Wat is je energiehuishouding?

Hoeveel energie heb jij?

Je energiehuishouding heeft alles te maken met wat jij aankunt, zonder ’s avonds (of al eerder op de dag) total loss op de bank neer te moeten ploffen omdat je helemaal uitgeput bent.

Niet iedereen heeft evenveel energie. Iemand die herstellend is van een operatie heeft minder energie dan voorheen. Het lichaam moet aansterken en energie opbouwen.

Verdeel jij jouw energie optimaal?

Je kunt zelf aan je energiehuishouding werken door er op een slimme manier mee om te gaan. Verdeel je energie over de dag.

En ga elke dag naar buiten, zorg voor voldoende beweging als het kan in de buitenlucht en eet en drink gezond. Door ziekte kun je tijdelijk minder energie hebben, neem dan de rust die je nodig hebt.

Balans

Je bent zelf in eerste instantie verantwoordelijk voor de juiste balans van je energiehuishouding. Je dient zelf een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Jij weet zelf waarin je ontspanning vindt, dat is voor iedereen anders. Een verstoorde energiehuishouding heeft grote gevolgen: je voelt je futloos, je bent oververmoeid, je bent prikkelbaar, overbelast en je hebt vaak veel fysieke klachten.

Pas op als dit realiteit wordt, een burn-out ligt op de loer. Ga in alle rust bij jezelf na wat er veel energie kost en waarvan je juist energie krijgt. Zorg ervoor dat je de regie (terug) krijgt over je leven.