Angst voor bloed
Bloedfobie, vrees van bloed, bloedangst, angst voor bloed en hematofobie zijn allemaal namen om aan te geven dat iemand bang voor bloed is.
Door de vele verschillende namen kan je al nagaan dat het een veel voorkomende angst is en dat er dus over de hele wereld meer mensen bang voor zijn.
Heel bang zijn voor bloed (en dus vaak flauwvallen) is een vorm van een 'specifieke fobie'. Als er bloed wordt gestoken of gezien, kan er een scherpe daling van de bloeddruk zijn waardoor je je onwel, misselijk en duizelig voelt.
Bloedfobie is de enige fobie die een daling van de bloeddruk veroorzaakt. Meestal gaat angst gepaard met een verhoging van de bloeddruk. Dit betekent dat flauwvallen bij het zien van bloed of zelfs het denken erover kan leiden tot flauwvallen (in tegenstelling tot andere fobieën).
Therapie is bedoeld voor mensen die voortdurend onrustig zijn in omgevingen waar ze bang zijn om met bloed te worden geconfronteerd (ziekenhuis, televisieprogramma's, tijdschriften, bloedbank, ongelukken, etc.), die onnodig lijden aan hun symptomen en dus ook lijden.
Als je partner last heeft van deze angst voor bloed is het vaak logisch dat je bepaalde onderwerpen gaat mijden. Mocht je samen een kind of kinderen hebben dan zal jij degene zijn die de pleisters moet gaan plakken. Voor je weet ben je namelijk 2 mensen aan het helpen.
Door middel van therapie is het ook weer op te lossen, in ieder geval te verminderen. Helaas biedt een online cursus geen totaaloplossing. Veel succes met het overwinnen van deze angst.