Ben jij persoonlijk effectief?
Haal jij het beste uit jezelf en bereik je jouw persoonlijke doelen privé en op het werk zonder dat dit ten koste gaat van je relatie met anderen of jezelf? Dan ben je persoonlijk effectief. Juist omdat persoonlijke effectiviteit zo verbonden is met persoonlijke doelen, is het voor iedereen weer anders. Het gaat er niet om of je net zo ‘succesvol’ bent als je collega of buurman. Het gaat er om of je succesvol bent in wat jij belangrijk vindt en waar jij energie van krijgt. Sta jij aan het roer van je eigen leven en stuur jij jezelf in de juiste richting om die doelen te behalen? Ben je continu bezig om specifiek gedrag dat niet bijdraagt aan het behalen van je doelen te elimineren en positief gedrag te versterken? In deze blog tips om jouw persoonlijke effectiviteit te vergroten.
Breng je drijfveren in kaart voor meer persoonlijke effectiviteit
Om effectief te kunnen zijn moet je natuurlijk wel weten wat jouw persoonlijke doelen en drijfveren zijn. Stel jij je eigen doelen en doe je de dingen die belangrijk zijn voor jou of ben je vooral bezig met voldoen aan de verwachtingen van anderen? ‘Doe waar je van houdt’ is principe 1 in het boek Masterclass Steve Jobs, 7 principes voor succes (Carmine Callo). Hoe beter je begrijpt wat jouw drijfveren zijn, hoe gerichter je sturing kunt geven aan je leven en werk. Je energie en creativiteit gaat stromen. Keuzes maken en je anders gedragen wordt gemakkelijker. Je hebt namelijk een geweldig ijkpunt: brengt dit het bereiken van mijn doelen dichterbij? En elke stap in de richting van je doel genereert als een soort vliegwiel weer nieuwe passie en energie. Een effectievere manier bestaat niet. Vragen die je helpen om jouw drijfveren/passie te ontdekken, zijn:
- Waar word je helemaal blij, enthousiast en gelukkig van?
- Waar krijg jij enorm veel energie van?
- Wanneer ervaar je flow, ga je ergens volledig in op, vergeet je de tijd en lijken dingen moeiteloos te gaan? Die piekmomenten zeggen veel over jouw diepste drijfveren.
- Wat verveelt jou nooit? Wie zijn passie leeft, heeft geen enkele moeite om in actie te komen.
- Welke mensen inspireren jou en wat maakt hen zo bijzonder?
- Wat deed je als kind graag?
- Waar ben je echt heel goed in? Vaak liggen je talenten en passie dicht bij elkaar.
- In welke situatie in je leven heb je ultiem geluk ervaren? Welke dieperliggende waarden kun je hieruit destilleren?
Als je je drijfveren en doelen weet, kun je een plan gaan maken om ze te realiseren. Welke stappen moet je daarvoor zetten? Wat moet je dan anders gaan doen? Welke belemmeringen in jezelf moet je overwinnen?
Ontwikkel positieve relaties
Positieve sociale verbinding met anderen is cruciaal. Pas als je in verbinding staat met jezelf, je medewerkers en de wereld om je heen, en beseft dat alles met alles is verbonden, krijg je oog voor het grotere geheel. Dan stuur je meer vanuit de bedoeling en het maakt jou en je mensen productiever en creatiever. Volgens Steve Jobs is het zelfs bijna onmogelijk om te komen tot nieuwe en creatieve ideeën als je niet streeft naar vooruitgang waar ook anderen baat bij hebben.
Los daarvan hebben we als mens sociale energie broodnodig. Sociaal isolement kost enorm veel energie. Hoe geïsoleerder iemand is, hoe kwetsbaarder hij zich voelt, hoe behoedzamer hij wordt en hoe meer hij zich denkt te moeten verdedigen. Allemaal uit angst om dat kleine beetje energie dat hij nog heeft, kwijt te raken. Maar het werkt averechts. Want door zich nog meer af te sluiten en slechts mondjesmaat te geven, ontvangt hij ook steeds minder. Dan wordt het pas echt lonely at the top en is de persoonlijke effectiviteit ver te zoeken.
Dus werk aan het verbeteren van je relaties. Blijf in contact, maak verbinding en regel je sociale energie. Het geheim zit in de uitwisseling van geven en ontvangen. Als je anderen helpt, zullen zij jou meer helpen. Als je respectvol omgaat met anderen, krijg je respect terug. Als je anderen vertrouwen schenkt, vertrouwen zij jou. Ofwel: wat je geeft, krijg je terug.
En ervaar je in een ontmoeting spanning, geef dan niet toe aan de neiging om je terug te trekken maar blijf juist in contact. Loop niet weg, wend je niet af, maar houd oogcontact, verdiep je ademhaling, blijf betrokken en glimlach. Anders eindig je in je hoofd met (voor)oordelen en verwijten die heel veel energie kosten.
Voorkom dat je terugvalt in oud negatief gedrag
Natuurlijk zit het wel eens tegen en gaan dingen niet zoals je had gehoopt. Zorg dat je je positieve houding behoudt en zeg nee tegen gedachten die dit ondermijnen. Angst voor fouten, kritiek, verandering, verlies van zekerheid of controle dragen niet bij aan het bereiken van je doel. Voor je het weet gaan die gedachten met je aan de haal, maak je van een mug een olifant en lekt je energie ernaar weg. Je hebt geen invloed op wat je overkomt, maar je bepaalt wél zelf hoe je ermee omgaat. Dat er negatieve gedachten opborrelen kun je niet voorkomen. Soms hele oppervlakkige, en soms meer kritische gedachten, frustraties of zorgen die gaan knagen of vreselijk afleiden van waar je op dat moment mee bezig bent. Merk je dat je daar last van hebt, verwijs zo’n gedachte dan vriendelijk door naar het piekeruurtje aan het eind van de dag. ‘Dank je dat je mij hierop attent maakt, maar ik heb nu even geen tijd. Straks heb ik alle aandacht voor jou.’ Meestal hoor je ze aan het eind van de dag dan niet meer. Je kunt ook gebruik maken van Het Gedachtenkastje. Een eenvoudige en effectieve visualisatiemethode, bedacht door Olaf Hoenson, om negatieve dominante gedachten op te ruimen. In het kort komt het erop neer dat je drie vragen stelt:
1 Wat doe ik? ‘Ik ben gestrest omdat ik bang ben dat we de deadline niet gaan halen.’
2 Waar denk ik aan? ‘Ik sla een enorme flater, nou krijg ik nooit meer zo’n groot project.’
3 Wat drop ik? Helpt die gedachte je NU beter te presteren? Nee, hij zit in de weg. Visualiseer dat je die gedachte opbergt in het gedachtenkastje.
Positiviteit is besmettelijk en trekt elkaar aan, net als negativiteit trouwens. Positieve mensen geven energie aan de mensen om hen heen. Misschien is dat je al eens opgevallen. Of merkte je het omgekeerde toen je een gesprek voerde met iemand die heel veel klaagde. Voelde je je toen achteraf ook ineens zo moe? Je omringen met positieve mensen helpt dus ook je positieve attitude te bewaren is. Leuk is natuurlijk ook dat als jij positief bent, je ook meer positieve mensen aantrekt en de energie meer gaat stromen. Win-win!
Durf keuzes te maken om persoonlijk effectief te zijn
Een teken van persoonlijke effectiviteit is prioriteiten stellen en keuzes maken die je (tussen)doel dichterbij brengen zodat je werkt aan taken die ertoe doen. Dat vergroot je persoonlijke effectiviteit. Verzamel de meest relevante informatie en hak knopen door. Soms is daar aardig wat lef voor nodig. Ik heb bewondering voor ex-MKB-voorman Hans Biesheuvel die in 2013 zijn voorzitterschap neerlegde. Hij kon voor zijn gevoel niet doen waar hij voor wilde staan: ondernemers vertegenwoordigen en economische groei stimuleren. Hij koos voor ontslag om ONL, een belangenbehartiger van ondernemers, op te kunnen richten. In NRC (09.09.13) zei hij destijds: ‘Ik geloof niet meer in brancheorganisaties. Voor iedere oplossing van de crisis zijn ondernemers nodig. Daar zitten de goede ideeën wel, maar worden niet gehoord.’
Biesheuvel hakte een hele grote knoop door, wat hij vast niet van de ene op de andere dag heeft gedaan. Maar waar het om gaat is dat je vooral niet bang bent, opgeeft of dingen gaat uitstellen als iets een keer mislukt of tegenzit. Ga na wat je ervan kunt leren, concentreer je op je doel en pak de draad weer op. Spijt krijg je alleen van dingen die je niet hebt gedaan en je zorgen maken is in feite de verkeerde kant op fantaseren.
Natuurlijk is dat soms behoorlijk spannend. Zeker als allerlei gedachten aan nare ervaringen uit het verleden opspelen, blijven mensen soms hangen in hun emoties en stellen ze een keuze uit. Bang om weer zoiets mee te maken.
Persoonlijke effectiviteit gaat niet over meer tijd maken, maar over andere prioriteiten stellen. In deze video vertel ik daar meer over.
Stretch jezelf!
Door jezelf vaker te stretchen, kun je jezelf trainen om van die angst voor het nieuwe en onbekende af te komen en je persoonlijke effectiviteit vergroten. Dus kom uit je comfortzone en stap in de stretchzone. Doe dingen die je normaal gesproken niet zou doen. Een simpel voorbeeld: laatst koos ik tijdens een familie-uitje naar de Efteling maar meteen voor de heftigste attractie: de Baron. Doodeng! Maar alle andere achtbanen waren daarna peanuts. Door jezelf flink ‘op te rekken’ en uitdagingen aan te gaan, kun je meer hebben. Dingen waar je eerst nog tegenop zag, vallen enorm mee en je maakt je minder druk over kleine tegenslagen. Hoe comfortabel die comfortzone ook is, het is niet de plek waar groei en verbetering zal plaatsvinden.
Je kunt gewoon klein beginnen. Maak een praatje met iemand die je normaal gesproken uit de weg gaat, bezoek een museum of concert waar je anders nooit voor zou kiezen, lees een boek of volg een cursus over een onbekend onderwerp. Kortom, daag jezelf uit, doe nieuwe dingen en vergroot je comfortzone. Niet eenmalig, maar steeds weer opnieuw zodat je steeds beter en effectiever wordt.
Ik ben heel benieuwd naar jouw mening en ervaring. Fijn als je ze wilt delen in een comment hieronder.