6 manieren om je energie hoog te houden
6 manieren om je energie hoog te houden
Hoe kun je zorgen dat je hoog in je energie blijft of zelfs meer energie krijgt? In zijn boek over levensenergie benoemt Albert zes manieren om je energie hoog te houden. Je kunt deze zes manieren weer opdelen in twee gebieden: objectief en subjectief.
Meer energie door goed eten
De bekendste manier om je energie op peil te houden, heeft te maken met voeding. Het is niet de allerbelangrijkste factor, maar het helpt wel. Tonny heeft veel gezocht naar wat voor hem de meest energiegevende voeding is. En ook vooral wat hem veel energie kost. De grootste winst zit namelijk in ophouden met dingen die je energie te kosten en in plaats daarvan dingen te eten die je energie geven. Wat dat precies is, verschilt per persoon.
In Tonny zijn geval was het lactose waar hij niet zo goed op ging. Dat merkt hij dan meteen in de vorm van moeheid en andere fysieke ongemakken. Hij heeft een intolerantie test gedaan omdat hij van en burn-out aan het herstellen was en meteen alles wilde aanpakken. Als je uit een burn-out komt, ben je heel zuinig op je energie, omdat je er minder van te besteden hebt. Je gaat dan kijken naar alles, zoals sporten, slaap, je bloeddruk, stress levels. Voeding hoort daar ook bij. Dankzij de test ontdekte dat hij het beste vlees, vis, groente en fruit kan eten. Alle andere dingen kan hij beter laten staan. Het bleek dat hij niet zo goed ging op brood. Door te stoppen met brood eten, had hij ineens geen last meer van een middagdip, wat hij daarvoor wel altijd had.
Elk lichaam zit anders in elkaar. Daarom is voeding een persoonlijke weg die je moet afleggen. Ga op zoek naar wat bij jou past. Het gaat er niet alleen om dat je ontdekt wat jou energie oplevert, maar ook welke voeding energie kost.
Bewegen om meer energie te krijgen
Een tweede manier om je energie vast te houden is beweging. Ook hier geldt weer dat je moet gaan kijken naar waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Het is heel fijn en gezond om te bewegen, maar welke beweging past bij jou?
Als je een bloedhekel hebt aan de sportschool en met tegenzin op een cardio apparaat staat, is het maar de vraag of je er echt energie van krijgt. Misschien vind je dansen wel veel leuker. Of misschien vind je cardio uitdagender dan krachttraining. Of misschien ga je juist heel goed op stretchen.
Het gaat vooral om de afwisseling die je hebt in beweging. Die zorgt dat het leuk blijft. Een mens wil nu eenmaal voortdurend leren. Als iets teveel op een routine gaat lijken, dan went het lichaam daar ontzettend snel aan. Je zult de creativiteit moeten hebben om steeds iets nieuws te proberen. Of een goede personal trainer die je iedere keer weer uitdaagt om in die beweging nieuwe vormen te vinden die jou laten groeien. Als je die variatie niet hebt, sta je uiteindelijk stil en is er ook minder energie om te gebruiken.
Albert merkt zelf dat hij het heerlijk vindt om die variatie aan te brengen. Vroeger heeft hij altijd aan krachttraining gedaan. Waar hij vroeger een hekel had aan bewegen, begint hij het naarmate hij ouder wordt steeds leuker te vinden. Het helpt hem altijd wel om in de natuur te zijn. Hij traint dan ook altijd buiten. Of het nu vriest of sneeuwt, hij vindt het heerlijk om die frisse lucht te ervaren. De ene keer een bokstraining, de andere keer gewichten, zo wisselt hij veel af.
Je energie op peil houden met herstelmomenten
Een derde belangrijke factor om je energie hoog te houden, is het inlassen van herstelmomenten. We zien steeds vaker dat mensen zich afleiden, maar niet ontspannen. Ze liggen op de bank met Netflix en denken te ontspannen. Doordat er even afleiding is, merken ze hun eigen gedachten niet meer op. Maar je brein gaat gewoon door. Als je aangesloten zou zijn op meetapparatuur, dan zie je dat je tijdens het kijken van een serie helemaal niet ontspant.
Hoe kun je dan wel ontspannen? Albert merkt dat het heel goed helpt om in de natuur te zijn of een powernap te doen. Soms zet hij een meditatie app op. Daar krijg je energie van. Het is jammer dat mensen juist minder gaan slapen door alle prikkels die ze krijgen. Vaak komt het ook weer door internet of Netflix. Hierdoor zijn we de afgelopen 20 jaar 1 uur en 20 minuten per nacht minder gaan slapen.
Het gaat niet zozeer over de hoeveelheid slaaptijd, maar de hoeveelheid droomtijd die je hebt. Ieder mens droomt, maar je kunt het je niet altijd herinneren. Je hebt minstens vier REM-periodes per slaap nodig. Die zijn vooral bedoeld om je mentale en emotionele activiteiten van de dag ervoor weer op te bergen in je brein. Die REM-periodes heb je gemiddeld om de anderhalf uur. Minstens 6 à 7 uur slaap is daarom essentieel. Sommige mensen denken toe te kunnen met minder. Maar als je 3 maanden op een rij minder dan 5 uur slaapt, dan heb je een structureel slaapprobleem en kun je niet meer herstellen. Goed slapen is na ademen en water drinken een van de belangrijkste dingen om energie op te bouwen.
Er was laatst een enquete onder Tweede Kamerleden over hoeveel zij gemiddeld slapen. Zeker de politieke kopstukken slapen allemaal een uurtje of 4 per nacht. Rutte schijnt ook maar op ongeveer 4 uur te zitten. Dit is wel zorgwekkend. De meeste missers, fouten en concentratieproblemen komen voort vanuit . Als je een hele belangrijke taak hebt uit te voeren, dan kunnen slaapproblemen grote gevolgen hebben. Daar zit ook een groot probleem in deze tijd. Mensen hebben steeds meer afleidingen en steeds minder slaap. Niet alleen qua lengte, maar ook qua intensiteit. Als er in de slaapkamer nog allerlei apparaten aan staan, doet dat ook weer iets met de kwaliteit van je slaap. Daar zit ook een probleem.
Waar krijg je energie van en wat kost energie?
Over het algemeen doen mensen te veel dingen die ze energie kosten, maar waarvan ze het niet in de gaten hebben. Om daarachter te komen kun je een oefening doen waarbij je opschrijft welke dingen je energie geven en welke dingen energie kosten. Je moet soms even heel eerlijk naar jezelf zijn om te zien dat je dagelijks of wekelijks veel dingen doet die meer energie kosten dan dat ze jou energie geven. Nog maar heel weinig mensen zijn zich hiervan bewust. Daar is nog een hoop op te winnen.
We hebben het tot nu toe gehad over voeding, beweging en herstelmomenten. Dit zijn alledrie meetbare factoren. Er zijn ook nog subjectieve factoren. Deze zijn minder goed te meten, wel heel effectief.
Het effect van je mindset op je energie
Hoe energiek je je voelt heeft onder andere te maken met een positieve mindset. Positieve gedachten kosten minder energie dan negatieve gedachten. Negatieve gedachten creëren meer stresshormonen. En je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat stress enorm veel energie kost.
Het is veel beter om gedachten te hebben waar je blij van wordt. Optimistische gedachten waar je van kunt genieten en tevreden over bent. Kernwoorden als ruimte, vrijheid en gemak zijn allemaal woorden die een bepaalde trilling of frequentie geven aan jezelf. Daardoor voel je je energieker.
Observeer je gedachte eens. Hoe positief zijn die? Bij een gemiddeld mens is 70% van de gedachten negatief gericht. Je kijkt naar wat er allemaal mis kan gaan in een situatie. Van nature zijn we al geneigd om negatief te denken. Je moet daarom extra alert zijn om je aandacht vooral te richten op de positieve zaken in het leven.
Hoe jouw omgeving invloed heeft op je energie
De mensen om je heen, je sociale contacten, hebben veel effect op hoe jij je voelt. Wij beleven altijd ontzettend veel plezier aan elkaar. Onze mastermind vriendengroep is heel hecht. We kunnen onze gevoelens en gedachtes delen, twijfels uitspreken, plezier beleven. Dat is van levensbelang.
Een tijdje terug hebben we een boek gelezen van een Duitse professor. Hij zei dat eenzaamheid net zo schadelijk voor je levensverwachting is als het roken van een pakje sigaretten per dag. Juist in deze tijd en met name onder jongeren is eenzaamheid een groot probleem. Via social media is iedereen zogenaamd met elkaar verbonden. Toch eenzaamheid en depressie zijn een van de belangrijkste oorzaken dat jongeren een psycholoog of een psychiater raadplegen. Het is dus belangrijk om de verbinding met je medemens in stand te houden.
Mensen die in een naderende burn-out zitten, gaan zich vaak afsluiten. Dat is een van de eerste symptomen waaraan je een aankomende burn-out kan herkennen. Ze denken het allemaal wel alleen op te lossen. Feestjes en partijen hebben ze allemaal geen zin in. Ze zitten liever thuis op de bank. Al die symptomen geven aan dat je energie aan het kwijtraken bent. Als je je omringt met het juiste gezelschap, dan krijg je daar juist weer energie van.
Je bent geneigd om het gezelschap op te zoeken dat past bij hoe jij je op dat moment voelt. Je bent er even helemaal klaar mee en wil jezelf terugtrekken. Of je spreekt af met mensen die wat minder actief zijn in het leven. Deze mensen zijn wat minder ambitieus en gaan je niet uit je negatieve spiraal halen. Zelfmedelijden is natuurlijk heel comfortabel. Als je even van je af wilt zeiken, dan wil je mensen om je heen die jou daarin bevestigen. Je bent het met elkaar eens en dat schept een band.
Negativiteit schept een sterkere band dan gedeelde positieve band. Een hekel hebben aan hetzelfde schept een veel sterkere connectie dan allebei hetzelfde leuk vinden. Dat is vaak een beetje het contra-intuïtive. Als je in zo’n spiraal belandt, moet je het patroon doorbreken en omgaan met mensen die jou juist weer in het positieve patroon brengen.
Passie geeft energie
We zijn aangekomen bij de laatste en tevens belangrijkste factor in energiemanagement. Dat is het leven van je passie. Het kunnen creëren en enthousiast kunnen zijn. Vol jouw potentie, talenten en kwaliteiten inzetten voor de wereld en voor jezelf. Je beleeft zo iedere keer weer plezier aan het maximale waar jouw enthousiasme en blijheid vandaan komen. Dat geeft uiteindelijk de meeste energie. Je kunt nog zo keurig op je voeding letten. Maar dat haalt het niet bij de hoeveelheid energie die je krijgt als je werkelijk gepassioneerd bent over iets en daarmee in je leven het verschil wilt maken.
We hebben zes verschillende gebieden benoemd die helpen om meer energie te krijgen. Je moet er eigenlijk een holistische kijk op hebben. Alles hangt met elkaar samen. Als je een voedingstest doet en je eet perfect, maar je hebt een baan waar je helemaal niet op je plek zit, dan ben je er nog lang niet. Het zou zelfs beter andersom kunnen zijn. Dat je iets doet waar je enorm veel passie voor hebt, enorm blij van wordt, maar elke dag alleen maar junkfood eet.
Alles moet met elkaar in balans zijn, maar die balans zal er nooit zijn. Dat is de uitdaging van het leven. Er is altijd wel een gebied uit balans, maar hoeveel beter je hierin wordt, des te beter je jezelf leert kennen en des te beter je je energieniveau op peil kunt houden.