Wat is mindset?
Diversen
Redactie
Diversen
12/10/2018
0 min

Wat is mindset?

12/10/2018
0 min
De letterlijke vertaling van mindset is geesteshouding, de manier van denken. Hoe denk jij over jezelf? Hoe denk je over je intelligentie? Hoe denk je over je kwaliteiten en vaardigheden? Er zijn twee soorten mindset te onderscheiden:
  • de fixed mindset, je bent ervan overtuigd dat intelligentie vaststaat en dat je er daardoor geen invloed op kunt uitoefenen
  • de growth mindset, je bent ervan overtuigd dat je door je gedrag je resultaten en prestaties kunt beïnvloeden

Synoniemen van mindset zijn instelling, mentaliteit of denkpatroon. Vervang mindset door een van deze woorden en een en ander zal nog duidelijker worden. Dit kan je ertoe aanzetten om jouw denkpatroon te doorgronden. Verschillen vaste mindset en groei mindset en de gevolgen:
  • Bij vaste mindset denk je dat jouw kwaliteiten, intelligentie en vaardigheden vaststaan. Oefenen zal dit alles niet veranderen/verbeteren. Je bent bang om fouten te maken, je kunt faalangst hebben, je zult moeilijkheden uit de weg gaan, je zult opgeven als het even tegen zit “ik kan het toch niet”. Elke opmerking en feedback worden negatief door je ervaren. Je bent jaloers op anderen die in jouw ogen meer succeservaringen hebben.
  • Bij groei mindset denk je dat door oefenen, trainen en studeren, door feedback van anderen aan te grijpen als een leermoment, ontwikkeling van intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten mogelijk is. Je staat open om te leren van tegenslagen.
Reacties