Depressie: Ontdek de 10 meest voorkomende signalen
09 augustus 2013 
2 min. leestijd

Depressie: Ontdek de 10 meest voorkomende signalen

Iedereen is wel eens neerslachtig of down, maar wat nou als het meer is dan dat en je last hebt van een depressie? Hieronder geven we de 10 meest voorkomende signalen bij een depressie. De meeste signalen houden direct verband met elkaar.

1. Neerslachtig gevoel

Het meest herkenbare signaal van een depressie is waneer diegene zich erg neerslachtig voelt. Bij het wakker worden voel je je al down en zakt de moed je in de schoenen als je denkt aan hoe je de dag door moet komen.

2. Nergens zin in hebben

Als je nergens zin in hebt kan dit ook een signaal zijn van een depressie. Met name als het gaat om dingen die je normaal gesproken wel leuk vond om te doen.

3. Gevoel van waardeloosheid

Het gevoel dat je waardeloos bent en waardoor je een negatief zelfbeeld krijgt zijn geven aan dat het echt niet goed gaat. Dit is altijd een reden om naar de dokter te gaan.

4. Slecht slapen

Mensen met een depressie slapen doorgaans minder goed omdat ze ’s nachts liggen te malen en te woelen. Hierdoor worden ze minder uitgerust wakker en hebben ze continu een vermoeid gevoel.

5. Weinig energie

Door het slechte slapen heeft dit een direct gevolg op je energiepeil. Je wordt slecht uitgerust wakker en voelt je de hele dag door vermoeid en futloos.

6. Veranderende eetlust

Wanneer je last hebt van een depressie heeft dat ook zijn weerslag op je eetlust. De meeste mensen zullen minder gaan eten maar het kan ook zijn dat je juist meer gaat eten. Met name gemakkelijk en snel eten is vaak ook slechter voor je, let er dus op dat je wel goed blijft eten.

7. Gespannen gevoel

Mensen met een depressie voelen zich gedurende de dag heel erg gespannen. Ze kunnen moeilijk ontspannen wat weer stress tot gevolg heeft. Je bent de hele tijd bezig met je gevoelens en kunt dit slecht loslaten.

8. Desinteresse in leuke dingen

Dingen die je normaal leuk vindt om te doen kunnen bij een depressie opeens alle charme verliezen. Je hebt nergens zin in en zelfs niet in die dingen die je altijd heel leuk vond. Dit is een heel duidelijk signaal dat er iets aan de hand is.

9. Slechte concentratie

Wanneer je kampt met een depressie heb je vaak last van een slechte concentratie. Dit komt gedeeltelijk door het slechte slapen en de vermoeidheid maar ook omdat je nergens zin in hebt. Met name op het het werk is het lastig om je te concentreren. De dagelijkse klusjes die altijd zo vanzelfsprekend waren kunnen opeens de grootste moeite kosten en zinloos aanvoelen.

10. Geen zin in seks

Mensen die depressief zijn hebben vaak last van een laag zelfbeeld en hebben daarom minder zin in seks. Bovendien maakt je lichaam minder serotonine aan wanneer je last hebt van een depressie. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Wanneer er minder serotonine aangemaakt wordt heb je minder zin om intiem te zijn met een ander omdat je al zo met jezelf in de knoop zit.

Maak een afspraak met de huisarts

Als je last hebt van een aantal van bovenstaande klachten dan is het verstandig om hiermee naar de dokter te gaan en hier niet te lang mee door te lopen. De dokter kan je doorverwijzen naar een psycholoog of medicijnen voorschrijven waardoor je beter met je depressie om kunt gaan.

whatever
Door

whatever

op 07 Jul 2016

Ja, natuurlijk meteen naar de dokter voor ''medicijnen''

sonja
Door

sonja

op 05 Sep 2016

Indd, medicatie helpt Niet,wel je denkpatroon veranderen.En daarvoor Kan therapie helpen.

Marco
Door

Marco

op 02 Dec 2016

Dat is juist waarom mensen depressief zijn, omdat hun denkpatroon veranderd is, beetje suf antwoord dan, je kan beter zeggen, je denkpatroon terugveranderen naar wat het was voordat je depressief werd, of je denkpatroon niet veranderen als je niet depressief bent. Het meest voorkomende probleem is dat de mensen zo egoistisch zijn, dat ze de moeite nemen om het leven van anderen te verzieken, bijvoorbeeld door ze constant dwars te zitten, zoals instanties als de sociale dienst, deurwaarders enzovoorts, en het eindresultaat is dat de mensen die daar de dupe van zijn depressief worden, lijkt mij er meer op dat mensen dus eens wat beter met elkaar om moeten gaan, dan worden we vanzelf gelukkiger. De rest is allemaal verzonnen onzin.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 09 Dec 2016

Beste Marco, Dank voor jouw reactie. Het klopt helemaal wat je zegt: Verander de wereld, begin bij jezelf en zorg beter voor je medemens. Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Misha
Door

Misha

op 30 Oct 2017

Soms denk ik weleens dat ik de enige ben die er zo over denkt - gelukkig niet dus. De wereld zou inderdaad een mooiere plaats zijn als mensen wat beter met elkaar om zouden gaan, ipv al dat indiviualistische/egoistische gedrag dat ik soms om mij heen zien. Bedankt voor jouw mooie woorden!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 31 Oct 2017

Beste Misha, dank voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft mij het plezier om iedere week weer een nieuwe blog over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Ron Dijkstra
Door

Ron Dijkstra

op 01 Feb 2018

je hebt helemaal gelijk

henny
Door

henny

op 16 Jun 2018

wat een onzin. dat heeft te maken met de bekend " normen en waarden " daar ontbreekt het aan. bovendien moet je eerst maar eens ontdekken dat je depressief bent, hoor. en het aanvaarden.

henny
Door

henny

op 16 Jun 2018

dit was bedoelt voor Marco, maar dat lijkt in 2016 te zijn geweest. sorry !!!!

De Nel
Door

De Nel

op 17 Sep 2018

Misschien is het een optie dat u uw mond maar eens houdt totdat u met wetenschappelijke onderbouwing aankomt. Artikel bovenstaand is namelijk wél gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, alhoewel er geen bronnenlijst aanwezig is.

J
Door

J

op 07 Jan 2017

Punt 1 tot en met 8 heb ik heel m'n leven al. Moet ik nou dan alsnog naar de doktor?

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 Feb 2017

Beste J., dit zijn signalen dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

Anke
Door

Anke

op 02 May 2017

Ik wil graag iets voorleggen. Ik ben bijna 50, heb mijn vaste baan opgezegd en begonnen met mijn eigen bedrijf. Ik werk vanuit huis. Ik wilde dit heel graag en een droom is dus uitgekomen. Nu ik heb wat ik wilde voel ik me dus lusteloos, futloos, snel afgeleid, geen energie en heb ik nergens zin in. Ik heb niet de drive om er iets van te maken terwijl je natuurlijk wel een drive moet hebben als je voor jezelf bent begonnen. Is dit een depressie?

Ineke
Door

Ineke

op 11 Jun 2017

Ik ben geen hulpverlener maar als ik je probleem zo lees zou het kunnen zijn dat je dagritme anders is geworden? Niet meer op moeten staan elke dag misschien en dan afglijden? Is maar een idee hoor. Verder weet ik dat elke dag lekker even naar buiten gaan de natur in heel goed is. Thuis heb je er geen zin in maar het doet je dan toch goed als je wel gaat. De natuur geeft je rust en zuurstof en er is beel te zien als je even een park ingaat bv. Dat leidt even lekker af en even ietsje minder denken geeft je ruimte. Verder geloof ik ook in het menselijk lichaam wat een weg naar gezondheid zoekt. Hulp zoeken is goed maar mijn ervaring is dat het vaak een lange weg is en je lang niet altijd weet wat er nu met je is. Toch kan het dan weer beter met je gaan na een tijd. En ja ook weer terugvallen soms. Het blijft lastig en een handleiding nog niet zo snel gevonden.

Dodo
Door

Dodo

op 02 Jun 2019

Nee, jij hebt bereikt wat je wou zoals je al zegt een droom kwam uit. Maar je hebt nooit nagedacht over wat je zou doen als de droom uit kwam. Daarom sta je daar.

beste sporthorloge
Door

beste sporthorloge

op 10 Jul 2020

Lichamelijke activiteit hoeft niet noodzakelijkerwijs geschikt te zijn voor alle soorten depressies. Maar soms kan het goed helpen. We zijn net zoals dieren, bedoeld om te bewegen. Als we dat niet doen heeft dat een effect op onze stemming en cognitieve functies. Mensen die depressief zijn isoleren zich vaak. Soms helpt het om te sporten in een groepssetting. Een sport groep heeft een extra voordeel, namelijk verantwoording. Studies tonen aan dat mensen die samen trainen een lager uitvalpercentage hebben. Als je niet erg sportief vanuit jezelf bent, kun je ook eens een sporthorloge of activity tracker proberen. Die houdt je progress bij en moedigt je aan om meer te sporten. Op de beste sporthorloges zitten vaak ook trainingsprogramma’s die je helpen je sportdoelen te bereiken.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei