Minder waarde hechten aan meningen van anderen

Minder waarde hechten aan meningen van anderen

Iedereen krijgt weleens kritiek. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Vaak is het frustratie van een ander die geprojecteerd wordt. Kritiek is meestal een projectie van de binnenwereld van degene die kritiek geeft. Maar hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Hoe kun je minder belang hechten aan de mening van anderen? Dat gaan we je in deze blog uitleggen.

We hebben het nu over kritiek, maar de mening van anderen hoeft natuurlijk niet altijd kritiek te zijn. Het kan ook positief zijn. En ook dan is het goed om niet al te veel aandacht waarde te hechten aan wat anderen vinden. Blijf bij jezelf.

Als je veel waarde hecht aan wat anderen van je vinden, kan dat zijn omdat je het fijn vindt om het anderen naar de zin te maken. Ook kan het komen doordat je bang bent voor afwijzing. Daar begint het vaak mee als je jezelf afhankelijk opstelt van de mening van anderen.

Vaak is het frustratie van een ander die geprojecteerd wordt.

Je grenzen leren aangeven

Een van de dingen die je sowieso moet leren, is je grenzen aangeven. De vraag is dan natuurlijk: hoe doe je dat? Er zijn allerlei cursussen die je zogezegd helpen om assertiever te worden. Maar wat je in die cursussen leert is vaak een beetje gekunsteld. Je krijgt standaard zinnetjes en manieren om je grenzen aan te geven. Maar in de praktijk komt het al snel gemaakt over.

Hoewel de zogenaamde assertiviteitscursussen vaak een beetje ‘gemaakt’ zijn, is het alsnog belangrijk om te leren uiten wat jij wel en vooral niet prettig vindt. Als je dat niet doet, blijft er weinig van je eigenwaarde over. Daarmee komen we op iets heel belangrijks. Waarom is het soms lastig om je niet teveel te laten beïnvloeden door de mening van anderen? Dat komt vaak doordat je nog geen volledig beeld hebt van jouw eigen waarde. Of we kunnen de letter ‘W’ ook weglaten: jouw eigen aarde. Jouw eigen plekje hier op aarde.

Je bent hier met een reden

Les één voor iedereen die het moeilijk vindt om zijn grenzen aan te geven: je bestaat, dat kun je niet ontkennen. Als je nu in je arm knijpt of je leest deze woorden, dan kun je ervan uitgaan dat je bestaat. Les twee: als je bestaat, kun je ervan uitgaan dat je hier bent met een bepaalde reden. Je bent hier niet voor niets. Het is ook de bedoeling dat je hier bent en dat je er ook iets mee gaat doen. Je hebt bestaansrecht.

Je bent hier niet voor niets.

Het is echt iets om verdrietig van te worden als je ziet dat mensen zich onnodig klein maken. Veel mensen maken zich kleiner dan dat ze bedoeld zijn en dat is zonde. Daar helpen ze zichzelf sowieso niet mee. En ook hun omgeving niet.

Je ziet vaak dat de omgeving er ook een beetje ongemakkelijk van wordt als iemand zich onnodig vaak verontschuldigt. Je wilt niemand tot last zijn, maar door je zo op te stellen ben je ze juist tot last. Als je niet in je volle potentieel gaat staan, dan help je jezelf niet en anderen ook niet. Wen daarom aan het idee dat je hier bent met een bepaalde reden en dat je volop mag leven.

Wen daarom aan het idee dat je hier bent met een bepaalde reden en dat je volop mag leven.

Durf jezelf uit te spreken

Het is best begrijpelijk dat je afhankelijk bent van de mening van anderen. Je wilt onderdeel zijn van een groep. En je voelt je alleen onderdeel van een groep als je het idee hebt dat je wordt geaccepteerd door anderen. Je wilt gewaardeerd worden door anderen.

Het onderdeel willen zijn van een groep komt door onze evolutie. Als je anders bent wordt je uit de groep gezet en sta je er alleen voor. Ieder mens heeft deze aangeboren neiging. Maar als iedereen afhankelijk is van de mening van anderen, betekent dat ook dat andere mensen afhankelijk zijn van jouw mening. Maar als jij geen mening hebt, omdat je afhankelijk bent van de mening van een ander, dan ontstaat er ook geen verbinding.

Ditzelfde proces werkt ook zo in de marketing. De enige manier om iedereen te vriend te houden is door je nergens over uit te spreken. Zodra je een felle mening gaat hebben of ergens voor gaat staan, dan zijn er altijd mensen die het niet met jou eens zijn. Het is heel makkelijk om dan maar geen positie in te nemen en de confrontatie te vermijden. Je wordt zo een allemansvriend. Maar als jij nergens voor staat, dan zal ook niemand zich verbonden voelen met jou.

Door nergens voor te staan, sta je altijd een beetje overal buiten. Je wordt een pleaser en dat is niet erg aantrekkelijk. Dat is ook waar de meeste relaties niet heel goed op gaan. Als je een partner hebt die een pleaser wordt, is dat niet echt aantrekkelijk. En ook in een vriendschapsrelatie en een personeelsbestand is dat niet aantrekkelijk. Je wilt iemand zijn mening horen. Daar kun je waarde uit ontlenen.

Je bent het eigenlijk gewoon aan andere mensen verplicht om met je eigen mening uit te spreken en niet onderdanig te zijn aan de mening van iemand anders.

Voel je niet schuldig

Je ziet vaak dat mensen hun mening inhouden, omdat ze zich schuldig voelen of zich schamen. Mensen hebben zich deze eigenschappen zelf aangepraat. Ondernemers zeggen bijvoorbeeld weleens dat ze zich schuldig voelen als ze niet op de zaak zijn.

Maar bedenk je dan: wat is het voordeel van schuldgevoel? Er zit een voordeel aan, anders zou je het jezelf niet aanpraten. Het voordeel van schuldgevoel is dat je je integriteit gaat toetsen aan de mensen om je heen. Het is leuk dat je dat zelf ervaart, maar communiceer het ook. Vraag niet steeds om bevestiging of goedkeuring van een ander. Als jij integer handelt, dan heb je ook niets aan schuldgevoel te communiceren. En je hebt ook geen reden om je zo te voelen of je ervoor te schamen.

 

Er zijn bepaalde regels in de sociale wereld. Dingen waarvan je weet dat ze niet handig zijn om te doen. Zoals jezelf volgieten met alcohol, achter het stuur gaan zitten en vervolgens iemand van zijn fiets rijden. Het is dan heel makkelijk om te zeggen dat je je schuldig voelt. De regels die we hebben, die helpen wel. Maar als je met je beste intentie de dingen doet zoals je diep van binnen weet wat goed is en je weet dat je ook op die manier in de wereld wilt staan, dan hoef je ook geen schaamte of schuldgevoel te voelen.

Geef duidelijk je intentie weer, zonder dat je dat steeds blijft toetsen aan je omgeving. Uiteindelijk kun je toch nooit 100% in het hoofd van de ander kijken en ook geen gedachten lezen. We hebben wel vaak de neiging om te bedenken wat die ander van ons zou vinden en ons daardoor in te houden. Tenzij je een blauwe jurk aantrekt, jezelf Jomanda noemt en precies kan zien wat er omgaat in die ander, stop er dan gewoon mee.

Geef duidelijk je intentie weer, zonder dat je dat steeds blijft toetsen aan je omgeving.

Het is ook helemaal niet oprecht om iedereen te vriend te willen houden. En het is ook onmogelijk. Daarvoor hebben we genoeg grote religieuze leiders en andere voorbeelden in de wereld gehad. Zelfs Jezus had vijanden. Probeer het absoluut niet beter te doen dan hij.

Deel je mening, maar verdedig je niet

Wil je mensen meekrijgen in jouw mening, stem dat dan af. Laat bijvoorbeeld weten dat je iemand niet wilt kwetsen. Wat je absoluut niet moet doen als je minder belang wilt hechten aan de mening van anderen is jezelf voortdurend verdedigen. Als je teveel in de ja-maar modus schiet, raak je in discussies met een hoop mentaal geworstel en getouwtrek. Uiteindelijk schiet je er in de relatie helemaal niets mee op.

Het is interessant om je eigen mening te ventileren, maar om ook de mening van de ander toe te laten. En laat het daar ook bij. Als je je eigen woorden voortdurend probeert te verdedigen, maak je de relatie alleen maar kapot. Dan gebeurt juist het tegenovergestelde van wat je graag wilde hebben.

Omarm je vijanden

Alle groten der aarde hebben vijanden gehad. Maar je kunt het ook omdraaien. Zonder vijanden word je niet een van de groten der aarde. Zonder vijanden ben je geen toonaangevend type. De eerste volger maakt van een buitenbeentje een leider. Als je een gekkie hebt die tegen de stroom ingaat en er gaat vervolgens één iemand achteraan lopen, dan wordt het ineens een leider. Je moet dan wel lak hebben aan wat anderen van jou vinden. Anders verander je niets en vorm je ook geen band met de mensen die hetzelfde vinden als jij.

Zonder vijanden word je niet een van de groten der aarde.

Als je een groter publiek gaat bereiken, kom je op een gegeven moment bij een kritische massa. En een kritische massa is, zoals je zou verwachten, kritisch. Als je het heel klein houdt, dan krijg je vaak alleen maar positieve geluiden van de mensen die heel dichtbij jou staan. Zodra je een wat grotere massa gaat bereiken, die je alleen maar bereikt als je uitgesproken wordt, dan ga je ook kritische mensen krijgen.

Meestal schrik je in de eerste instantie terug van alle kritiek die je krijgt. Er zijn plots mensen die je niet meer zo leuk vinden. Je bent bang dat je iemand hebt gekwetst of ergens schade aan hebt gedaan. In plaats daarvan heb je je band versterkt met de mensen die het met je eens zijn. De mensen die het niet met je eens zijn, die weten dat nu ook. Daardoor voel je die weerstand verhogen, hoe doe je dat?

Welke grens stel jij jezelf?

In het boek ‘The Big Leap’ schrijft Gay Hendricks dat ieder mens een soort upper limit heeft. Elk mens heeft te maken met een soort van denkbeeldige grens op de mate van geluk die hij zichzelf toestaat om te hebben. Of een grens op de mate van vrijheid en rijkdom die een mens zichzelf gunt.

Dat zie je bijvoorbeeld terug bij mensen die in één klap een hele hoop geld hebben gewonnen en ineens miljonair zijn. Die mensen zijn helemaal niet gewend om veel geld te hebben en vinden zichzelf het ook niet waard. Ze gaan dan manieren vinden om zichzelf te saboteren. Ze komen zo in situaties om zo snel mogelijk weer van dat geld af te komen. Zo vinden ze zichzelf weer kloppend.

Met vrijheid werkt het net zo. Stel, je bent gewend om vijf dagen in de week op kantoor te zijn. Je besluit om een dag in de week thuis te gaan werken. De eerste dag heb je constant het gevoel: ‘Ik mag hier niet zijn. Want wat zullen andere mensen er wel niet van vinden?’ Dat komt omdat je jezelf het nog niet waard vind om zo vrij te zijn of die vrijheid te nemen.

Als je jezelf terughoudt vanwege de mening van anderen, is dat vaak omdat je jezelf het nog niet waard vindt om eraan te ontstijgen.

Dat is iets waar je eigenlijk bewust van moet gaan worden. Als je jezelf terughoudt vanwege de mening van anderen, is dat vaak omdat je jezelf het nog niet waard vindt om eraan te ontstijgen.

Leef je leven ten volle

Ieder mens heeft dus bepaalde grenzen die hij zichzelf oplegt. Maar hoe kun je dat gaan veranderen? Wat altijd helpt, is dat je een beeld krijgt van je eigenwaarde. Kun jij in de spiegel kijken met de gedachte: ‘Daar staat een mooi mens’? Durf te erkennen dat je de moeite waard bent met je talenten, kwaliteiten en alles wat erbij hoort. Haal dat beeld ook steeds naar binnen en blijf het bevestigen.

Om dit te trainen kun je gebruik maken van affirmaties. Je gaat dan een bepaalde zin steeds weer tegen jezelf zeggen. Je zegt ook negatieve dingen tegen jezelf, dus waarom zou je geen positieve zinnen tegen jezelf gaan zeggen? Dit doet wonderen voor je eigen waarde.

Durf te erkennen dat je de moeite waard bent met je talenten, kwaliteiten en alles wat erbij hoort.

De mantra die je kunt gebruiken: “Ik ben voor 100% verantwoordelijk voor mijn eigen energie en de ander voor de zijne.” Dat houdt dus in dat je 100% verantwoordelijk bent voor het leven dat jij leidt en je realiseert dat de ander ook 100% verantwoordelijk is voor zijn of haar leven. En je gaat er verder niet over. Zij gaan niet over jouw leven en jij gaat niet over hun leven.

Het enige wat je uiteindelijk hoeft te doen, is je leven ten volle leven. Je zult vanzelf mensen vinden die daarop aanhaken, jou inspirerend vinden en daar bij willen horen. Weer andere mensen zullen juist ontdekken dat ze het helemaal niet met jou eens zijn. Misschien raak je ze daardoor wel kwijt. Maar daar ben jij niet voor verantwoordelijk.

Jij bent niet verantwoordelijk voor wat andere mensen van jou denken. Het enige wat je kunt doen is zorgvuldig handelen en leven. Wees enthousiast over de dingen die je doet en omarm dat alles voluit. Als je op deze kleurrijke planeet rondloopt met alle mogelijkheden die er zijn en je kan alle keuzes maken binnen de mogelijkheden die je hebt, dan wil je er natuurlijk ook ten volle van genieten. Dat gunnen we je van harte.