Mentale gezondheid: 7 manieren om je lekker te voelen!
Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysiek fitheid zijn. Want, ben je lichamelijk en geestelijk in evenwicht? Dan voel je je goed. Kun je beter omgaan met tegenslagen, genieten van wat je meemaakt en het beste uit jezelf halen. En… dat willen we toch allemaal? In dit artikel leer je hoe je ervoor zorgt dat je mentaal in conditie blijft.
Denk vaker positief
Positieve gedachten dragen bij aan je mentale gezondheid. Kijk bijvoorbeeld elke dag even terug op wat je zoal hebt beleefd. Schrijf op wat er goed ging en wat je een fijn gevoel gaf. Het kunnen kleine en grotere zaken zijn. Bijvoorbeeld een compliment van een collega vanwege je goede werkprestatie. De blije reactie van je buurvrouw waarvoor je de boodschappen naar binnen hebt gedragen. Een naaste die goed geneest van een zware operatie.
Maar ook: goede voornemens die je nakomt. Dat je de trap hebt genomen en niet de lift. Nee, hebt gezegd tegen die moorkop waar je collega op trakteerde. Of het kaartje dat je aan een uit het oog verloren vriend hebt gestuurd. Na verloop van tijd zul je ontdekken dat alleen al het nalezen van al die positieve zaken je een goed gevoel geeft.
Houd controle over je tijd
Je beschikbare tijd dagelijks is kostbaar. Er zijn taken die je wilt doen en die je moet doen. Probeer prioriteiten te stellen. Vraag je af wat dringend en belangrijk is en wat kan wachten tot later? Door op die manier je tijd in te delen ben je meer in control. Je voelt je prettiger en houdt je energiebalans op peil. Maak gebruik van prioriteitenlijstjes. Voor thuis en op je werk.
Noteer wat dringend is en wat kan wachten. Ligt er al een week een klusje of andere verplichting op je te wachten? Van een berg strijkgoed, rapport schrijven, lekkende kraan repareren tot de auto wassen of een bezoek aan iemand brengen? Pak het op en streep het vervolgens van je lijst. Dat voelt toch lekker hé? Door je tijd beter te managen en prioriteiten te stellen, voel je je beter en pep je tevens je mentale gezondheid op.
Doe dagelijks ontspanningsoefeningen
Zorgen je dagelijkse activiteiten ervoor dat je te weinig tijd voor jezelf neemt? Maak een pas op de plaats. Neem wat tijd voor jezelf en relax. Bijvoorbeeld door elke dag voor je gaat slapen ontspanningsoefeningen te doen. De stress van je af laten glijden, zodat je lichamelijk ontspant en geestelijk rust ervaart. Online zijn verschillende eenvoudige oefeningen te vinden die je kunnen helpen. Ga aan de slag met je mentale gezondheid.
Eet bewust en met aandacht
Was het ontbijt, lunch of avondeten voorheen een rustpunt in het dagelijkse bestaan? Waarop je even aandacht had voor jezelf en je gezin? Om gezellig bij te praten en grapjes te maken? Tegenwoordig is er vaak weinig tijd. Werk, kinderen, vrienden, boodschappen, huishouden, sportactiviteiten en altijd en overal bereikbaar zijn zorgen dat je nauwelijks tijd hebt en tot rust komt.
Ook niet als je eet. Probeer dat te veranderen. Door een moment per dag met aandacht te eten en je bewust te zijn van wat je doet. Vergeet al het andere even. Focus je op wat je eet. Proef, ruik, voel enzovoort. Het helpt je rust te ervaren en bevordert je mentale fitheid.
Onderneem regelmatig leuke dingen en boost je mentale gezondheid
Onderneem activiteiten die je energie geven en bijdragen aan je fysieke en psychische balans. Maak tijd voor de bezigheden die je batterij helpen opladen. Reserveer er eventueel elke dag wat tijd voor in je agenda en maak het tot een prioriteit. Doe dingen die je helpen ontspannen en laat de rest even voor wat het is. Ga een boek lezen, neem een bad, ga uit eten met vrienden, pik een bioscoopje of maak een wandeling of fietstocht.
Tob niet
Tobben geeft je grijze haren. Tenminste, dat wordt gezegd. Misschien klopt het niet, maar piekeren doet je geen goed. Tobben is negatief denken en vermindert je mentale gezondheid. Het zorgt immers voor spanningen, maakt je somber en lusteloos. En… uiteindelijk los je er niets mee op. Pak daarom je getob aan. Stel bijvoorbeeld elke dag een piekerkwartiertje in om je tobberijen de vrije loop te laten. Ga daarna dingen doen die je helemaal in beslag nemen. En overvallen piekergedachten je? Schrijf ze op en kom erop terug tijdens je piekermoment.
Sport elke dag
En natuurlijk doet regelmatig bewegen je mentale gezondheid ook goed. Niet alleen helpt het de dagelijkse stress te verminderen, maar zorgt het er eveneens voor dat je fijner in je vel zit, energieker bent en geestelijk in evenwicht. Want, sporten zorgt dat je gelukshormonen aanmaakt die de stresshormonen bestrijden. Vooral doen. Je voelt je echt happier!
Hoe houd jij je mentale gezondheid op peil?