Smartphone stress; ben jij slimmer dan jouw telefoon?
Smartphone stress lijkt steeds vaker voor te komen. Veel mensen storen zich er aan, maar weinigen lijken er echt iets aan te doen. Ben jij verslaafd aan je telefoon of kan je de verleiding weerstaan?
Smartphone stress lijkt een gevoelig onderwerp. Het lijkt wel naarmate de telefoons steeds slimmer worden, er een groeiende groep gebruikers is die er steeds dommer mee omgaat. Want ondanks het grote gemak van de bereikbaarheid, is de smartphone een groeiende indringer van je persoonlijke leven.
Wanneer je overprikkeld raakt van de beltonen, SMS-geluiden, voicemailberichten, tweets, Facebookupdates en agendameldingen, dan wordt het misschien tijd om weer meer rust in je leven te creëren.
Zelfs wanneer je er persoonlijk nog niet zoveel last van hebt, kan het zijn dat de mensen in jouw omgeving inmiddels extra stress hormonen aanmaken.
In dit artikel krijg je een aantal tips over hoe je jezelf in balans kunt houden samen met je smartphone.
Sociaal?… Stil
Met bijna 7 miljard mensen op deze planeet en een jaarlijks groeiend aantal smartphone gebruikers, is het een lastige opgave geworden om nog rust te ervaren in je persoonlijke ruimte.
Je kent vast wel de irritatie van een telefoon die afgaat tijdens een vergadering, bioscoop bezoek of theatervoorstelling.
Zet daarom je telefoon volledig af (dus ook geen storende trilfunctie) wanneer je met meerdere mensen in een ruimte bent. Denk maar zo dat de mensen die jou dierbaar zijn 10 jaar geleden ook nog gewoon doorademden als je even niet bereikbaar was.
Multitasking bestaat niet
Tijdens jouw smartphone gebruik ben afgeleid. Hoe graag je ook zou willen; het lukt je niet op twee gedachten tegelijkertijd te focussen. Daardoor ben je met je aandacht niet volledig in het hier nu op het moment dat je loopt te bellen of te Whatsappen. Hierbij kun je een gevaar vormen voor jezelf en jouw omgeving. Het is vanuit de angst om niets te willen missen, dat je voor jouw gevoel zoveel mogelijk online wil zijn. Wat je daarmee echter werkelijk kwijtraakt is het contact met jezelf.
Maak nu de keuze om gedurende een vaste periode van dag bewust af te schakelen. Bijvoorbeeld voor het ontbijt of na het avondeten.
Erken dat je een smartphone afhankelijkheid hebt
Wil je blijvend je telefoon gebruik aanpakken? Geef dan toe dat je misschien wel een beetje verslaafd bent. Schaam je er niet voor, want je bent heus niet de enige. Praat erover met familie en vrienden. Lees erover op internet en de bibliotheek. Zoek contact met anderen die er ook last van hebben. Kennis en ervaringen delen geeft steun en werkt motiverend. Zeker als je allemaal hetzelfde doel nastreeft: weg met de stress!
Houd je smartphone gebruik bij
Om je smartphone stress te bestrijden, is het goed inzicht te hebben in je dagelijkse gebruikspatroon. Installeer een app die automatisch bijhoudt hoeveel tijd je jouw telefoon en apps gebruikt.
Kies bijvoorbeeld voor ‘Moment’ voor IOS of ‘Checky’ voor Android en IOS.
Zo krijg je een goed beeld van wat, wanneer, waarom en hoeveel je jouw telefoon gebruikt. Na een aantal weken kun je bekijken waar en hoe je je smartphone gedrag en levensstijl kunt aanpassen.
Kom in beweging
Beweeg je regelmatig? Maak er een gewoonte van om te bewegen als je je smartphone stress wil bestrijden. Want, door regelmatig te bewegen, vergroot je de kans om je verslavende gedrag te doorbreken.. Bovendien maakt sporten je spieren sterker en niet geheel onbelangrijk: je gaat je echt stukken fitter voelen. Ga dagelijks wandelen, fietsen, zwemmen of onderneem een andere lichamelijke activiteit die je aangenaam vindt. Bouw het bewegen wel langzaam op. Je zult merken dat je je naar verloop van tijd echt veel prettiger voelt én er ook nog eens beter uitziet.
Wanneer je beter in je lijf zit, dan ben je ‘online‘ met jezelf.
Laat hieronder een berichtje achter om de andere lezers te vertellen hoe jij met jouw smartphone gebruik omgaat. Zo kunnen we van elkaar leren!
Wil je anderen helpen met dit artikel? Deel het dan via jouw Sociale Netwerk (alleen als het niet verslavend is.. )