Duizeligheid bij vermoeidheid, zo voorkom je het!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
06/04/2013
2 min

Duizeligheid bij vermoeidheid, zo voorkom je het!

06/04/2013
2 min

Duizeligheid bij vermoeidheid zijn vaak klachten die samenhangen. Lees de tips hieronder om duizeligheid bij vermoeidheid tegen te gaan.

Let op je houding

Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding. Met name mensen met kantoorbanen of andere banen waarbij je veel moet zitten hebben een slechte houding. Dit lijdt tot verkramping van de schouders en de nek en dat heeft weer duizeligheid tot gevolg. Zorg dat je niet te lang dezelfde houding aanneemt en probeer tussendoor te bewegen. Sta even op van achter je bureau en maak een kleine wandeling.

Ook kunnen kleine oefeningen helpen, met name het losmaken van je nek en schouders. Als je weer aan het werk gaat zorg er dan voor dat je goed rechtop zit met je schouders naar achteren en je hoofd rechtop. Kijk ook naar de hoogte van je stoel en je bureau. Als je al langdurig een slechte houding hebt is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan om je goed te laten masseren en tips te krijgen over je houding.

Zorg ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt

Voedingsstoffen die duizeligheid helpen voorkomen zijn ijzer, vitamine B12, foliumzuur en magnesium. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen door middel van supplementen maar nog beter is het om dit uit vers eten te halen. Met name vis, vlees, zuivelproducten, noten en peulvruchten bevatten veel ijzer en B12. Foliumzuur zit in bijvoorbeeld spinazie, lever en volkoren producten en magnesium kun je halen uit cacao, sojaproducten en bonen.

Vitamine D gaat vermoeidheid weer tegen. Vitamine D zit met name in vette vis en eieren. Ook door voldoende zonlicht krijg je vitamine D binnen. Overigens is het nooit verkeerd om extra supplementen te slikken zodat je zeker weet dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zorg bij duizeligheid bij vermoeidheid dat je genoeg vocht binnen krijgt

Onze hersenen hebben vocht nodig. Als je te weinig drinkt dan kan dit lijden tot duizeligheid. Zorg dat je minstens twee liter water binnenkrijgt op een dag. Vermijd koffie en alcohol als je duizelig bent, koffie en alcohol onttrekken juist vocht uit je hersenen. Als je geen fan bent van water kun je ook verse fruitsappen nemen, deze bevatten ook weer veel noodzakelijke vitaminen zoals vitamine D.

Eet op regelmatige tijden

Het ontbijt wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel mensen slaan het ontbijt over omdat ze haast hebben. Dit is niet verstandig omdat dit een bodem legt voor de rest van de dag, sla het ontbijt dus niet over. Zorg er verder voor dat je elke 2 a 3 uur iets eet zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als je bloedsuikerspiegel te laag is voel je je slap en futloos. Vooral als je al vermoeid bent word je dan snel duizelig. Deze tussendoortjes hoeven geen grote maaltijden te zijn, een appel tussendoor is al voldoende.

Zorg voor ontspanning

Duizeligheid bij vermoeidheid is natuurlijk op den duur het beste op te lossen door de vermoeidheid aan te pakken. Oververmoeidheid ontstaat vaak in drukke periodes met veel stress. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Probeer daarom altijd ook wat rust in te bouwen in drukke tijden zodat je lichaam kan ontspannen.

Ga eens een keer wat eerder naar bed om duizeligheid bij vermoeidheid tegen te gaan.. Ook een middagtukkie op z’n tijd is geen probleem. Slaap alleen tijdens dat middagdutje niet langer dan negentig minuten achter elkaar, dan word je het meest uitgerust wakker.

Heb jij zelf ook last van duizeligheid bij vermoeidheid. Heb jij dagen dagen dat je niet vooruit te branden bent? Ik lees graag jouw ervaringen over duizeligheid bij vermoeidheid onderaan dit artikel.

Reacties