Angststoornis die het meest voorkomt in Nederland

Angst ervaren we allemaal wel eens. Het is een alarm in je lichaam dat afgaat als je in een noodsituatie terechtkomt. Je krijgt dan een enorme adrenalineboost die je aanzet tot actie: vechten of vluchten. Uiterst nuttig als er daadwerkelijk gevaar dreigt. Maar, wat als het alarm rinkelt zonder dat er gevaar dreigt? Dan is er sprake van een angststoornis. In Nederland heeft zo’n 1 miljoen mensen hier ooit mee te maken. Lees in dit artikel welke angst het meest voorkomt in Nederland.

Onderzoek naar angst in Nederland

Uit verschillende onderzoeken naar de geestelijke gezondheid van Nederland blijkt dat 20% van de Nederlanders een keer in het leven angst ervaart. Die angstgevoelens en -gedachten zijn zo extreem dat er sprake is van een angststoornis. Deze stoornissen ontstaan meestal tussen de 25 en 40 jaar, maar kunnen zich ook op jongere leeftijd al openbaren. Verder komen angsten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen: respectievelijk 23% tegenover 16% (GGZ).

Hoe vaak komt angststoornis voor?

Een angststoornis heeft een behoorlijk impact op je leven. De klachten kunnen zo ernstig zijn dat het je belemmert een normaal leven te leiden én te genieten van alles waar je voorheen veel plezier aan beleefde. Hieronder een beknopt overzicht van hoe vaak en welke angststoornissen voorkomen in Nederland, namelijk:

  • 1 tot 4% van de Nederlanders heeft dwangklachten;
  • Bijna 4% van de Nederlanders heeft ervaring met een paniekaanval;
  • Meer dan 3% van de Nederlanders krijgt in zijn leven een keer last van straatvreesklachten;
  • 4,5% van de Nederlanders heeft wel eens een piekerstoornis;
  • 8% van de Nederlanders heeft een specifieke fobie;
  • Ruim 9% van de Nederlanders heeft in zijn leven ooit een sociale fobie gehad.

Wat is een sociale angst?

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat een sociale angst (ook: sociale fobie) de meest voorkomende angststoornis in Nederland is. Wanneer je lijdt aan deze psychische aandoening ervaar je doorgaans een enorme angst in alledaagse situaties waar sociale contacten essentieel zijn. Enkele voorbeelden zijn: op het werk, tijdens feestjes, telefoneren, boodschappen doen, bijeenkomsten, etentjes, uitstapjes et cetera. Je bent bang om fouten te maken, voor kritiek, jezelf belachelijk te maken of dat anderen je niet interessant, leuk of aardig genoeg vinden. Daarnaast spelen ook bang zijn om te gaan trillen, blozen en transpireren een belangrijk rol bij sociale angst. Kortom, je bent eigenlijk continu bevreesd negatief beoordeeld te worden. Die angst kan ertoe leiden dat je op een gegeven moment allerlei sociale situaties, activiteiten en omstandigheden uit de weg gaat met alle gevolgen van dien.

Hoe herken je een sociale angst?

De verschijnselen van een sociale angst kunnen je leven behoorlijk gaan overheersen. Omdat je constant bang bent voor de kritiek of de reactie van anderen. Dit kan je een erg onbehaaglijk gevoel geven en uiteindelijk een paniekaanval uitlokken met allerlei nare klachten, zoals:

  • hartkloppingen, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, flauwvallen en beven;
  • hyperventilatie, hartkloppingen, benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst;
  • tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten;
  • droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree;
  • het gevoel niet meer te weten wie of waar je bent;
  • het gevoel de controle over jezelf te verliezen, gek te worden of dood te gaan.

Hoe ontstaat een sociale angst?

Wat nu precies een sociale angst veroorzaakt, is onduidelijk. Wel is bekend dat de een gevoeliger is dan de ander en daardoor een hoger risico loopt een bepaalde angst te ontwikkelen. Zo komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat bepaalde groepen mensen vaker met een sociale fobie kampen. Bijvoorbeeld mensen met een lage opleiding, die alleen wonen, geen werk hebben of een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Maar ook de opvoeding en ervaringen hebben invloed. Kinderen die bang zijn kunnen op latere leeftijd angsten ontwikkelen als de druk van de omgeving toeneemt. En tot slot: angst kan ook erfelijk zijn.

Wanneer hulp zoeken bij angst?

Beïnvloedt jouw angststoornis dusdanig je leven dat je sociale situaties uit de weg wilt gan? Zoek dan hulp om je angst te overwinnen. Je kunt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie volgen om je negatieve gedachten onder controle krijgen of extra sociale vaardigheden aanleren. Informeer bij je huisarts naar de diverse opties. Want, het is toch jammer dat je een heleboel mooie, interessante en belangrijke dingen misloopt in je leven vanwege je angststoornis?