Wat is hyperventilatie?
02 januari 2019 
2 min. leestijd

Wat is hyperventilatie?

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een te snelle of te diepe ademhaling. Je hyperventileert meestal in situaties dat je gespannen bent of angst ervaart. Het gebeurt onbewust, het overkomt je en meestal overvalt het je.

Voel je de hyperventilatie aankomen, begin dan meteen met het bewust ademhalen, rustig in- en uitademen, 3 tellen inademen en 6 tellen uitademen. 

"Het is belangrijk dat dit RUSTIG gebeurt, dan is een aanval van hyperventilatie wellicht te voorkomen"

Eerste keer hyperventilatie?

De allereerste keer dat je een aanval van hyperventilatie krijgt, en dus ook nog niet weet wat het is, is behoorlijk angstaanjagend. 

Wanneer je weet dat het benauwde gevoel en de duizeligheid, waarmee hyperventilatie gepaard gaat, ongevaarlijk zijn, geeft dat wat meer rust.

In de onderstaande vicieuze cirkel wordt het iets duidelijker voor je weergegeven:

hyperventilatie in schema

Het is wellicht voor jou belangrijk te weten in welke situaties je last krijgt van hyperventilatie. Noteer daarom een poosje wanneer zo’n aanval zich voordoet.

Vermijd drukke plekken

Als je weet dat jij op erg drukke plekken bijvoorbeeld in een rij aan de kassa, of op de markt last krijgt van hyperventilatie dan kun je maatregelen nemen. Je kunt die plekken bijvoorbeeld vermijden.

Beter is het echter om door grip te krijgen op je ademhaling een aanval te voorkomen. Kies voor dit laatste omdat je anders in een sociaal isolement terecht kunt komen als je plaatsen met mensen gaat ontwijken.

Hyper (teveel) ventilatie (ademen)

Hyper (teveel) ventilatie (ademen) kun je prima aanpakken al heb je nooit de garantie dat het weg zal blijven. 

Yoga, mindfulness, meditatie, stressvermindering, je angsten aanpakken, afleiding zoeken als je een aanval voelt aankomen door te gaan neuriën bijvoorbeeld, te tellen of iets dergelijks. Kies iets wat jou helpt.

wat-is-hyperventilatie-2

Duidelijke oorzaak hyperventilatie?

Hyperventilatie bestaat uit een overeenkomstige groep symptomen. Hyperventilatie kan een duidelijke oorzaak hebben waar het begon, bijvoorbeeld nadat iemand is overleden, na een traumatische ervaring, enzovoort.

Daarna krijg je altijd hyperventilatie (aanvallen), vooral als jij je in een stressvolle of emotioneel geladen situatie bevindt.

Hyperventilatie wordt veroorzaakt door een te diepe en te snelle ademhaling. Gevoelens van ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid worden vaak genoemd. Deze gevoelens leiden op hun beurt tot nog meer en diepere ademhaling.

Zie ook: chronische hyperventilatie en mindfulness oefeningen

Meer artikelen over persoonlijke groei