Wat is respect?
Diversen
Redactie
Diversen
12/29/2018
0 min

Wat is respect?

12/29/2018
0 min
Respect is waardering hebben voor iemand, om wie hij of zij is, of om wat deze persoon doet. Wanneer mensen onderling respect tonen dan kun je spreken van een gelijkwaardige verhouding.

Bepaald gezag en bepaalde functies “krijgen van nature” respect denk aan de politie, denk aan jouw werkgever. Door de aard van hun werkzaamheden heb jij respect voor deze personen. Je waardeert hun werk en inzet.

Vroeger was respect voor de juf of meester ook heel normaal (je keek tegen hem of haar op, was dat respect of angst?). Nu moet dat respect vaak eerst worden verdiend doordat de leerkracht een goede omgang toont met zijn leerlingen.

Is respect een beetje aan het vervagen?

Toch is respect in elke beschaafde samenleving belangrijk. Respect voor jezelf, voor de ander en ook voor andere zaken als dieren en spullen van anderen of gemeenschappelijke dingen. Als je spullen van anderen vernielt is er totaal geen sprake van respect.

Je kunt naast respect voor je medemens ook respect hebben voor dieren. Voor de leeuw bijvoorbeeld, de koning der dieren, maar ook voor de koeien en varkens, die ons van voedsel voorzien.

Je wilt daarom ook dat deze dieren op een respectvolle manier worden behandeld. Dat wil zeggen, buitenlucht, voldoende bewegingsruimte, goed voer, een schone stal of hok en behandeling door een dierenarts als een dier lijdt.
Reacties