Introvert
Diversen
Redactie
Diversen
06/28/2020
5 min

Wat is introvert?

06/28/2020
5 min

Wat is introvert? Wat maakt je introvert? Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon? Op deze vragen geef ik je graag alle antwoorden inclusief meer informatie over introverte personen.

Waar word jij blij van?

Sommige mensen genieten van sociale interacties en doen in het weekend niets liever dan naar een feestje gaan. Zij bloeien hier op, ze genieten met volle teugen en zoeken de volgende dag het liefst weer het gezelschap van andere mensen op.

Deze mensen laten op een enthousiaste manier van zich horen en zij kunnen het niet begrijpen als een ander geen zin heeft in een feestje en liever in alle rust thuis op de bank zit. En toch heb je die mensen ook.

“Zij lijken een veel minder grote groep te vormen omdat zij dit niet van de daken schreeuwen, maar niets is minder waar”

Al van jongs af aan kijken klasgenoten en vrienden je toch een beetje raar aan als je niet mee uit wilt. En als je zegt dat je liever thuis een boek leest word je voor saai versleten.

Hoe groot is de opluchting voor deze mensen wanneer zij erachter komen dat zij niet raar zijn en al helemaal niet de enige zijn die zich zo voelen. Ze zijn niet gek, maar gewoon introvert!

Onbekend maakt onbemind

De term introvert wordt steeds een beetje bekender. Onder andere door de openheid van mensen en boeken erover, zoals Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen van Jessica Pan, hebben hier een grote rol in.

Het bestaande en genormaliseerde beeld van mensen is dat je houdt van gezelligheid met daarbij veel mensen. Uitgaan, een feestje vieren, je vriendengroep, het lijkt alsof je aan de hoeveelheid aanwezigen kunt afmeten hoe geslaagd je bent.

Blijf je liever thuis? Dan ben je saai. Heb je één of een enkele goede vriend(in)? Dan is er vast iets mis met je, dat niet meer mensen bevriend met je zijn.

Wat maakt je introvert?

Het zijn allemaal vooroordelen en hoe onterecht deze zijn ontdekken de meeste mensen veel te laat. Dat helpt helaas niet in het scheppen van een positief zelfbeeld en het maakt mensen die zich zo voelen doorgaans onzekerder.

Als iedereen zegt dat je vreemd bent of dat er vast iets mis is met je, dan ga je dat geloven. Helemaal als je nog nooit gehoord hebt van de term die eigenlijk die verduidelijkt waarom jij je voelt zoals je je voelt.

Verder is het zo dat dit persoonlijkheidskenmerk nog (te) vaak wordt verward met verlegenheid of sociale angst. Nu is introversie ook niet zwart-wit, je kunt ook een aantal kenmerken hebben.

Sommige mensen zijn misschien wel verlegen of bijvoorbeeld sociaal wat onhandiger. Uiteindelijk ben je ook gewoon jezelf en behoort introversie misschien bij jouw persoonlijkheid.

Wat zijn de kenmerken van introvert persoon?

Herken je dat je na het doorbrengen van (een deel van) de dag met veel mensen, je volledig uitgeput bent? Veel behoefte hebt aan even rust en niets hoeven met betrekking tot andere mensen?

Dat is namelijk een van de belangrijkste kenmerken van introvert zijn. Sociale gebeurtenissen slurpen de energie weg waardoor deze mensen zich daarna echt even op moeten laden in een rustige omgeving. Of ergens waar zij zich bijvoorbeeld even af kunnen sluiten.

Degenen die nog met het openbaar vervoer naar huis moeten reizen zetten daarom vaak een koptelefoon op. En wist je dat niet eens iedereen daar vervolgens muziek of iets dergelijks uit laat komen? Soms is het ook gewoon een buffer zodat mensen geen gesprek met hen beginnen of een hulpmiddel om omgevingsgeluiden te dempen.

“Anderen gaan een stuk wandelen, hardlopen of fietsen, of komen thuis in een rustig of leeg huis waardoor zij de ruimte krijgen om bij te komen”

Ook herkenbaar is dat wanneer deze mensen pas later op de avond thuiskomen, zij eerst nog wat tijd nodig hebben om te acclimatiseren voordat zij naar bed gaan. Even rommelen in huis, nog wat tv kijken of een boek lezen. Als zij direct naar bed gaan om te slapen, voelen zij zich hiervoor nog te onrustig.

Herken jij een introvert?

Geniet jij van het alleen zijn?

Introverte mensen kunnen er dan ook enorm van genieten om alleen te zijn. Je even alleen op jezelf concentreren en op dat boek, die serie of de natuur om je heen tijdens een wandeling.

Het wil niet zeggen dat deze mensen altíjd alleen willen zijn. Ook zij kunnen er enorm van genieten om tijd door te brengen met hun dierbaren. Alleen kost dit hen doorgaans meer energie en hebben ze daarna even tijd voor zichzelf nodig om weer bij te komen.

Een grote groep vrienden en bekenden is ook niet iets waar een introvert de voorkeur aan geeft. Liever heeft het een klein groepje vrienden waar de aandacht naartoe gaat en waar een goede en betekenisvolle vriendschap onderhouden wordt.

Deels komt dit voort uit de energie die de sociale contacten kosten. Het is zonde om de energie die zij hebben uit te laten gaan naar mensen die zij vluchtig kennen of waar geen hechte vriendschap mee bestaat.

Ook onoverzichtelijke situaties hebben dit effect op een introvert. Zij zijn sneller overweldigd waardoor de focus verloren wordt. Een rustige, overzichtelijke omgeving wordt daardoor als prettiger ervaren.

“Het grappige, maar ook logische gevolg is dat introverte mensen het liefst een baan hebben waarbij zij veel zelfstandig kunnen werken” 

Je eigen ding doen zonder constant contact met collega’s of klanten voelt het fijnst omdat deze randzaken veel energie wegnemen van de werkzaamheden die gedaan moeten worden.

Hoe ga je om met een introvert persoon?

Het is belangrijk dat introversie bekender wordt én meer geaccepteerd wordt. We zijn met zoveel mensen op de wereld en we weten dat we allemaal verschillend zijn, waarom word je dan raar aangekeken als je meer op jezelf bent?

Hier ligt ook een taak aan ouders. Er zijn namelijk ook kinderen die minder behoefte hebben aan speelafspraken of veel vrienden. Accepteer dit en ga niets opdringen, daar zal je kind zich alleen maar ongelukkiger door voelen.

Het is juist beter om een kind even te laten wanneer het uit school komt en iets voor zichzelf gaat doen. Het is zelfs een compliment waard wanneer kinderen dit zelf aanvoelen en doen, in plaats van zich sociaal wenselijk te gedragen en over eigen grenzen te gaan. Het zelfvertrouwen op school zal zelfs stijgen.

Onthoud ook dat ieder kind, maar ook iedere volwassene zichzelf is. Dat wil ook zeggen dat de ene introverte persoon de andere niet is. Het is ook geen wedstrijd wie wel aan het plaatje voldoet en wie niet, het gaat erom dat ieder geaccepteerd wordt zoals hij is.

Kenmerken van introvert

  • stil maar zeker niet verlegen;
  • houden van diepgaande gesprekken en doen niet mee aan nietszeggende gesprekken;
  • ze zijn graag alleen, vinden het helemaal niet erg om alleen te zitten;
  • vinden het vreselijk om te pas en te onpas door de telefoon gestoord te worden;
  • geven nooit meteen een reactie of een antwoord als daarom wordt gevraagd;
  • zullen niet snel drukke plekken opzoeken, alleen als het niet anders kan en dan zo kort mogelijk;
  • steken geen energie in vluchtige, oppervlakkige ontmoetingen;
  • observeren graag als ze in gezelschap zijn en zien daarom veel details, die anderen niet opvallen, ook de gedragingen van mensen en hun gevoelens komen bij hun binnen;
  • kunnen prima adviseren, omdat ze goed naar problemen luisteren en erover nadenken voordat ze antwoord of een reactie geven, alles wordt vooraf gewikt en gewogen!
  • zijn vaak erg creatief in het bedenken van allerlei zaken, hun hoofd draait overuren, waardoor er veel ideeën vrijkomen.

Het is al genoemd, een vaak voorkomend misverstand: verwar introvert niet met verlegenheid. Verlegenheid heeft namelijk met een tekort aan zelfvertrouwen te maken en dat is bij introverte mensen zeker niet het geval.

Reacties