Relatiestress voorkomen door onverdeelde aandacht

Relatiestress komt voor op alle gebieden van het leven waarbij mensen samenzijn: echtparen, ouders en kinderen, collega’s enz. Toch kan je veel onnodige spanning voorkomen met één eenvoudige tip: Onverdeelde aandacht. In deze blog lees je hoe je die kan toepassen als hulpmiddel tegen relatiestress.

Relatiestress komt steeds vaker voor

In 2014 lag het aantal echtscheidingen in Nederland op 97 per dag! (bron CBS). De afgelopen 10 jaar is het scheidingspercentage gestaag gestegen tot 40,1%. Dat zijn nu niet bepaald cijfers waar je blij van wordt als je nog van plan bent om te gaan trouwen.

Toch kan je ook kijken naar de 60% van de stelletjes die nog wel bij elkaar blijven. Blijkbaar zijn zij in staat om veel beter met de relatiestress om te gaan. Wat doen zij om lang en gelukkig samen te wonen? Daar zijn verschillende antwoorden op te geven. Maar om het onderwerp te verdelen over verschillende vormen van relaties, leg ik in deze blog vooral de nadruk op de kracht van onverdeelde aandacht.

Waar richt jij jouw aandacht op?

Je krijgt iedere dag miljoenen verschillende prikkels op je af. Zowel positieve als negatieve impulsen. Dat is teveel voor je brein om allemaal te bevatten. Daarmee word je ook gedwongen om keuzes te maken in wat je wél wil toelaten en voor welke andere indrukken jij je gaat afsluiten. In de psychologie heet dit proces: ‘selectieve perceptie.’

Veel van die beslissingen neem je onbewust. Maar gelukkig kan je ook voor een bewust deel besluiten om jouw aandacht vooral op prettige dingen te richten. Dan voel je jezelf namelijk gegarandeerd beter.

Je hebt dus de mogelijkheid om zelf te focussen op het ene en het andere te negeren. Dit geeft je het gevoel van controle over jouw ervaringen en daarmee kan je de stressbeleving in relaties beter reguleren.

Wat maakt je gelukkig?

In mijn boek ‘Geluk(t)’ schrijf ik over verschillende onderzoeken naar geluksbeleving. Daaruit blijkt dat loterijwinnaars na drie weken niet bijzonder veel gelukkiger zijn dan mensen die geen geld hebben gewonnen.

Ook uit een onderzoek onder nierpatiënten die verplicht moesten dialyseren, blijkt dat ze niet perse ongelukkiger waren dan ‘gezonde’ mensen. De onderzoeken laten zien dat voor beide groepen geldt dat zelfs rijkdom en ziekte op den duur wennen en een klein onderdeel worden van een veel groter leven. Anders gezegd; ze zijn gestopt om zich te focussen op één onderdeel.

Ook in relaties heb je iedere dag de keuze om je aandacht te richten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je te storen aan het feit dat wéér het dopje van de tandpastatube niet is aangedraaid… Ook kan jij je rot ergeren aan mensen?

Je hebt helemaal gelijk dat het eigenlijk anders zou moeten. Maar word je er gelukkiger van? Helpt het dat je steeds blijft kijken naar de dingen die de ander niet goed doet? Waarschijnlijk niet…. Dit veroorzaakt juist de relatiestress. Daarom krijg je nu vijf tips om positieve onverdeelde aandacht in de relatie te brengen.

Tip 1 Neem meer tijd om samen te genieten

Helaas blijkt dat de gemiddelde tijd voor onverdeelde aandacht in een doorsnee Nederlands gezin is teruggebracht naar ongeveer tien minuten per dag…

Daar kan je natuurlijk veel redenen voor bedenken; overwerken, smartphonegebruik, internet, t.v., hobby’s, sport enz., maar daar los je het probleem niet mee op.

Het begint wederom met het maken van bewuste keuzes. Realiseer je dat de mensen waar je van houdt het meest dierbaar voor je zijn. Geef ze dan ook de hoogste prioriteit in je leven. Creëer ‘Magical Moments’. Durf te verrassen. Het klinkt misschien paradoxaal, maar geluksmomenten kan je ook plannen. Zet een dikke vette streep in je agenda. Besluit om één t.v. loze avond te hebben per week. Boek een lang weekend weg of maak samen een wandeling na het avondeten. Zo eenvoudig kan het zijn en het kost lang niet altijd extra geld.

Tip 2 Daag elkaar uit tijdens ontspanningsmomenten

Het meeste geluk haal je uit momenten dat je het gevoel hebt dat je groeit en iets leert. Samen moeilijkheden overwinnen schept een hechte band. Het is niet voor niets dat veel teambuildingsactiviteiten gericht zijn op competitie.

Daag elkaar daarom uit in sport of spel. Vooral samen lekker fysiek bezig zijn geeft direct meer energie. Kies voor activiteiten waarin je een gelijkwaardige kans hebt om te winnen. Of je kunt ook als een team samen optrekken tegen een ander koppel.

Voorkom dat je samen op de bank blijft hangen en de zoveelste herhaling van ‘Home Alone 2’ kijkt. De meeste energie komt vrij in situaties wanneer je samen de sleur doorbreekt.

Tip 3 Laat je inspireren door een positieve omgeving

Er zijn altijd mensen om jullie heen die ‘de code al hebben gekraakt’…. Dit zijn de inspirerende mensen die van nature al meer optimistisch zijn. Ze weten moeilijke situaties te relativeren. Ze hebben een gezonde dosis humor en zijn altijd bereid om een stap extra te zetten. Richt daarom vooral je aandacht op deze inspirerende mensen.

Wanneer je die niet in de directe omgeving hebt, dan kan je deze ‘positieve rolmodellen’ ook vinden in de vorm van filmsterren, topsporters of artiesten.

Kijken samen naar inspirerende Youtube-filmpjes of luister naar Podcasts die jullie aanmoedigen om het beste uit jezelf en je relatie te halen.

Tip 4 Ontdek jullie ‘Flow-staat’

Wanneer je in ‘Flow’ bent lijkt alles vanzelf te gaan. Je beweegt moeiteloos door het leven. Er is geen stress aanwezig. Ik heb een tijdje geleden een korte video opgenomen waarin ik uitleg wat je kunt doen om in die staat van onverdeelde aandacht te komen.

Natuurlijk is dat wel een kwestie van oefenen. Wanneer je bereidt bent om daar tijd in te investeren, zal je een evenredige hoeveelheid rendement daarvoor ontvangen.

Stel je voor dat je in staat bent om samen ‘op te gaan’ in de activiteit waar je mee bezig bent. Dat je kunt focussen op die zaken die er in de relatie werkelijk toe doen. En dat je elkaar kunt stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Tip 5 Waardeer elkaar

Ieder mens is op zoek naar erkenning en herkenning. Je hebt nu eenmaal regelmatig de bevestiging nodig dat je het goed doet. Je wil nu eenmaal weten of je geen energie aan het verspillen bent aan nutteloze zaken. Het zijn vooral de mensen om je heen die jou daar feedback over kunnen geven. Ben je binnen de relatie in staat om er liefdevol bij te blijven? Zonder de ander te veroordelen… Niets is zo destructief dan je geliefde belerend toe te spreken. Op dat moment is de gelijkwaardigheid uit de relatie. Gun de ander de tijd om te groeien en te ontdekken. Beloon uitvoerig iedere stap in de goede richting.

Geef de ander wat je zelf ook graag wil ontvangen.

Ken je iemand uit jouw omgeving die deze tips over relatiestress wel kan gebruiken? Deel ze via jouw favoriete Social Media kanaal.

Ik vind het altijd fijn wanneer je hieronder ook een reactie geeft. Tips of feedback is altijd welkom! ( Zo blijven we elkaar stimuleren in groei)