Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
09/06/2021
13 min

Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten?

09/06/2021
13 min

Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten? Een belangrijke vraag waar veel ouders mee moeten dealen. Helaas wil ik zelfs zeggen. Soms loopt het gewoon even niet zo lekker met je zoon of dochter.

Besef dan ook dat dit een fase is. En inderdaad soms kan zo’n fase echt wel iets langer duren. Niet fijn voor jou. Niet fijn voor je kind. Besef ook dat je niet de enige ouder bent die ergens tegenaan loopt, velen zijn je voor gegaan. Gelukkig zijn er meer oplossingen, dan problemen in onze wereld.

Zelfvertrouwen kind vergroten – inhoudsopgave

Wat weet jij hier nou van?

Waarom ben ik de aangewezen persoon om hier iets meer over te vertellen? Met andere woorden: wie ben ik nou en waarom is het de moeite waard om door te lezen?

Vanaf het jaar 2000 geef ik al les aan kinderen. Vanaf dat jaar sta ik al voor volle groepen les te geven, ook heb ik vaak 1-op-1 lessen gegeven. Het is heerlijk om leerkracht te zijn, het is heerlijk om een kind positief zien te veranderen.

Leerkracht zijn vraagt veel van je. In een paar seconden voor de klas, moet je soms 101 beslissingen maken. En doe je dit verbaal of non-verbaal? Hoe formuleer ik mijn vraag zo positief mogelijk? Kan ik het woordje -niet- ook weglaten?

Met mijn 20+ schooljaren ervaring (en zelf heb ik een jonge zoon) wil ik je graag vertellen dat het echt mogelijk is om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten!

Een eigen karakter

Vanaf minuut 1 dat je kind is geboren, ben je er verliefd op. Een geboorte van een kind is het meest unieke en het mooiste wat er in je leven kan gebeuren. Alles, echt alles, heb je over voor je kind.

Hoe vaak heb jij het ziek zijn van je kind wel niet over willen nemen? Geef mij jou ziekte maar en blijf alsjeblieft gezond. Elke ouder zal dit voorbeeld wel herkennen. Daarom kan het ook letterlijk pijn bij je doen als je ziet en merkt dat je zoon of dochter zelfvertrouwen mist.

Naarmate kinderen ouder worden wordt hun eigen karakter meer en meer gevormd. (Dit gebeurt niet alleen door jou en je partner, maar ook door vriendjes, neefjes, leerkrachten, trainers van de sportclub. Noem maar op, alles en iedereen heeft invloed op je kind wanneer hij of zij nog jong is).

Ditzelfde geldt ook voor hun prille zelfvertrouwen. Dit kan nog weleens een aandachtspunt zijn bij jonge kinderen.

Merk je nu bijvoorbeeld dat jouw kind nog niet zo sterk in zijn schoenen staat? Dan kan mijn artikel misschien wel wat bijdragen aan het zelfvertrouwen van jouw kind!

Ik geef dan ook praktische tips die makkelijk zijn toe te passen en die in dit artikel te vinden zijn. Lees dan ook gerust verder. Natuurlijk zal mijn jarenlange ervaring jou andere tips geven. Tips die niet overal op internet te vinden zijn.

Hoe kan het dat mijn kind zich onzeker voelt?

Veel momenten en bepaalde zaken kunnen hierbij van belang zijn. Ook is het afhankelijk van de levensfase van je kind. Zaken uit het verleden kunnen bijvoorbeeld impact hebben gehad op het zelfvertrouwen van je kind. Ook spelen hormonen een rol en brengt de puberteit een hoop onzekerheid met zich mee.

“Als stelregel wordt er aangegeven dat de eerste 7 levensjaren ontzettend belangrijk zijn voor je kind”

Belangrijk voor later in je leven

Niet alleen als puber kan een kind zich onzeker voelen. Het kan ook het geval zijn bij jongere kinderen. Dit is dan vaak wanneer ze weinig vriendjes hebben en ze bijvoorbeeld worden gepest.

Ook kan een kind zich niet veilig voelen in een bepaalde omgeving en dat zorgt voor onrust, stress en onzekerheid. Op jonge leeftijd kan het dan vervelende gevolgen hebben voor later in de puberteit, wanneer je op weg bent naar volwassenheid.

Als dit voor een kind een onzekere periode is, dan kan jouw kind dat meedragen zijn volwassenheid in. Dit resulteert dan bijvoorbeeld in slechte sociale binding, niet durven op te komen voor zichzelf, enzovoort.

Ook vindt je kind de mening van een ander erg belangrijk. Wat zonde is, omdat je bijna heel je leven de mening van een ander belangrijker vindt dan je eigen mening.

Een mooie quote die ik vaak tegenkom omschrijft dit probleem heel goed: Wat een ander over je zegt of denkt, is niet de waarheid. Om dit alles te voorkomen kun je er dus maar beter vroeg bij zijn.

Weinig zelfvertrouwen bij mijn kind – hoe zie ik dat?

Jij als ouder bent druk. Zeker in deze tijd. Je moet werken, boodschappen doen, koken, de was, sociale contacten onderhouden en zoveel meer.

Ik kan mezelf indenken dat je soms aanwijzing die je eigen kind geeft minder goed ziet. Misschien zijn ze in een drukke periode minder duidelijk voor je. Ik heb een kort en handig rijtje voor je gemaakt. Dit zijn de volgende dingen waaraan je kunt merken dat je kind kampt met een onzeker gevoel:

 • Weinig vriendjes en vriendinnetjes heeft – en geen interesse hierin toont.
 • Vaak ‘hangen’ aan mama
 • Wordt geplaagd (misschien gepest) Via deze link vind je het verschil tussen plagen en pesten
 • Durft niet voor zichzelf op te komen – laat iemand dit doen – of wacht af
 • Verlegen voor een grote groep mensen – ook op de verjaardag van een familielid
 • Laat zich negatief uit na een dag school – vertelt niets of alleen het negatieve*
 • Is veel te gauw verdrietig in deze fase – over de huidige situatie

*Voor leerkrachten heb ik een apart artikel geschreven. Het artikel: zelfvertrouwen van een kind vergroten in de klas vind je door hier te klikken.

hoe-kan-ik-het-zelfvertrouwen-van-mijn-kind-vergroten-school

Voldoende zelfvertrouwen hebben en uitstralen is belangrijk

De eerste stap is communiceren

Het bovenstaande kan een indicator zijn van weinig zelfvertrouwen. Alsnog raad ik dan wel aan om samen met je partner (of voogd) hier nog even over te praten voordat je ook maar iets gaat doen.

Soms hoeft een kind zich namelijk helemaal niet onzeker te voelen en dan kan dit juist tegenwerken. Communiceren is dan belangrijk. Hoe ziet je partner dit? Is er misschien een logische verklaring?

Vaak is het alleen (helaas!) wel zo bij een van de bovenstaande signalen. Hier beneden kun je dan ook handige tips vinden over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt verbeteren:

Zo kan je er aan werken met je kind

Er zijn dus meerdere mogelijkheden voor de onzekerheid van je kind. Maar wat doe je eraan? Het belangrijkste is misschien wel dat je het onderwerp niet erg benadrukt bij je kind.

Het maakt niet uit welke leeftijd jouw kind is. Elk kind vindt het niet fijn om op iets slechts van zichzelf te worden gewezen. (Jij en ik toch ook niet? 😉)

Daarom hebben we hier een paar handige manieren van aanpak. Ook vindt jouw zoon of dochter het heerlijk om wat vaker 1-op-1 contact met je te hebben. Positief toch? Twee vliegen in één klap, een win-win situatie. Hieronder enkele praktische tips voor het zelfvertrouwen vergroten van je kind:

1. Spelletjes spelen met als onderliggende gedachte: zelfvertrouwen

Een leuke en goede manier om het zelfvertrouwen van een kind te verbeteren is door spelletjes te spelen. Op deze manier merkt een kind vaak niet dat je bezig bent met het zelfvertrouwen en kunnen ze het vaak juist leuk vinden. Wil je veel meer weten over wat zelfvertrouwen spelletjes kunnen beteken voor je kind, klik dan hier. Voorbeelden van spellen zijn:

 • “Ik ben een rots”
 • Rollenspel
 • “Ik ben steengoed”
 • Commando
 • Spiegel jezelf

2. Zorg ervoor dat je kind zich gewaardeerd voelt

Het is niet aan mij om te bepalen hoe jij je kind opvoed. Op dit gevaarlijke gebied wil ik mezelf niet eens begeven. Veel te gevaarlijk om dit te doen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik ook. Als ik heel eerlijk ben… vind ik het opvoeden van mijn eigen zoon, nog moeilijker dan een klas met 30 pubers iets te leren.

“Iedereen maakt fouten in de opvoeding van je eigen kind, maar doet ook héél veel goed”

Wél heb je als ouder de taak om je kind gewaardeerd te laten voelen. Als je als ouders zorgt voor een veilige omgeving en je kind een goed gevoel geeft ontneem je je kind al van een hoop last.

Een kind voelt zich hierdoor namelijk automatisch al beter over zichzelf en waarschijnlijk ook zelfverzekerder. Dit komt doordat kinderen veel waarden hechten aan het gedrag van hun ouders. Ook hechten kinderen ook veel waarde aan de mening van papa en mama.

Opvoeden is voorleven”

Alles wat jij doet, zegt, denkt, etc. wordt gewoon overgenomen. Besef jezelf dit goed alsjeblieft. Ik merk op school heel duidelijk hoe er thuis wordt gesproken over bepaalde zaken. De mening van een ouder wordt mij altijd duidelijk door de zinnen die je zoon of dochter uitspreekt 😉

Waardering is alles. Liefde draait ook niet om geld, bezit of andere tastbare spullen. Liefde draait om waardering. Jouw kind wil geen nieuwe brandweerkazerne van LEGO, maar een dag alleen met jou op pad (en jij laat je mobiele telefoon thuis). Echte aandacht en waardering is het belangrijkste. Niet alleen voor je kind, voor iedereen die jij lief hebt!

Wanneer jij jouw waardering uit naar je kind zal hij of zij dat oppikken en omzetten in positieve energie. Je zal het gauw gaan merken, ook jouw omgeving gaat dit gewoon voelen. Ook complimentjes kunnen hier ook heel erg bij helpen. Bekijk hier mijn artikel over complimenteren en zelfvertrouwen. Dit is een uitstekende manier van waardering uiten.

3. Wees niet bang om je kind te laten falen

Dit is een wat lastiger punt voor mij om over te schrijven. Ik weet dat niet iedereen hierover hetzelfde denkt. Ik heb het nu over jouw kind (bewust) laten falen. Toch kan dit het antwoord zijn op de vraag hoe jij bij jouw kind zijn of haar zelfvertrouwen kan later vergroten.

Het hangt natuurlijk ook heel erg af van de leeftijd van je kind en op welk gebied het falen kan voorkomen. Ik zelf ben van mening dat je uit elke fout of falen een wijze les kunt halen.

Ik ken bijvoorbeeld geen enkele ondernemer die in één keer een megasucces heeft. Het laatste zien we wel vaak, maar we hebben geen idee hoeveel keer deze ondernemer op zijn bek is gegaan.

Ik geniet zelfs van deze verhalen. Ik lees er veel boeken over, kijk documentaires op Netflix, volg YouTube kanalen en spreek veel ondernemers op seminars en webinars.

Elke ondernemer geeft ook aan dat (vaak en veel) falen nodig was om met zelfvertrouwen de juiste richting op te gaan. Heerlijk. Ik geniet van deze mensen.

Dit zijn ook de ‘gekkies’ die de wereld een stukje mooier willen maken. Soms zou ik willen dat ik iets meer zon ‘gekkie’ was.

Het is dus helemaal niet verkeerd om je kind een paar keer te laten falen. Er zijn dus inderdaad ouders die dit bewust doen. Jouw kind (en jij ook) gaan hier echt wijze lessen uit halen.

Ook voor pubers kan dat nog weleens werken. Op deze manier leren ze van hun fouten zonder dat het als iets verschrikkelijks wordt gezien. Laat als ouders dan ook deze fouten gebeuren en zorg er niet altijd voor dat ze bij jou terecht kunnen voor alles.

Iets ‘fouts’ laten gebeuren kan dan ook echt goed zijn voor je kind. Als ouder moet je er dan wel voor zorgen dat je kind mag falen, wees dus niet onverbiddelijk bij een fout, maar laat ze het zelf inzien.

hoe-kan-ik-het-zelfvertrouwen-van-mijn-kind-vergroten-sport

Af en toe falen is op latere leeftijd goed voor je zelfvertrouwen

4. Geef keuzemogelijkheden en stel grenzen

Een kind wordt zelfverzekerder wanneer hij of zij eigen keuzes mag maken. Dit zorgt namelijk voor vertrouwen bij een kind. Het kan al om iets kleins gaan zoals het kiezen van een hobby. Door ze zelf te laten kiezen, zal er ook meer intrinsieke motivatie zijn.

Ook het stellen van grenzen is iets wat zowel je kind als jou als ouder kan helpen. Je kunt namelijk zelf grenzen stellen, maar je kind kan ook grenzen stellen. Ook je kind mag soms ja of nee tegen je zeggen. Wanneer je dit met goede afstemming doet geef je vertrouwen aan je kind en straalt je kind meer zelfverzekerdheid uit.

5. Waarom corrigeren jij?

Natuurlijk moet je je kind corrigeren wanneer het dingen doet die niet mogen, maar probeer er wat vaker bewust van te zijn waarin je je kind corrigeert en waarom je dit doet.

Gaat het echt om manieren, of doet je kind iets waarvan jij denkt dat de omgeving het af zal keuren waardoor jij het de kop in drukt?

Zo zijn er kinderen die heerlijk onbevangen kunnen dansen en zingen in het openbaar. Of kinderen die volledig opgaan in een fantasiespel. En het kan zijn dat anderen daar even met opgetrokken wenkbrauwen naar staan te kijken waardoor jij je wellicht (plaatsvervangend) opgelaten voelt.

Toch is dit geen reden om tegen je kind te zeggen dat hij of zij dit niet meer moet doen. Je kind doet er immers niemand kwaad mee, voelt zich er blijkbaar lekker bij om dit te doen en door dit te corrigeren geef je het gevoel alsof hij/zij iets doet dat niet goed is. Alsof ie zich er voor moet schamen.

6. Stel je genoeg vragen?

Kinderen zitten vol met vragen en het ergste dat je kunt doen is deze niet serieus nemen! Een kind leert door zijn nieuwsgierigheid en door vragen weg te wuiven of niet te willen beantwoorden krijgen ze het gevoel dat hun vragen gek zijn of dat je geen dingen mag vragen. Een dooddoener voor de nieuwsgierigheid.

Dat je met liegen een grote fout begaat klinkt misschien logisch, maar het is iets dat vaak gebeurt. Er wordt gedacht dat het niet zo erg is omdat het kind nog jong is en dat een kind te jong is voor de waarheid. Of dat het kind toch niet achter de leugen zal komen.

Dat is een grote vergissing. Leugens komen uit en een kind zal zich verward afvragen waarom er gelogen is. Iets dat op den duur zeker kan zorgen voor een beschadigde band. En dan hebben we het nog niet eens over het verkeerde signaal dat wordt afgegeven, namelijk dat liegen oké is.

Vertel dus altijd zoveel mogelijk de waarheid tegen een kind in bewoordingen die passen bij de leeftijd. Hiermee bouw je vertrouwen op. Je kind leert dat ook wanneer de boodschap minder positief is, je eerlijk tegen hem of haar bent waardoor het er altijd vanuit kan gaan dat het klopt wat je zegt.

7. Eigen mening stimuleren

Al vrij vroeg beginnen kinderen zich een eigen mening te vormen en hoe verleidelijk ook, probeer hier niet altijd jouw stempel op te drukken. Een kind moet ontdekken wat zijn of haar eigen mening is.

Zoiets begint al me een voorkeur voor speelgoed of welke kleren ie wel of niet aan wil. Sommige ouders houden graag de controle of vinden het heel belangrijk wat mensen in hun omgeving of op straat denken, maar welk kwaad schuilt er in het uitkiezen van de eigen kleren? Ieder mag zichzelf zijn en is goed hoe hij of zij is.

Juist door kinderen te stimuleren om zelf na te denken, of het nu gaat om kleding of hoe ze iets op kunnen lossen, zorg je ervoor dat het kind zich bewust wordt van de keuzes, wat ze doen en hoe ze zich daarbij voelen.

“Dit zorgt ervoor dat je kind op een latere leeftijd veel steviger in de schoenen staat”

Moet je je dan zorgen maken wanneer je kind afwijkt van het pad dat de meesten nemen? Absoluut niet, het is eerder iets om trots op te zijn dat je kind zijn of haar eigen pad durft te volgen. Daar is meer moed voor nodig dan voor het volgen dan de grote groep.

8. Toon jij jouw emoties ook?

Emoties kunnen best ingewikkeld zijn, al helemaal voor een kind. Het is dan ook juist goed om je eigen emoties te tonen en aan te geven hoe jij je voelt.

Zo leert een kind dat niet alleen blij zijn doodnormaal is, maar dat huilen net zo goed oké is. Dat is niets om je voor te schamen.

Ook boos zijn mag een kind gewoon zien zolang dit niet met geweld of het gooien van spullen gepaard gaat. De boodschap is ook dat je best boos mag zijn, maar dat het wel belangrijk is om het weer uit te praten.

Door kinderen al van jongs af aan met zichtbare emoties op te laten groeien, kunnen zij hier zelf ook beter mee omgaan. Een waardevol iets, want mensen die dit niet hebben geleerd komen hier op volwassen leeftijd vaak mee in de knoop te zitten.

9. (Echt) Luisteren!

Uiteindelijk is het belangrijk dat je kind gehoord wordt. Luister naar wat hij/zij te zeggen heeft en neem dit serieus.

Ook als je verschilt van mening is de ander het nog steeds waard om gehoord te worden. Kinderen zeggen niet voor niets dat wat zij te zeggen hebben. Neem hen serieus, dan zullen zij jou ook serieus nemen.

Zelfvertrouwen van je kind vergroten – conclusie

Je kunt als ouder of voogd echt aan de slag gaan met deze tips. De tips zijn dan ook praktisch en makkelijk toepasbaar. Als je meer wil weten, raad ik je aan om mijn boek met zelfvertrouwen tips te downloaden. Het is gratis.

Ook zie je dat ik een lange weg heb gewandeld naar voldoende zelfvertrouwen. Inderdaad ik ben vaak op mijn bek gegaan en heb vaak genoeg gefaald. Ik durf ook te zeggen dat het mij niet altijd lukt om 100% zelfvertrouwen te hebben en uit te stralen!

Als je mijn boek hebt doorgenomen zie je dat je al veel goede en werkende tips zult ontvangen. Zo hoef je geen dure of moeilijke therapie te volgen die vaak niet eens goed is voor een kind. …maar die laatste zin is weer genoeg voer om een artikel over te schrijven. Laat dus niet direct een stempel op je kind plakken.

Op deze website kun je nog meer vinden over zelfvertrouwen. Kijk dan ook gerust nog even rond. Hieronder mag je natuurlijk ook een reactie typen. Ik lees alles persoonlijk en geef ook antwoord terug 😉

Zelfvertrouwen van je kind vergroten – slot

Vanaf het moment dat je een kind krijgt voel je een natuurlijke beschermingsdrang in je. Dit kleine mensje is afhankelijk van jou en zal nog jarenlang jouw zorg en steun nodig hebben.

Waar niet altijd bij stilgestaan wordt is dat een kind niet alleen fysiek grootgebracht moet worden, maar ook mentaal en dit is doorgaans het meest ingewikkelde stuk.

Zo ben je tijdens de opvoeding bezig met het bijbrengen van normen en waarden, hoe ga je met elkaar om, wat zijn dingen die wel of juist niet netjes zijn, maar een minstens zo groot gedeelte heeft te maken met goed in je vel zitten, jezelf leren kennen en stevig in je schoenen staan.

Nu kan waarschijnlijk iedere volwassene die je het zou vragen wel beamen dat het lekker in je vel zitten en het zelfvertrouwen in een soort golfbewegingen gaat.

Je bent niet altijd volledig zeker van de keuzes die je maakt en iedereen heeft weleens een off day waarin ie zich niet helemaal lekker of zelfs onzeker voelt.

Het belangrijkste is dat je mentaal sterk en stabiel genoeg bent om mee te kunnen veren. Dan is zo’n off day echt niet zo’n probleem en zorgt een moment van onzekerheid niet voor een slepende periode van tegenstrijdige gevoelens.

“De basis van zelfkennis en het zeker zijn van jezelf, worden in de kindertijd al gelegd”

Wanneer je als kind het gevoel krijgt dat je niet jezelf mag zijn of wanneer je wordt uitgelachen of gepest, is de kans groot dat je hier je leven lang last van houdt.

Vooral wanneer je dit ook in je thuissituatie ervaart. Jij als ouder hebt dus veel invloed op hoe jouw kind(eren) later in de wereld staan.

Reacties