. Je voelt medeleven zonder medelijden te hebben.

Medelijden, daar heeft niemand wat aan! Medeleven echter, je kunnen inleven in andermans verdriet, pijn en zorgen, zorgt voor ondersteuning en het begrijpen van die andere persoon. Je kunt je verplaatsen in andermans emoties.

Doordat je van die anderen hun emoties begrijpt kom je tot een fijn en vaak ook diepgaand gesprek. Geen beleefdheidsgesprek, niet langs elkaar heen praten, maar elkaar begrijpen en de emoties als het ware voelen. Je begrijpt naast het verbale ook het non-verbale, de lichaamstaal van de ander.

Niet iedereen heeft een empatisch vermogen. Men heeft in dat geval weinig tot geen inlevingsvermogen. Wat is hiervan de oorzaak? Het kan zijn dat het gewoon onvermogen is, egoïsme, of om zichzelf te beschermen.

Dat laatste zou kunnen gelden als empathie bestond uit medelijden hebben, maar dat is het dus niet. Medeleven is echt wat anders dan medelijden. Empathie kan het leven zoveel mooier maken als veel mensen die het wel in zich hebben maar niet in praktijk brengen, hierin verandering zouden aanbrengen.

Bekijk via deze link ons gratis boek als dit jouw interesse heeft en jij wil leren jouw empathie optimaal in te zetten/ aan te spreken.

Meer artikelen over persoonlijke groei