minimalisme-bed
Diversen
Redactie
Diversen
12/10/2018
3 min

Wat is minimalisme?

12/10/2018
3 min

Wat is minimalisme nou eigenlijk?

Het hebben van minder stress, meer vrijheid en een bewustere levensstijl is iets wat je nastreeft bij minimalisme.

Wanneer je echt probeert om bewuster te leven en dus na te denken over wat echt allemaal nodig is, zal dat je uiteindelijk een hoop rust geven.

Je hoeft niet meer te denken aan status, geld, bezittingen en al dat soort fratsen. Ben je benieuwd naar meer over dit concept van minimalisme? Lees dan lekker verder en dan vertellen we je hier meer over!

Hoe ziet het minimalisme eruit?

Vaak denken mensen gelijk dat dit betekent dat je geen huis, geen TV en eigenlijk helemaal geen bezittingen kan hebben.

Dit is niet waar, je kunt alsnog al deze dingen bezitten. Het enige waar je bij minimalisme op moet letten is het bewuster leven.

Hiermee wordt bedoelt dat je niet te veel of te extreem koopt of doet met de spullen die je nodig hebt of wilt gebruiken.

Zo hoef je bijvoorbeeld niet een 34 Inch Flatscreen TV van €2.199, maar volstaat een goede TV van €500 ook gewoon. Of wat dacht je van een T-shirt van €300  terwijl je ook onder de €60 euro bijna hetzelfde T-shirt kunt kopen. 

"Minimalisme is dus bedoelt om alles een beetje binnen de perken te houden. Dit wil zeggen dat je niet extreme dingen gaat doen, maar gewoon geniet van het minimale"

De voordelen van minimalisme

Nu we even kort hebben gekeken naar de basisprincipes van minimalisme, is het ook fijn om even te kijken naar wat je er precies aan hebt.

We noemde net al even minder stress en meer vrijheid. Dit komt natuurlijk omdat je minder de drang hebt om jezelf te bewijzen en te vergelijken met anderen.

Wanneer je spullen koopt of bezit ben je onbewust bezig met het feit of andere meer of betere dingen hebben. Dit kan voor een hoop stress zorgen die eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.

Daarbij kun je dus door je te focussen op minimaliseren minder stress ervaren en dus vrijer in je hoofd zijn, plus dat je nog eens mogelijk geld overhoud om andere dingen van te doen.

Voordelen minimalisme

Wat ook voordelig is aan het minimalisme, is het feit dat je al gauw met iets gelukkig bent. Je hoeft dus niet meer op zoek naar de meest extreme of geweldige dingen, want je kunt ook al meer genieten van de kleine dingen in het leven.

Vanzelfsprekend is dit gebaseerd op het bewuster leven en ben je daardoor sneller bevredigd met bepaalde spullen of belevingen.

Ook zorgt minimalisme ervoor dat je je makkelijk kunt aanpassen aan verschillende omgevingen. Dit komt doordat je sneller tevreden bent en je een flexibelere houding aanhoudt.

Op deze manier kun je je dus eenvoudiger aanpassen en ervaar je minder last van veranderingen. Dit kan in je leven altijd wel van pas komen.

Minimalisme is een manier van leven

Wil jij minimalistisch gaan leven en weet je wat minimalisme betekent? Minimalisme is je beperken tot het bezitten van die zaken die jij belangrijk vindt en die dingen te doen die belangrijk voor je zijn.

Dat betekent in de meeste gevallen dat je kunt beginnen met je huis op te ruimen en overtollige spullen een tweede leven elders te geven. Weet je dat je daarvan heel gelukkig kunt worden en er een opgeruimd hoofd aan overhoudt?

Minimalisme is niet alleen het weggeven of opruimen van spullen. Je kunt ook minimalisme toepassen op andere zaken, zoals minder snoep kopen, minder vaak uit eten gaan, enz.

Minimalisme zal voor jou anders zijn dan voor je collega, zus, buurvrouw, enz. Het gaat er namelijk om wat iemand belangrijk vindt en wat niet of minder belangrijk. Iedereen die gaat voor minimalisme maakt hierin zijn of haar eigen keuze.

Maakt minimalisme gelukkig?

Minder spullen in huis, een kleiner huis, minder snoepen en snacken, er zijn mensen die er een sport van maken om minimalistisch te leven.

Ze zijn gelukkig met wat ze hebben, want alleen dat is belangrijk en ze missen niet wat ze niet hebben, want dat is in hun ogen overbodig.

minimalisme-kamer

Wellicht is het minimalisme wel wat voor jou?

Op z’n minst ietsje minimaliseren en bewuster gaan leven kan geen kwaad. Ik hoop dan ook dat je wat aan dit artikel hebt gehad.

Ben je nu benieuwd naar meer over levensstijl, mindset of zelfvertrouwen? Kijk dan nog even hier op deze website en vindt van alles over deze onderwerpen! Ook jouw reactie is altijd welkom!

Reacties