Doel van het leven bereiken? Stap uit je comfortzone: 7 tips!
Doelen bereiken
Albert Sonnevelt
Doelen bereiken
12/14/2019
4 min

Stap uit je comfortzone: 7 tips!

12/14/2019
4 min

Je comfortzone, er wordt tegenwoordig vaak over gesproken in de zin van uit je comfort zone stappen. Je voelt je thuis en ontspannen in je comfortzone, omdat je weet hoe het daar aan toe gaat, geen verrassingen. 

Uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen is een grote stap en best eng. Je gaat het onbekende ontdekken. Wat kun je allemaal nog meer? Waar ben je nog meer goed in? Je kunt er zelfs achter komen waarin jij uniek bent. Dat laat je toch zeker niet liggen. Er valt nog zoveel meer te doen en te ontdekken buiten jouw veilige comfortzone, laat die mogelijkheden niet liggen, doe er iets mee. Je leven wordt er een stuk leuker door. Je kunt je inschrijven voor trainingen en cursussen, die je helpen uit je comfort zone te treden.

Het doel van het leven, hoe ontdek ik dat? Houdt die vraag je bezig? Omdat je het gevoel hebt stil te staan? Je geen uitdagingen ziet? Je grenzen nooit eens verlegt? Vasthoudt aan je gewoontes? Om jezelf te stimuleren en te groeien helpt het buiten je bekende comfortzones te treden waar je je veilig en prettig voelt. Hoe je dat aanpakt? Enkele tips om je comfortzone te verlaten om je doel in het leven te ontdekken.

Waarom uit je comfortzone stappen moeilijk is

Mensen zijn gewoontedieren en stappen niet zomaar uit hun comfortzone. Want vaste routines en automatisch gedrag maken je leven overzichtelijk en zorgen dat je niet hoeft na te denken over wat je doet. Doe je iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan? En weet je niet of je het wel of niet kunt? Dan stap je uit je comfortzone. Je prikkelt, stimuleert en daagt jezelf uit. Je ontdekt dingen, doet nieuwe ervaringen op, vergoot je kennis en je vaardigheden. Dat doet je goed, want het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en helpt je het doel van jouw leven te achterhalen.

7 tips om uit je comfortzone te stappen het doel van jouw leven te vinden

Wat je ook wilt in het leven, buiten de gebaande paden liggen nieuwe en onbekende mogelijkheden. Echt! Ok, het is niet altijd even makkelijk om je buiten je veilige wereldje te begeven. Want je weet nu wat je hebt en je weet niet wat je terugkrijgt. En juist dat weerhoudt velen ervan buiten die o, zo aangename comfortzone te treden. Realiseer je echter: stilstand staat vooruitgang in de weg. Wil je aan de slag met jouw levensdoel? Reset je mind. Verleg je grenzen en daag jezelf regelmatig uit.

Tip 1: Vergroot je veilige haven stap voor stap

Blijf je in je oude vertrouwde en veilige haven? Dan is het moeilijk je droomdoel te ontdekken. Zoek je grenzen op. Stap voor stap. Daag jezelf eens vaker uit. Verander van routine of geef jezelf een speciale opdracht. Want door nieuwe dingen te doen zet je je hersenen aan om een andere route te nemen waardoor je creativiteit verhoogt.

Tip 2: Niet dromen, maar doen

Iedereen heeft dromen. Groot en/of klein. Jij vast ook. Span je je ervoor in om ze waar te maken? Of blijf je in je comfortzone? Omdat je het onbekende eng vindt en het je afschrikt? Omdat je bang bent voor reacties van anderen? Of omdat je niet de juiste skills hebt? Wees je ervan bewust dat je droom niet uit zichzelf tot leven komt. Daar moet je je voor inspannen. Dus: maak een plan en ga ermee aan de slag. Verleg je grenzen!

Tip 3: Teleurstellingen horen erbij

Ga je buiten je comfortzone op zoek naar jouw doel in het leven? Je zult merken dat niet elke stap die je onderneemt even succesvol is. Teleurstellingen en tegenslagen zullen je pad kruisen. Maar, laat dat je er niet van weerhouden je grenzen te verleggen. Accepteer en ga door. Verken andere opties en beschouw je tegenslagen als nuttige lessen. In de toekomst kun je er vast je voordeel mee doen.

Tip 4: Zet je angst en onzekerheid opzij

Heb even lak aan je comfortzone. Vraag jezelf wat je graag zou willen doen. Dus, denk ook niet aan de angst en onzekerheid die de verandering met zich meebrengt. Schrijf alles gewoon eens op. Van een berg beklimmen, alleen op reis gaan, een B&B starten, je spinnenfobie overwinnen tot een miljoen vergaren voor je zestigste. Formuleer een actieplan en begin. Zoek je grenzen op. Wie weet zit jouw ultieme doel van het leven erbij. Of ontdek gaandeweg wat wel en niet bij je past.

Tip 5: Geloof in jezelf

Natuurlijk zie je beren op de weg als je van het geplaveide pad af gaat. Maar; geloof je in jezelf? Je eigen kracht? En trek je je niets aan van je innerlijke criticus? Dan ben je in staat je angst voor het onbekende te overwinnen en nieuwe mogelijkheden te creëren. Te werken aan je dromen en jouw doel van het leven. Vergeet overigens niet jezelf te belonen voor elk succesje dat je boekt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.

Tip 6: Visualiseer je doel

Visualisatie is een prima manier om helder te krijgen waar je hart sneller van gaat kloppen. Waar je bereid bent al je tijd en energie in te stoppen. Maak daar gebruik van. Neem bijvoorbeeld elke dag even wat tijd om over je einddoel te dromen. Hoe het eruitziet, voelt, ruikt en het fijne gevoel dat het je geeft. Je zult vervolgens veel sneller geneigd zijn buiten je comfortzone te treden en bereid zijn risico’s te nemen om je levensdoel te bewerkstelligen.

Tip 7: Verbreed je sociale netwerk 

Bij je comfortzone hoort vaak ook een vaste vrienden- en kennissenkring, waarbij je je op je gemak voelt. Wil je je leven een nieuwe impuls geven en jouw doel van het leven vinden? Zoek dan nieuwe vrienden buiten je comfortabele netwerk. Die anders denken; opener, voorzichtiger, gekker etcetera. Zij kunnen een inspiratiebron of motivator zijn voor wat jij werkelijk wilt in je leven.

PS: Durf jij uit je comfortzone te stappen om jouw doel van het leven te zoeken?  Laat kort jouw verhaal horen in de reacties hieronder. Zo motiveer en inspireer je ook weer anderen. Alvast bedankt!

Reacties