Depressie: Ontdek de 10 meest voorkomende signalen
Depressie
Albert Sonnevelt
Depressie
08/09/2013
2 min

Depressie: De 10 meest voorkomende signalen

08/09/2013
2 min

Iedereen is wel eens neerslachtig of down, maar wat nou als het meer is dan dat en je last hebt van een depressie? Hieronder geven we de 10 meest voorkomende signalen bij een depressie. De meeste signalen houden direct verband met elkaar.

1. Neerslachtig gevoel

Het meest herkenbare signaal van een depressie is waneer diegene zich erg neerslachtig voelt. Bij het wakker worden voel je je al down en zakt de moed je in de schoenen als je denkt aan hoe je de dag door moet komen.

2. Nergens zin in hebben

Als je nergens zin in hebt kan dit ook een signaal zijn van een depressie. Met name als het gaat om dingen die je normaal gesproken wel leuk vond om te doen.

3. Gevoel van waardeloosheid

Het gevoel dat je waardeloos bent en waardoor je een negatief zelfbeeld krijgt zijn geven aan dat het echt niet goed gaat. Dit is altijd een reden om naar de dokter te gaan.


4. Slecht slapen

Mensen met een depressie slapen doorgaans minder goed omdat ze ’s nachts liggen te malen en te woelen. Hierdoor worden ze minder uitgerust wakker en hebben ze continu een vermoeid gevoel.

5. Weinig energie

Door het slechte slapen heeft dit een direct gevolg op je energiepeil. Je wordt slecht uitgerust wakker en voelt je de hele dag door vermoeid en futloos.

6. Veranderende eetlust

Wanneer je last hebt van een depressie heeft dat ook zijn weerslag op je eetlust. De meeste mensen zullen minder gaan eten maar het kan ook zijn dat je juist meer gaat eten. Met name gemakkelijk en snel eten is vaak ook slechter voor je, let er dus op dat je wel goed blijft eten.

7. Gespannen gevoel

Mensen met een depressie voelen zich gedurende de dag heel erg gespannen. Ze kunnen moeilijk ontspannen wat weer stress tot gevolg heeft. Je bent de hele tijd bezig met je gevoelens en kunt dit slecht loslaten.

8. Desinteresse in leuke dingen

Dingen die je normaal leuk vindt om te doen kunnen bij een depressie opeens alle charme verliezen. Je hebt nergens zin in en zelfs niet in die dingen die je altijd heel leuk vond. Dit is een heel duidelijk signaal dat er iets aan de hand is.

9. Slechte concentratie

Wanneer je kampt met een depressie heb je vaak last van een slechte concentratie. Dit komt gedeeltelijk door het slechte slapen en de vermoeidheid maar ook omdat je nergens zin in hebt. Met name op het het werk is het lastig om je te concentreren. De dagelijkse klusjes die altijd zo vanzelfsprekend waren kunnen opeens de grootste moeite kosten en zinloos aanvoelen.

10. Geen zin in seks

Mensen die depressief zijn hebben vaak last van een laag zelfbeeld en hebben daarom minder zin in seks. Bovendien maakt je lichaam minder serotonine aan wanneer je last hebt van een depressie. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Wanneer er minder serotonine aangemaakt wordt heb je minder zin om intiem te zijn met een ander omdat je al zo met jezelf in de knoop zit.

Maak een afspraak met de huisarts

Als je last hebt van een aantal van bovenstaande klachten dan is het verstandig om hiermee naar de dokter te gaan en hier niet te lang mee door te lopen. De dokter kan je doorverwijzen naar een psycholoog of medicijnen voorschrijven waardoor je beter met je depressie om kunt gaan.

Reacties