Gelukkig alleen zijn, hoe doe je dat?
Gelukkig zijn als je alleen bent, hoe doe je dat?
Er zijn heel veel dingen waarin Tonny en Albert op elkaar lijken, maar er zijn ook veel dingen die echt anders zijn.
Op het gebied van relaties zijn Albert en Tonny bijvoorbeeld heel verschillend. Albert heeft 3 langdurige relaties achter de rug en is nooit heel lang alleen geweest. Tot nu toe. Inmiddels is hij ongeveer 2 jaar alleen.
Tonny was altijd een extreme einzelgänger. De laatste jaren is hij dat minder en is hij regelmatig aan het daten. Toch blijft hij het belangrijk vinden om ook alleen heel gelukkig te zijn.
Als je ondernemer wordt, staat je bedrijf voorop. Ten minste, dat is hoe het bij Tonny ging. Sinds 2010 is hij getrouwd met de business en daar stopte hij zijn ziel en zaligheid in. Dat is de afgelopen tien jaar zijn missie geweest. Om te blijven bouwen aan zijn business, moest hij heel wat opofferen. Dat maakte zijn leven wat eenzamer.
Aan de andere kant vond Tonny het ook heel fijn dat hij vaak alleen was. Hij is graag alleen en laadt op van de rust en stilte. Pas sinds kort laadt hij ook op als hij bij andere mensen is.
Als mens wil je gelukkig zijn, ook als je alleen bent. Maar hoe doe je dat? Daar hebben we een vraag over gekregen van Iris: ‘Hoe leer ik gelukkig alleen te zijn?’.
Single zijn vs. alleen zijn
In een eerdere podcast hadden we het al over het vinden van een juiste partner. Een partner vinden begint ermee dat je gelukkig bent met jezelf. Voordat je iemand anders gelukkig kan maken, moet je ook jezelf gelukkig maken. Daarom is de vraag die we vandaag behandelen niet alleen relevant voor de mensen die alleen zijn, maar ook voor mensen met een partner.
Single zijn is iets anders dan alleen zijn. Ook als je in een relatie zit, moet je leren om gelukkig te zijn als je alleen bent. Wanneer je een relatie hebt en samenwoont, kan dat het alleen zijn heel erg maskeren. Omdat je nooit alleen bent, weet je niet van jezelf of je goed alleen kunt zijn.
We kennen zelf ook mensen die toegeven dat ze niet zo goed alleen kunnen zijn. Ze willen altijd mensen om zich heen hebben. Als ze alleen zijn, worden ze snel eenzaam. Soms raken ze zelfs in paniek.
Wanneer je alleen bent, word je geconfronteerd met je eigen gedachten. Je krijgt de ruimte om wat dieper te denken. Zo kom je op aspecten in je leven die spannend zijn om over na te denken... Waar je misschien beslissingen moet nemen die een beetje spannend zijn. Als je jezelf constant aan de oppervlakte houdt door altijd met andere mensen te zijn, laat je die ruimte niet toe.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Alleen zijn helpt je om diepgang te vinden
Alleen zijn speelt een belangrijke rol in de wereld van spiritualiteit. De afgelopen 30 jaar heeft Albert veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan. Wat hem opviel, is dat alle grote denkers en spirituele leiders minimaal één keer in hun leven een fase hebben gehad waarin ze helemaal alleen waren. Dat is nodig om de echte diepgang in jezelf te vinden.
Het is natuurlijk heel fijn als je een relatie hebt en het is ook mooi als je die diepgang in een relatie vindt. Toch begint het er altijd mee dat je de diepte in jezelf kunt vinden middenin de stilte die in jezelf aanwezig is.
Als je wordt teruggeworpen op jezelf, wie blijft er dan over? Wie ben jij zonder die ander? Bouw niet alleen een relatie op met iemand anders, maar werk ook aan je relatie met jezelf.
Een van de grote voordelen van alleen zijn, is dat je wordt gedwongen om veel dieper in jezelf te keren. Een ander voordeel van alleen zijn, is dat je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan iemand anders. Daardoor ben je volledig vrij. Als je alleen bent, heb je heel veel keuzemogelijkheden.
Waarom Albert bewust kiest voor zo min mogelijk prikkels
Niet heel lang geleden, was Albert vader van een samengesteld gezin met zes dochters. Jarenlang werd hij in huis omgeven door zeven vrouwen. Nu woont hij in zijn eentje in een bungalow. Hij heeft geen tv en zit ook niet op social media. Een enorm contrast met de situatie waarin hij een paar jaar geleden nog zat.
Die verandering doet Albert enorm goed. Hij is blij dat hij heel goed contact heeft met zijn dochters die allemaal het huis uit zijn. Tegelijkertijd vindt hij het fijn dat hij niet meer wordt afgeleid door allerlei prikkels en ook niet meer de sociale druk voelt van feestjes, partijen, verjaardagen en alles wat daarbij komt kijken.
Sommige mensen vinden dat soort feestjes heel gezellig en leven daarvoor. Maar Albert merkt dat de echte diepgang in hem pas op gang komt als hij in stilte is. Daarom heeft hij er ook bewust voor gekozen om geen tv te hebben.
Albert weet van zichzelf dat hij waarschijnlijk tot diep in de nacht naar talkshows - en de herhalingen ervan - zou blijven kijken als hij een tv had. Een tv zorgt voor een craving naar constante prikkels. Door bewust geen tv in huis te nemen, zorgt Albert dat hij al deze prikkels niet heeft.
Misschien herken je het wel. Het werkt bijvoorbeeld ook als je verslaafd bent aan chocola, chips of kaas. Als je het niet in huis hebt, kun je er niet in terugvallen. Zo heeft Albert een onstilbare honger naar informatie. Dat moet hij kanaliseren, bijvoorbeeld door geen tv te hebben.
Gelukkig alleen zijn? Begin bij het begin!
Wil je gelukkig zijn als je alleen bent? Begin dan door de voordelen van het alleen zijn op te schrijven voor jezelf. Helaas zit er rondom dit onderwerp nog veel sociale druk. Mensen vinden je zielig als je alleen bent. Alsof je er niet bij hoort. Maar er zitten ook zeker voordelen aan het alleen zijn. Als je deze voor jezelf opschrijft en het ook echt gaat leven, geeft het een extra bedding voor jezelf om in te zakken en daar onderzoek in te doen.
Naast dat je de voordelen van alleen zijn voor jezelf kunt opschrijven, wil je er ook voor zorgen dat de basis op orde is. Zorg ervoor dat je een fijne plek hebt waar je je letterlijk en figuurlijk helemaal thuis voelt. Dat kan bijvoorbeeld je favoriete stoel of bank zijn. Maar denk ook eens aan je favoriete muziek en geurtjes. Op deze manier kun je een fijn nest bouwen voor jezelf, wat goed helpt om beter alleen te kunnen zijn.
Wat is de reden dat je niet goed alleen kunt zijn?
Ervaar je dat je niet goed alleen kunt zijn? Bedenk dan eens wat er precies fout gaat. Waar ben je bang voor?
Misschien ben je vrijgezel en merk je dat je prima alleen kunt zijn. Je bent niet ongelukkig en vermaakt je goed. Maar je mist wel iets. Dat komt dan misschien vooral tot uiting tijdens de feestdagen en als je op vakantie wilt gaan, maar ook als je na een dag hard werken alleen thuis komt. Dat is heel menselijk en betekent niet meteen dat je een ‘probleem’ hebt en niet alleen kunt zijn.
Wat je in zo’n situatie mist, is een toevoeging op je leven. Dat is heel menselijk. Het is goed om je daar bewust van te zijn en er ook eerlijk over te zijn.
Het is een stukje erger als je écht niet alleen kunt zijn. Als je depressief wordt wanneer je in je eentje in een kamer moet zitten. Ook dit komt regelmatig voor. Sommige mensen voelen zich al ongelukkig als ze een uurtje alleen zijn.
Wat ontstaat er in je hoofd op het moment dat er geen andere mensen om je heen zijn om je mee te spiegelen of om je af te leiden?
Merk je dat je echt niet alleen kunt zijn? Vaag je dan eens af waar je precies bang voor bent. Wat ontstaat er in je hoofd op het moment dat er geen andere mensen om je heen zijn om je mee te spiegelen of om je af te leiden? Het is belangrijk om het antwoord op deze vraag boven tafel te krijgen. Want dan weet je ook hoe je het op kunt lossen.
Sociale verbinding is noodzakelijk, dit is waarom
Mensen zijn sociale dieren. Dat zie je heel goed terug in de film ‘Cast Away’ met Tom Hanks. In de film stort Tom Hanks neer met zijn vliegtuig en spoelt hij aan op een onbewoond eiland. Helemaal alleen.
Op een gegeven moment gaat hij tegen een volleybal praten. Hij tekent er een gezicht op en noemt hem ‘Wilson’. Hij heeft er hele gesprekken mee. Wanneer hij merkt dat Wilson verdwenen is, raakt hij compleet in paniek.
In de film zie je heel goed terug wat er kan gebeuren als je een hele lange periode alleen bent. Sommige mensen kunnen er echt gek van worden.
Je hebt dus wel degelijk mensen om je heen nodig. Maar dat hoef je niet altijd in een liefdesrelatie te zoeken. Ergens wil je je groei en je persoonlijke ontwikkeling wel afmeten. Ook wil je emoties delen. Dat kan in een liefdesrelatie, maar bijvoorbeeld ook in een collegiale relatie of met vrienden.
Sommige mensen vinden het heerlijk om alleen op vakantie te gaan. Albert vindt er niets aan. Als hij iets moois ziet of ergens door geraakt wordt, dan wil hij dat delen. Wanneer hij bijvoorbeeld in Italië op een marktpleintje zit en er een muzikant zit te spelen, kan hij overlopen van emotie. Dat wil hij delen. Niet met een foto die hij op social media zet, maar met iemand die bij hem is.
Datzelfde ervaart hij ook als hij een boek leest. Hij wil de dingen die hij leest dan graag met iemand anders bespreken. Niet in de vorm van een discussie, maar als uitwisseling in een dialoog. Die intellectuele uitdaging heeft hij nodig en bouwt hij heel bewust in in zijn leven.
Dat is de extraverte kant van Albert. Tonny heeft die kant ook bij zichzelf ontdekt. Jaren geleden was hij er 100% van overtuigd dat hij introvert was. Hij is graag op zichzelf en staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling.
Inmiddels heeft Tonny geleerd dat hij zijn gedachten extern moet maken om helderheid in zijn hoofd te krijgen. Hij moet tegen iemand praten om zijn eigen gedachten op orde te krijgen. Dat is een waardevol inzicht voor hem geweest.
Doordat Tonny zijn sociale leven vergroot heeft - al is het alleen maar omdat zijn twee bedrijven groter zijn geworden - is zijn leven veel minder alleen geworden dan het een paar jaar geleden was. Af en toe merkt hij dat hij daar moeite mee heeft. Soms mist hij het alleen zijn. Doordat hij vaker met andere mensen is, heeft hij minder tijd om alles te verwerken.
Opnemen, verwerken en loslaten
Wanneer Tonny alleen op vakantie gaat, voelt hij zich in de eerste uren fantastisch. Na een tijdje slaat het om en wordt hij een beetje down. En dat is positief. Dat is het moment waarop je de oppervlakte loslaat en gaat graven naar jezelf. Je komt bij de dingen waar je al een tijdje niet over hebt durven nadenken. Of je hebt jezelf niet in staat gesteld om erover na te denken, omdat je te veel aan de oppervlakte hebt geleefd.
Durf dit soort momenten op te zoeken. Mensen vergeten vaak dat alles wat leeft constant door drie fases heen gaat. Van de kleinste eencellige organismen tot de hoog ontwikkelde zoogdieren, zoals we als mensen zijn, doen we biologisch gezien maar drie dingen:
- Opnemen
- Verwerken
- Loslaten
Die fases zijn per persoon verschillend. Sommige mensen hebben heel veel tijd nodig om op te nemen en verwerken sneller. Ook laten ze sneller los. Andere mensen bereiken heel snel hun grens als het gaat om opnemen. Ook hebben ze meer tijd nodig om het te verwerken en los te laten.
Loslaten gaat niet altijd om de fysiologische zin, maar bijvoorbeeld ook om integreren. Je hebt iets opgenomen, verwerkt en eigen gemaakt. Wanneer je daar vervolgens iets van jezelf aan toevoegt, groei je mee in de wereld.
Je hele spijsvertering is opgebouwd op basis van opnemen, verwerken en weer loslaten. Ook je hele neurologische systeem draait om deze drie fases. Juist dat stukje integreren, dat eigen maken is heel belangrijk.
Op dit moment zit Albert in een fase waarin er veel prikkels op hem afkomen. Na zo’n fase moet hij de tijd nemen om al die prikkels te verwerken. Albert verwerkt het beste als hij in de natuur is. Het is heerlijk om je dat te beseffen. Het is heel natuurlijk om tijd met jezelf alleen door te brengen.
Het is niet voor niets dat er zoveel retreats en vision quests zijn. Sinds de mensheid meer bewustzijn heeft gekregen, is er altijd al behoefte geweest aan contemplatie. Om momenten alleen door te brengen. De vraag is: ‘Hoe gebruik je die en in hoeverre laat je je nog beïnvloeden door de omgeving?’
Hoe leer je om écht alleen te zijn met je gedachten?
Als je alleen thuis bent, betekent dat niet dat je het alleen zijn oefent. Zodra je een soapserie aanzet, gaan je spiegelneuronen in je brein werken. De liefde en connectie die je op tv ziet, ervaar je zelf ook. Hetzelfde gebeurt wanneer je door social media scrollt. Of als je in een groep mensen bent.
Je spiegelt jezelf aan anderen en beleeft gezamenlijke emoties met andere mensen. Als je met mensen in een groep zit die samen veel verbinding voelen en de hele tijd moeten lachen, krijg jij ook het gevoel dat je die humor en verbinding hebt. In werkelijkheid projecteer je het alleen maar op jezelf.
Je leert pas echt om alleen te zijn wanneer je de tv uitzet en social media laat voor wat het is. Je bent pas echt alleen als je de stilte in jezelf opzoekt en alleen bent met je eigen gedachten en je eigen referentiekader.
Wil jij nu heel graag alleen zijn en toch in verbinding? Dan kun je je aansluiten bij de Brein TV familie. Je kunt dan zo vaak naar ons kijken en luisteren als je wilt. Er komen ook onderwerpen aan bod die mooi aansluiten op waar we het vandaag over hebben gehad. Wanneer kun je nu echt alleen zijn met jezelf? En wat gebeurt er als je de diepte opzoekt? Je leert er meer over binnen ons platform voor persoonlijke ontwikkeling.