Angst

Een synoniem voor angst is bang zijn. Een gezonde portie angst is oké en dat kan zelfs levensreddend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan angst voor gevaarlijke diersoorten, voor de aanstormende trein, enz.

Angst kan echter je leven ook enorm negatief beïnvloeden als deze je leven gaat beheersen en jij de angst niet meer de baas bent. Angst is er in verschillende gradaties: de “normale” angst die iedereen wel eens heeft, de paniek en de fobie.

Angst en paniekaanvallen

De normale angsten komen en gaan zonder dat het jouw hele leven op z’n kop zet. Paniekaanvallen echter kunnen ervoor zorgen dat jij de straat niet meer op gaat. Je komt terecht in een sociaal isolement. Dat sluipt er langzaam in.

Je gaat situaties vermijden, waarin je een paniekaanval hebt gehad en dat kunnen er steeds meer worden, waardoor je bijna de deur niet meer uit komt. Doe er wat aan. Je leven is zoveel mooier als jij de paniek onder controle krijgt en je niet langer druk hoeft te maken wanneer er weer een aanval zal komen. Praat erover, verzin geen smoesjes om uitnodigingen af te zeggen, maar pak je angst aan.

Fobie

Als je last hebt van een fobie, dan kan dat je leven enorm negatief beïnvloeden. Denk aan een spinnenfobie. Zolang er iemand in de buurt is die voor jou de spinnen vangt en buiten zet, is er geen probleem. Wat echter als je zo graag kampeert, als je de zolder of de berging wilt opruimen waar je spinnen tegenkomt? Het weerhoudt je ervan om dingen aan te pakken en dat is jammer.

Zo zijn er nog veel meer fobieën waar je ontzettend veel last van kunt hebben. Pak jouw fobie aan! Vraag daarbij hulp, zodat het op de juiste manier gebeurt. Doe het nu, dan kun je binnenkort verder leven zonder teveel angst, paniek en fobie.

Wanneer angst een probleem wordt is het iets wat je dagelijkse leven blijft beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld angst hebben voor spinnen, maar deze angst zal je niet elk uur van de dag bezig houden. Wanneer angst een probleem wordt is voor iedereen verschillend. Ontdek mijn inzichten en tips.

Wanneer is angst een probleem? – inhoudsopgave

Angst – vervelende emotie

Een vervelende emotie is natuurlijk angst. Is jouw angst altijd vervelend of een probleem? Of hoeft dat helemaal niet het geval te zijn? 

Angst staat dus duidelijk centraal in dit artikel en ik ga met jou kijken naar wat angst kan betekenen én of het wel een echt probleem is. Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Lees dan lekker verder en kom erachter wat je van jouw angst(en) kunt verwachten.

Wat is angst en waar komt het door?

De emotie angst komt doordat jouw lichaam reageert op gevaar. Er schiet adrenaline door je lichaam en dat zorgt ervoor dat je ademhaling en je hartkloppingen versnellen.

Daarnaast ben je vaak ook zeer gefocust. Zo’n moment van opperste concentratie en hartkloppingen duurt vaak niet lang, maar kan wel vrij hevig zijn. Dit is bedoeld om jou zo snel mogelijk uit een gevaarlijke situatie te krijgen wanneer nodig.

Hoe zo’n reactie veroorzaakt wordt?

Een angstige reactie kan ontstaan doordat jij iets herkent wat op gevaar lijkt. Zo ben je bang voor hoogtes, omdat je denkt dat je gevaar loopt door naar beneden te vallen. Je lichaam merkt dat op en dan ontstaat er een kettingreactie van de eerdergenoemde acties.

Dit kan ervoor zorgen dat je verstijft of dat je niet goed meer kunt nadenken. Wanneer dit onnodig is kan zo’n angst reactie vervelend zijn, maar het is puur bedoeld om jou te beschermen voor het gevaar dat je loopt.

Wanneer is angst een probleem?

Wat de oorzaak van jouw soort angst is kan verschillen. Iedereen zijn of haar angsten verschillen dus ook daar zit weer verschil in, niet iedereen is namelijk bang voor hoogtes.

“Het kan iets zijn wat je ooit hebt gezien of mee hebt gemaakt wat ervoor heeft gezorgd dat jouw hersenen dat opslaan als gevaar”

Ook kan het zijn dat je over het algemeen bang bent om iets kwijt te raken en dat dat zorgt voor die reactie. De reactie is puur biologisch gezien niet problematisch, maar rationeel gezien kan het toch anders zijn. Alleen wanneer is het dan een probleem?

Een angst is niet per definitie slecht. Het kan zijn dat het je juist laat weten wanneer je gevaar loopt of wanneer er zich een dreiging vormt voor jou. Maar wanneer is het dan wel vervelend? 

Eigenlijk is een angst pas een probleem of vervelend wanneer het je dagelijks functioneren beïnvloedt. Zo is een sociale angst waarbij je niet met mensen durft om te gaan of je gezicht niet in het openbaar durft te laten zien een probleem.

“Het is een probleem omdat je niet meer normaal kunt doen wat je zou willen doen”

Misschien dat je emotie zegt van niet en dat je het niet erg vind, maar het is toch wel een probleem. Als je niet meer de dingen kunt doen die je normaal zou hebben gedaan, vanwege je angst, dan vormt het dus een probleem.

Ook als je het niet direct als een probleem voor jezelf ziet kan dat het wel zijn voor andere in je omgeving. Daarnaast is het voor op het langer termijn zeker niet voordelig.

Wanneer jij je bijvoorbeeld af gaat sluiten of niet meer in die situatie durft te brengen, dan kan dat een behoorlijke knauw aan je zelfvertrouwen geven.

Sneeuwbaleffect

Dit zal er alleen maar toe leiden dat je nog meer angstig naar de wereld bent. Hierdoor ontstaat er als het ware een sneeuwbaleffect.

“Om dit te voorkomen moet je je angsten dus onder controle houden en ervoor zorgen dat ze niet de controle over jou krijgen”

Ik geloof dat iedereen zijn angsten onder controle kan houden en hier beneden vind je dan ook wanneer-is-angst-een-probleem-tips over hoe jij dit het best kunt doen. Ben je dus klaar met je angsten die jou leven proberen te controleren? Neem dan zelf weer het heft in eigen handen.

3 tips tegen angst

Hier vind je praktische en hulpvolle tips om weer de controle over je leven terug te krijgen. Ook als je nog niet zoveel last ervaart van je angsten kunnen deze tips helpen om ervoor te zorgen dat je angsten ook geen probleem gaan vormen in de toekomst.

Bekijk de tips daarom op je gemak door en pas ze toe wanneer jij voelt dat ze jou kunnen helpen:

1. Accepteer je angst

De eerste stap in het omgaan met je angst is door hem te accepteren. Als jij je angst probeert weg te stoppen of ontkent zul je er ook nooit vanaf komen.

Om dus ook aan je angsten te werken moet je ze accepteren en ze zien als een deel van jou. Wanneer dit jou is gelukt kun je aan de slag gaan met je angst en zul je je misschien ook al wat meer op je gemak voelen. Je hoeft je namelijk niet meer anders voor te doen of je angst te ontkennen.

2. Kom tot rust

Wat belangrijk is bij je angsten is dat je de rust bewaart. We kennen allemaal wel dat gevoel waarbij je hart sneller gaat kloppen en dat je onrustig wordt. Dit moet je dus proberen te stabiliseren.

Zorg ervoor dat je de rust bewaart, spreek jezelf toe, zowel bemoedigend als kalmerend. Dit zal misschien niet de eerste keer in één keer lukken, maar na een tijdje dit te doen zul je er steeds beter in worden en krijg je ook steeds meer rust. Zo kun je dus ook beter jouw angst analyseren en zelfs opzij zetten.

3. Accepteer of zorg juist voor afleiding?

Je kunt dus aan de slag gaan met het accepteren van je angst. Dit houdt in dat je het dus eerst erkent en accepteert, en daarna ga je ermee aan de slag en probeer je van je angst af te komen.

Alleen soms kan het ook helpen om je eens af te sluiten of je niet bezig te houden met je angst. Hiermee bedoel ik niet dat je het weer weg gaat stoppen, maar simpelweg dat je je afsluit van de angst of dat je afleiding zoekt. Deze aanpak is alleen wel voor de korte termijn, op de lange termijn zul je wel aan je angst moeten werken.

Berichten over Angst:
Angst voor afwijzing, hoe ga je er mee om?
0
Angst voor afwijzing, hoe ga je er mee om?
Angst voor afwijzing, hoe ga je er mee om?
Beperkende overtuigingen: Hoe kom je er van af?
0
Beperkende overtuigingen: Hoe kom je er van af?
Beperkende overtuigingen: Hoe kom je er van af?
Faalangst? Symptomen en oplossingen!
3
Faalangst? Symptomen en oplossingen!
Faalangst? Symptomen en oplossingen!
Belangst: waarom vind ik bellen eng?
0
Belangst: waarom vind ik bellen eng?
Belangst: waarom vind ik bellen eng?
Angst voor het onbekende oplossen
0
Angst voor het onbekende oplossen
Angst voor het onbekende oplossen
Angst om te vliegen overwinnen (tips)
0
Angst om te vliegen overwinnen (tips)
Angst om te vliegen overwinnen (tips)
Hyperventilatie, wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?
0
Hyperventilatie, wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?
Hyperventilatie, wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?
Stoppen met piekeren, hoe doe je dat?
1
Stoppen met piekeren, hoe doe je dat?
Stoppen met piekeren, hoe doe je dat?
Jezelf openstellen voor anderen
0
Jezelf openstellen voor anderen
Jezelf openstellen voor anderen