Bewegen is gezond: 7 positieve redenen waarom!

Bewegen is gezond. Je voelt je daardoor niet alleen stukken fitter en gezonder, maar je verkleint ook de kans op allerlei (welvaarts)ziekten. Elke dag een half uurtje beweging is al voldoende. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, wandel tijdens je lunchbreak, ga tuinieren, jog na werktijd of kies een andere beweegactiviteit. Zolang je maar doet wat je fijn vindt. Enkele positieve effecten van regelmatig in beweging zijn.

1. Je vermindert stress

Bewegen is gezond. Zeker als je last van stress hebt. Want, beweeg je? Dan focus je je op je ademhaling en de bewegingen die je maakt. Dat zorgt voor rust in je hoofd. Tegelijkertijd maakt je lichaam tijdens matig tot intensief bewegen onder andere endorfines aan. Deze gelukshormonen staan bekend als bestrijders van stresshormonen en zorgen ervoor dat je je lichamelijk veel lekkerder voelt.

2. Je houdt je hart gezond

Ben je in beweging? Dan heeft dat een gunstig effect op je hart- en bloedvaten. Want, geregeld bewegen maakt je je hart sterker. Het gevolg: het pompt efficiënter het bloed door je lichaam. Dat bloed zorgt vervolgens voor de toevoer van zuurstof naar je spieren en organen. En des te meer je beweegt? Des te beter neemt je lichaam zuurstof op. En daardoor kun je uiteindelijk weer beter functioneren. Eveneens voorkomt volop in beweging zijn dat je aders dichtslibben, je bloeddruk laag blijft en je verkleint de kans op diabetes en een verhoogd cholesterol. Kortom: bewegen is gezond voor je lijf.

3. Je slaapt beter

Heb je moeite met slapen? Ga dan meer bewegen. Niet alleen vat je sneller slaap, maar je slaapt ook beter. Bijkomend voordeel? Je bent overdag meer uitgerust en dat komt je concentratie en productiviteit ten goede. Trouwens? Sport niet kort voor je naar bed gaat, want dan ben je te energiek om in slaap te vallen.

4. Bewegen is gezond: je versterkt je botten

Naarmate je ouder wordt, worden je botten brozer. Dat is een feit. Wil je die zogenaamde botontkalking tegengaan? Sport dan regelmatig voor een gezonde botdichtheid. Vooral beweegactiviteiten waarbij je botten je gewicht moeten dragen zijn goed. Denk aan stevig wandelen, hardlopen, steps of fitnessen. Die beweegactiviteiten dragen bij aan een gezonde botmassa. Een sport als zwemmen is minder geschikt, omdat je dan juist je botten niet belast.

5. Je krijgt meer energie

Ben je moe na een lange werkdag? Dan denk je er waarschijnlijk niet aan om te gaan sporten. Jammer! Want, ga je wel sporten? Dan boost je je energiepeil. Wanneer je beweegt werken je hart en longen om het bloed door je lichaam te laten circuleren en krijg je meer zuurstof binnen. Gevolg? Je krijgt hierdoor meer energie. Probeer het eens. Ga enkele weken regelmatig meer bewegen en voel het verschil. Zeker weten dat je tot de ontdekking komt: bewegen is gezond, want je voelt je energieker!

6. Je gewicht behouden of afvallen

Geregeld bewegen is gezond, omdat het je helpt op gewicht te blijven of wat kilootjes te verliezen. Immers, als je beweegt zwengel je je stofwisseling aan en zorg je voor een optimale werking ervan. Dat is fijn, want zo verbrand je de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt. Anderzijds draagt sporten bij tot het op peil houden van je spiermassa of het opbouwen ervan. En dat is goed, want des te meer spieren des te meer energie verbrandt je lijf. Kortom, volop bewegen draagt bij aan een gezond gewicht of om af te vallen.

7. Je voelt je zelfverzekerder

Doe je meerdere keren per week aan sport? Dan maak je positieve hormonen aan. Maar dat niet alleen: je versterkt ook je spieren waardoor je strakker in je vel gaat zitten. Bovendien verbetert door het opbouwen van spiermassa je lichaamshouding. Verder oogt je huid frisser doordat de bloedcirculatie beter werkt. Dat alles samen zorgt ervoor dat je je veel zelfverzekerder voelt en blijer met je lichaam. Het boost zelfs je zin in seks, omdat je meer tevreden met jezelf bent.

Regelmatig bewegen is gezond, zoals ik hierboven uitgelegd. Zeker als je dat onder andere combineert met gezond plus gevarieerd eten en op tijd je rust pakken. En lukt je dat? Ik ben benieuwd.