Hoe verhoog ik mijn eigenwaarde?
09 maart 2021 
in Geluk
8 min. leestijd

Hoe verhoog ik mijn eigenwaarde?

Hoe verhoog ik mijn eigenwaarde?

“Ik hoor jullie vaak over dat veel psychologische problemen voortkomen uit eigenwaarde. En dat mensen moeten werken aan het verhogen van hun eigenwaarde. Maar hoe doe je dat precies?”

Eigenwaarde is een fantastisch woord. Als je goed luistert naar het woord ‘eigenwaarde’, zit daar ook ‘eigen aarde’ in. Het gaat over een plekje voor jezelf.

Mensen zeggen vaak: ik wil zo graag mezelf zijn. Maar wie is ‘mezelf’? Dat is de grote zoektocht. De twee grote vragen waar ieder mens op deze planeet mee rondloopt, zijn: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Mensen willen zichzelf zijn, maar hoe ontdek je nu wat dat betekent?

Je kunt je eigenwaarde pas volledig toelaten als je weet wie je bent. Het is niet heel dramatisch als je dat niet meteen weet. Sommige mensen doen er een heel leven over.

Je eigenwaarde vinden door dingen weg te laten

Als je met multiple choice het juiste antwoord niet weet, wat doe je dan? Elimineren. Meestal zitten er een paar antwoorden bij waarvan je zeker weet dat het niet het goede antwoord is. Die elimineer je.

Elimineren is een hele mooie spirituele oefening. Bij alles waarvan je je zelf realiseert dat je dat in ieder geval niet bent, ben je een stukje dichter bij het ontdekken wat je wel bent. Je kunt dingen elimineren, tot het uiteindelijk stil wordt. Je ontdekt dan dat er iets is in jou zit dat zichzelf doet. Dat je daar niet teveel mee bezig hoeft te zijn.

Waarom is het zo belangrijk dat je uiteindelijk los komt van identificatie? Naast dat iedereen wil weten wie hij of zij is, willen we vaak ook ontdekken wat vrijheid is. Een leven lang willen mensen zich ergens mee kunnen identificeren.

Jezelf identificeren met anderen begint al op een hele jonge leeftijd. Je kunt net zoals je vader of moeder willen zijn. Dat zijn vaak de eerste helden in je leven. Op een gegeven moment ga je naar school en wil je misschien net zoals je leraar zijn. En in je pubertijd identificeer je je met een sporter of een artiest. Je blijft je identificeren.

Uiteindelijk kom je erachter dat je je voor een deel kunt identificeren met jouw idool, maar je voelt ook dat je meer bent. Wie is dat, dat “meer” dan je idool? Dit ontdek je wanneer je weer terug gaat naar: Wie ben ik niet? Als je voor jezelf hebt bepaald wie je niet bent, wat blijft er dan over? Vaak is dat een hele pure vorm van je-Zelf waar je nooit concessies aan wil en kan doen.

Wat is jouw fundament?

fundament, bouw, bouwen, metselen

Ga eens op zoek naar de momenten in je leven dat je succesvol was. Op welke momenten voelde jij je het gelukkigst en zat je in een flow? Wat waren de momenten dat alles naar tevredenheid liep en dat de dingen vanzelf gingen? Wat deed je? Wat dacht je? Waar was je mee verbonden? Dat zijn je succesfactoren. Je oerwaarden. Wat er ook gebeurt in je leven, deze waarden ga je nooit loslaten. Dat is je fundament.

Het mantra van Albert is: “Er is altijd een weg.” Hoe moeilijk of ingewikkeld een situatie ook is, hij weet zich altijd weer open te stellen om inspiratie toe te laten, zodat er hoe dan ook een antwoord komt.

Voor hem voelt dat als eigenwaarde. Een uniek talent. Je oerwaarden hoeven er niet veel te zijn, als er maar iets is waar je steeds weer op terug kunt vallen dat iets te maken heeft met jezelf. Uiteindelijk kun je altijd vertrouwen op je intuïtie. Je weet dat je op het juiste moment de juiste dingen zegt of de juiste dingen doet. Een ander mantra van Albert is dan ook: “Ik weet het wanneer ik het moet weten.”

Alleen jij kunt je eigenwaarde verhogen

Je bent zelf de enige die je eigenwaarde kan verhogen. Iemand anders kan dat niet voor jou. Toch zoeken mensen het vaak extern. Misschien voel je je nog niet helemaal goed genoeg op een bepaald gebied. Misschien voel je je niet geliefd genoeg. Of je vergelijkt jezelf met iemand anders die iets heeft wat jij niet hebt. Dat zijn allemaal dingen die jouw eigenwaarde omlaag halen. Meestal is het omdat je je vergelijkt met iemand anders of een gefantaseerd ideaalbeeld van wat je zou willen zijn.

Als je denkt: ik ben niet knap genoeg. Dan heb je ergens het idee dat iemand anders tegen jou moet zeggen dat je wel knap bent. Maar zodra dat gebeurt, heeft het geen enkele vorm van impact op jou. Al zijn er 100 mensen die het zeggen. Het verandert niets. Je moet het tegen jezelf kunnen zeggen. En je moet het durven geloven.

Hetzelfde werkt met je niet geliefd genoeg voelen of je niet intelligent genoeg voelen. Of het idee hebben dat je niet succesvol genoeg bent. Meestal komt het uit iets wat je vroeger hebt meegemaakt. Je hebt misschien altijd het idee gehad dat je nog niet goed genoeg was. Je blijft maar werken en successen verzamelen en ophopen, in de hoop dat op een gegeven moment iemand bij je aanbelt en zegt: nu ben je er. Nu ben je goed genoeg.

Misschien heeft het wel met je ouders te maken. Je wacht op een moment waarop je ouders zeggen: “Nu is het goed genoeg. Nu zijn we trots op je.” Maar ook als dat daadwerkelijk gebeurt, zal het niets oplossen. Het moet uit jezelf komen.

Het gaat niet om ‘het’, maar om ‘ik’

Spiegel, spiegelen, reflectie, reflecteren, eigenwaarde, analyse

We waren ooit samen op vakantie in Cannes voor een business brainstorm. De eerste vraag die gesteld werd, was: “Wat heeft er de afgelopen maanden goed voor je gewerkt?” Toen Tonny een aantal successen opsomde voor zichzelf, zei hij op een gegeven moment: “Op een gegeven moment moet je ook tegen jezelf durven zeggen dat het goed genoeg is.”

Albert sprak hem daarop aan. Als je het over ‘je’ hebt in plaats van ‘ik’, dan is het nog te angstig voor je. Als je in de derde persoon gaat praten, durf je het nog niet toe te laten. Het gaat er niet over dat ‘het’ goed genoeg is, maar dat je zelf goed genoeg bent.

Het lijkt om een heel klein woordje te gaan. Maar als je het een paar keer herhaalt – niet ‘het’ is goed genoeg, maar ‘ik’ ben goed genoeg – dan voel je het verschil tussen de woorden ‘het’ en ‘ik’. ‘Het’ gaat over alles wat je bouwt, doet of wordt. Je gebruikt ‘het’ om je ‘ik’ ertoe te laten doen. Het gaat niet om ‘het’, maar om ‘ik’.

Je eigenwaarde verhogen door je te verwonderen

Als je je afvraagt hoe je jouw eigenwaarde kunt verhogen, houdt dat in dat je nog niet tevreden bent met wat er nu is. Je kunt gelukkiger worden met jezelf door een ‘attitude of gratitude’ te creëren. Realiseer je eens wat er nu allemaal al wél is. Verwondering is een van de mooiste kwaliteiten die je voor jezelf kunt hebben.

Laatst had Albert iemand aan de telefoon die ongelukkig was en veel relatiestress had. Diegene had een heel laag zelfbeeld op het gebied van relaties en liefde. Als hij een complimentje of een leuk berichtje kreeg, voelde hij zich gelukkig. Zodra dat compliment wegbleef, voelde hij zich wanhopig en afgewezen.

Wat kun je doen om je beter over jezelf te voelen? Het klinkt een beetje soft, maar je moet liefde hebben voor jezelf. Daar kun je een hele simpele oefening voor doen. Kijk eens naar je rechterhand en beweeg je vingers eens. Kun je gefascineerd zijn als je je verplaatst naar wat er gebeurt in je lichaam? Al die duizendtriljoen cellen die samenwerken om die beweging te kunnen maken? En denk eens na over het feit dat je überhaupt leeft op deze planeet.

hand, verwondering, regenboog

Wanneer je aandacht in je hoofd blijft hangen, ga je piekeren. Door je aandacht op je lichaam en de wereld om je heen te richten, maakt dat piekeren plaats voor verwondering. In plaats van naar je hand kijken, kun je ook naar buiten gaan om de natuur te bewonderen. Of kijk eens naar een heldere sterrenhemel en ga mee in het heelal met miljarden melkwegstelsels. Daar kun je helemaal in verdwijnen.

Als je je eigenwaarde wilt verhogen, ben je al uit de verwondering gestapt. Dan ben je vergeten dat je een wonder bent. Leer om jezelf weer verwonderen. Over alles wat er in het dagelijks leven gebeurt. Het allerergste wat je kan overkomen, is dat je het leven vanzelfsprekend gaat vinden. Dat je het normaal vindt dat allebei je ogen en oren functioneren. Totdat je er problemen mee krijgt.

Kijk eens naar wat er allemaal wél is in plaats van wat er nog niet is. Dat is een hele mooie manier om je eigenwaarde te verhogen. Jouw waarde wordt bepaald door perceptie. Hoe meer jij aan waarde tot je kunt nemen, hoe groter jouw plek wordt op deze aarde. Verwonderen doet je enorm groeien, op alle gebieden in je leven.

TINEKE
Door

TINEKE

op 09 Mar 2021

Beste ALBERT en TONNY, JEZELF leren kennen, dat doe je heel gericht. Je weet dat je veel meer bent dan enkel jouw gezicht..... Deze regels vormen het begin van een gedicht dat ik in 1983 heb geschreven, op het moment dat ik me afvroeg: is dit ALLES? Ik was nog geen 40 jaar en had wat ik noem mijn GOUDEN jaren gehad, waarin ik mij goed genoeg voelde om alles te doen wat ik LEUK vond en FIJN vond en waar ik GOED in was. Ik had mijn eerste INTERVIEW achter de rug met als THEMA: JE KAN VAAK MEER DAN JE DENKT! Inmiddels ben ik bijna 75 Jaar. Op de spiegel boven de wastafel staat met duidelijke letters: KNAPPERT geschreven. Toen iemand dit tegen mij zei maakte ik een grapje dat dat kwam omdat ik iedere dag, aan het einde van de avond TWEE KNAPPERTJES at. ME-Z-ELF laten kennen, dat is een kunst apart, heb ik aan het einde van het gedicht geschreven. Ik HOOP dat anderen mij accepteren zoals ik ben. Ik wil er voor de anderen zijn, maar willen zij wel dat ik er voor hen ben? Ik ben de afgelopen jaren beslist ook teleurgesteld in mensen waar ik misschien wel teveel van verwachtte. Ik heb geleerd om van ME-Z-ELF te houden, ME-Z-ELF trouw te blijven en mijn eigenheid te gebruiken voor het GOEDE.Ik heb geen idee hoeveel TOEKOMST ik nog heb, maar ik heb mijn VERLEDEN willen gebruiken om HIER en NU iets voor anderen te kunnen betekenen wat hoop ik de moeite waard is. HARTELIJKE GROETEN, TINEKE 🌈🥰👍🍀🕊

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei