Beter leren luisteren
Mindfulness
Albert & Tonny
Mindfulness
06/21/2023
4 min

Beter leren luisteren in 5 stappen

06/21/2023
4 min

Luisteren is een essentiële vaardigheid in ons dagelijks leven. We luisteren naar onze collega's, vrienden, familie en onszelf. We luisteren naar muziek, naar de wind, naar de stilte. Maar hoe goed luisteren we eigenlijk? Luisteren is meer dan alleen horen - het gaat om het begrijpen en interpreteren van de informatie die we ontvangen.

In dit blogbericht gaan we dieper in op de kunst van beter leren luisteren.


Wat betekent het om te luisteren?

Luisteren gaat niet alleen om het proces van het opvangen van geluiden. Het is een actief proces dat ons helpt te begrijpen en te verwerken wat er wordt gezegd. Goed luisteren betekent aandacht besteden, niet alleen aan de woorden die worden gesproken, maar ook aan de onderliggende emoties, ideeën en berichten.

Waarom is luisteren belangrijk?

Luisteren is cruciaal voor effectieve communicatie. Door actief te luisteren, kunnen we de behoeften en gevoelens van anderen beter begrijpen, wat helpt bij het opbouwen van sterkere relaties. Daarnaast kan beter luisteren ons helpen om problemen effectiever op te lossen, betere beslissingen te nemen en onszelf voortdurend te verbeteren.

Luisteren kan heel veel zeggen

Het is een veelgehoorde uitdrukking dat communicatie tweerichtingsverkeer is. We besteden vaak veel tijd aan het nadenken over wat we willen zeggen en hoe we ons punt duidelijk kunnen maken. Maar luisteren, de andere helft van het communicatieproces, krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Het interessante is dat, hoewel luisteren een stil proces lijkt, het eigenlijk heel veel kan zeggen.

Actief luisteren

Actief luisteren is een sleutel tot het ontwikkelen van empathie. Dit betekent dat je volledig betrokken en aanwezig bent in een gesprek, waarbij je niet alleen aandacht besteedt aan de woorden die worden gezegd, maar ook aan de emotionele toon en lichaamstaal. Het gaat erom de ander volledig te begrijpen en hun gevoelens en perspectieven te erkennen.

Luisteren is een actieve in plaats van een passieve activiteit. Het gaat niet alleen om het horen van woorden, maar ook om het begrijpen en interpreteren van de boodschap die de spreker overbrengt. Wanneer we echt luisteren, laten we de andere persoon zien dat we waarde hechten aan hun gedachten en gevoelens. Dit kan het gevoel van respect en waardering bij de spreker verhogen, wat kan leiden tot een betere, meer open communicatie.

Wat zegt jouw manier van luisteren?

Je manier van luisteren kan veel onthullen over wie je bent en hoe je je verhoudt tot anderen. Bijvoorbeeld, als je aandachtig en zonder onderbreking luistert, kan dit aangeven dat je respect hebt voor de mening van anderen en dat je een open en geduldige persoonlijkheid hebt. Als je geneigd bent om anderen vaak te onderbreken of af te dwalen, kan dit suggereren dat je moeite hebt met concentreren of dat je je misschien te veel op je eigen gedachten en ideeën richt.

Luisteren als een vorm van empathie

Luisteren is een van de krachtigste manieren om empathie te tonen. Wanneer we echt luisteren, proberen we de wereld te zien vanuit het perspectief van de andere persoon, om hun gevoelens te begrijpen en te delen. Dit is een krachtige manier om connectie en begrip te creëren.

Leren luisteren in 5 stappen

  1. Wees aanwezig: Om echt te luisteren, moet je volledig in het moment zijn. Dit betekent dat je je aandacht volledig richt op de spreker en niet laat afdwalen naar andere zaken. Een effectieve manier om dit te doen, is door te mediteren of door mindfulness-oefeningen te doen. Bijvoorbeeld, als je in een vergadering zit, probeer dan niet aan je volgende taak of de lunch te denken. Concentreer je op wat er wordt gezegd en probeer eventuele externe afleidingen te negeren.
  2. Toon empathie: Empathie betekent dat je probeert de gevoelens en gedachten van de andere persoon te begrijpen. Dit betekent niet dat je het altijd eens moet zijn met wat de andere persoon zegt, maar het betekent wel dat je respecteert dat hun ervaringen en gevoelens echt zijn voor hen. Bijvoorbeeld, als een vriend je vertelt dat hij zich verdrietig voelt omdat zijn huisdier is overleden, probeer dan te begrijpen hoe diep dat verlies voor hem is, zelfs als je zelf geen huisdier hebt of als je niet op dezelfde manier zou reageren.
  3. Vermijd interruptie: Het is belangrijk om de spreker niet te onderbreken wanneer ze aan het woord zijn. Onderbreken kan de stroom van hun gedachten verstoren en kan ervoor zorgen dat ze zich niet gehoord of gerespecteerd voelen. Bijvoorbeeld, als je in een discussie bent met een collega en je bent het niet eens met wat ze zeggen, wacht dan tot ze klaar zijn met spreken voordat je je mening geeft. Hiermee toon je respect voor hun mening en geef je hen de ruimte om hun gedachten volledig te uiten.
  4. Stel vragen: Vragen stellen is een geweldige manier om te laten zien dat je aandacht besteedt en geïnteresseerd bent in wat de ander zegt. Het helpt ook om eventuele misverstanden te voorkomen. Bijvoorbeeld, als een collega je uitlegt hoe je een nieuwe software moet gebruiken, kun je vragen stellen zoals: "Kun je me nogmaals uitleggen hoe ik deze functie moet gebruiken?" of "Wat gebeurt er als ik deze knop indruk?".
  5. Geef feedback: Feedback geven helpt om ervoor te zorgen dat je hebt begrepen wat de spreker heeft gezegd. Dit kan worden gedaan door samen te vatten wat je hebt gehoord, of door non-verbale signalen te geven, zoals knikken of oogcontact. Bijvoorbeeld, als een vriend je vertelt over een probleem dat ze hebben, kun je zeggen: "Dus, als ik het goed begrijp, voel je je gestrest omdat je te veel werk hebt en niet zeker weet hoe je alles gedaan krijgt, klopt dat?" Dit geeft de spreker de mogelijkheid om te bevestigen of corrigeren wat je hebt begrepen.

Door deze stappen te volgen, kun je je luistervaardigheden verbeteren en effectiever communiceren in verschillende situaties. Het is belangrijk om te onthouden dat goed luisteren oefening vereist, dus wees geduldig met jezelf terwijl je deze vaardigheden ontwikkelt.

Iedereen kan leren luisteren

Luisteren is veel meer dan stil zijn terwijl een ander persoon spreekt. Het is een actieve vaardigheid die inspanning en oefening vereist. Maar de beloningen zijn groot. Door te leren luisteren, kunnen we betere communicators worden, diepere relaties opbouwen en een groter begrip van de wereld om ons heen ontwikkelen. Onthoud: wanneer je luistert, zeg je veel, zelfs zonder een enkel woord te spreken.

Beter leren luisteren is een voortdurend proces dat oefening vereist. Door bewust te werken aan het verbeteren van je luistervaardigheden, kun je effectiever communiceren, sterkere relaties opbouwen en uiteindelijk een beter begrip van de wereld om je heen ontwikkelen. Dus de volgende keer dat iemand tegen je praat, neem dan even de tijd om echt te luisteren - je zult versteld staan van wat je kunt leren.

Reacties