Beter leven
Redactie
Beter leven
03/05/2019
4 min

Ongeduldig zijn

03/05/2019
4 min

Ben ik ongeduldig?

Wanneer je de negatieve eigenschappen van je zelf gaat opnoemen, komt daar dan ook ongeduldig zijn in voor? Je bent niet de enige. Ongeduldig zijn is waar veel mensen last van hebben.

Misschien ook wel logisch soms, stel dat je wat leuks gaat doen volgende week, of je hebt net die te gekke vakantie geboekt, dan kun je moeilijk wachten tot het zover is en word je ongeduldig. Helemaal niet erg, maar soms kan ongeduldig zijn je wel behoorlijk in de weg zitten en wat doe je dan? Bekijk mijn artikel hieronder:

Ongeduldig zijn – inhoudsopgave:

Wanneer ben je ongeduldig

Er zijn heel veel situaties te bedenken waar bij je ongeduldig kunt zijn en het niet altijd een goed effect heeft op jezelf of jouw omgeving. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Voor je staat er al weer een lange rij en de juffrouw achter de kassa heeft de tijd tot morgenavond schijnt het.

Heel begrijpelijk dat je dan soms ongeduldig wordt, maar helaas heeft dit ook vaak een negatieve invloed op je humeur.

Je wordt chagrijnig en je omgeving vindt je hierdoor ook niet al te aardig meer. Je reageert geïrriteerd tegen de mensen voor je in de rij en het meisje achter de kassa. Had je nu maar je geduld bewaart en vriendelijk gereageerd.

“Wie ongeduldig is, wacht dubbel” ~Peter Darbo (België)

Ongeduldig zijn gebeurt ook vaak onbewust. Ben je jezelf er van bewust dat je wat vaker op het knopje drukt om de deuren van de trein sneller open te laten gaan? Of dat je 3 keer drukt op het knopje van het stoplicht, alsof hij dan eerder groen wordt?

Juist, we zijn niet altijd bewust ongeduldig, soms sluipt dit er ook gewoon in en wordt het een gewoonte.

Geduld en religie

In sommige religies speelt geduld een zeer grote rol. Neem nu het boeddhisme. Hier is geduld een van de wegen naar verlichting. In de islam zou een portie geduld je dichter bij Allah brengen.

Onzin of waarheid, feit blijft dat geduld opbrengen iets is wat een positieve rol kan spelen in jouw leven.

Wanneer je geduld op kunt brengen, ben je in staat om de behoeftebevrediging uit te schakelen en keuzes te maken die pas in de toekomst lonen, aldus Alexander Gattig die op het onderwerp geduld promoveerde aan de Groningse universiteit.

Een goed voorbeeld hiervan is een zak chips niet helemaal leeg eten, maar een deel bewaren voor later. Uit het onderzoek van Alexander bleek ook dat mensen die bereid waren iets langer te wachten op hun geneugten gezonder en bewuster leefde.

Volgens de onderzoeker zijn geduldige mensen meer bezig met de langetermijngevolgen van hun gedrag. Ook laten ze meer zelfvertrouwen zien in deze onderzoeken.

Leren geduldig te zijn

Maar geduld is meer dan bewust langer wachten. Het is ook onnodig wachten. Wachten in de file, in de rij voor de kassa of op het gemeentehuis en dan maar proberen niet ongeduldig te worden en te ontploffen.

Gelukkig is ongeduldig zijn iets wat je kunt leren en waar je mee om kunt leren gaan. Want geduldig zijn is geen eigenschap die je hebt, het is een keuze die je elke keer opnieuw maakt. Het aanleren van geduld hebben is iets wat het beste al direct bij kinderen geoefend kan worden.

Wanneer je ongeduldig wordt is dit eigenlijk een soort van woede, maar een boosheid gericht op een ander buiten jou. Die man voor je in de file moet aan de kant gaan, of de kassa juffrouw moet gewoon eens door werken.

Helaas hebben we geen invloed op wat andere doen, alleen op ons eigen gedrag. Wanneer je volgende keer dus weer in die lange rij staat, probeer eens een afleiding bij je zelf te zoeken. Moet je onnodig lang wachten bij de dokter? Grote kans dat je dit van te voren al weet, neem een boekje mee en pak dat momentje rust, je moet waarschijnlijk toch wachten.

Wil je veel meer tips, video’s en oefeningen hierover ontvangen? Kijk dan eens bij onze cursussen. Het zijn online cursussen, je kan dus direct beginnen. Je geduldig zijn wordt dus niet direct getest 😉

Oefeningen voor meer geduld

Geduld hebben en wachten tot we aan de beurt zijn of tot die leuke dag eindelijk komt, moeten we toch. Je kunt dus maar beter proberen om die ongeduldigheid te veranderen en het positief te blijven bekijken. Zodat niet alleen jijzelf je er beter door gaat voelen, maar jouw omgeving er ook positiever op kan reageren.

Ga bijvoorbeeld iets anders doen. Wanneer je in de rij voor de kassa staat kun je even je mail bekijken, of in gedachten wegdromen naar die aanstaande reis.

Wat ook helpt is je eens op de andere klanten te focussen. Wat hebben ze in hun karretje en aan de hand daarvan kun je bedenken wat ze wellicht gaan eten vandaag of hoe hun gezinssamenstelling er uit ziet. Maak van het wachten in de rij een (dagelijks) spelletje.

ongeduldig-zijn-bij-de-kassa

Doe het langzaam. Oefen erin om dingen langzaam te doen, zet je wekker eerder en blijf nog even in bed of doe alles eens in het tempo van een peuter, je zult zien dat je daar veel gelukkiger van wordt. Kijk naar wat je al hebt gedaan en niet wat je nog moet doen. Door hier de nadruk op te leggen zal je geduld groeien.

Eet bijvoorbeeld je maaltijd vol aandacht. Kauw zorgvuldig en wees je bewust van elke hap die je neemt. Blijf ook na afloop nog even aan tafel zitten. Dit zal je ook leren in een meditatieles.

Analyseer de situatie. Waarschijnlijk als je te lang moet wachten bij de kassa geef je de kassajuffrouw de schuld. Maar is dit wel terecht? Misschien werkt ze al zo snel als dat ze kan, maar is ze net nieuw of is ze gewoon niet zo snel.

Je kunt er van uit gaan dat ze echt wel haar best doet om voor jou snel te werken. Bekijk de situatie dus eens van veraf en analyseer wat er daadwerkelijk gebeurt. Grote kans dat je frustratie er al iets heel anders van had gemaakt.

Reacties