Vitaal leven en sterk immuunsysteem? Zo doe je dat! 5 tips
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
03/04/2014
2 min

Vitaal leven en sterk immuunsysteem? Zo doe je dat! 5 tips

03/04/2014
2 min

Vitaal leven en een sterk immuunsysteem gaan hand in hand. Een vitaal leven beïnvloedt op een positieve manier je immuunsysteem. Je bent dan fysiek en mentaal in balans. Je lichamelijke conditie is goed, je neemt je rust, je levensinstelling is positief, je eet gezond en gevarieerd en emotioneel zit je lekker in je vel. Kortom, je afweer heeft de kracht om ziekteverwekkers tegen te houden, op te sporen en te bestrijden. Hieronder tips die bijdragen aan een vitaal leven en sterk immuunsysteem.

 Tip 1. Gezond eten

Door gezond te eten, draag je bij aan een vitaal leven en sterk immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat schimmels, bacteriën, virussen en dergelijke niet de kans krijgen je ziek te maken. Zorg er daarom voor dat je gevarieerd, vers, gezond en genoeg eet. Kies dagelijks voor verse groenten en fruit in combinatie met volkorenproducten, zaden en noten. Eet daarnaast vis en (onbewerkt) mager vlees. Zo zorg je dat je alle benodigde voedingsvezels, vitaminen, mineralen, vetzuren, antioxidanten, aminozuren en dergelijke binnenkrijgt. Niet alleen voel je je daardoor fit en energiek, maar je afweer is er eveneens bij gebaat.

Tip 2. Beweeg regelmatig en voldoende

Wil je een vitaal leven en sterk immuunsysteem? Probeer dan elke dag minimaal dertig minuten matige tot intensieve lichamelijke inspanning te krijgen. Het is top voor je conditie en draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Want, niet alleen vergroot je je uithoudingsvermogen als je dagelijks sport. Ook krijg je er energie van en is het goed voor onder andere je hart, longen en bloedcirculatie. Daarbij maak je na minimaal een half uur lichamelijke activiteit gelukshormonen aan die je positief stemmen, een fijn gevoel geven en zeker ook bijdragen aan een vitaal leven.

Tip 3. Vermijd stress voor een vitaal leven en sterk immuunsysteem

Gezonde stress, die doorgaans van korte duur is, zorgt dat je goed presteert. Het geeft je net die kick om een fantastische presentatie te geven, een deadline te halen of je beste sportprestatie ooit neer te zetten. Echter, kamp je met ongezonde en meestal langdurige stress? Dan heeft dat z’n weerslag op je gezondheid; mentaal en fysiek. Onder meer vanwege het ongezonde eet- en leefpatroon en de emotionele plus psychische druk die gestresst zijn met zich meebrengt.

Al met al voel je je op zulke momenten verre van vitaal en dat kan een negatief effect op je immuunsysteem hebben. Zo kun je last krijgen van somberheid, onrust en depressies, maar ook maagklachten, hoofdpijn en oververmoeidheid zijn gezondheidsklachten gerelateerd aan overmatige stress.

Tip 4. Slapen is goed voor een vitaal leven en sterk immuunsysteem

Zorgdragen voor voldoende slaap én van een goede kwaliteit draagt bij aan vitaal leven en sterk immuunsysteem. Tijdens je slaap heeft je lichaam en geest de tijd zich te herstellen. Van fysieke en mentale inspanningen gedurende de dag. Zorg daarom voor gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur slaap.

Drink liever na achten geen koffie. Laat eveneens dat glaasje alcohol ’s avonds staan. Ga ook niet laat sporten, kijk geen tv in bed, ga niet internetten een uurtje voor bedtijd en vermijd discussies. Want, daardoor slaap je minder goed en is de kans groter dat je je de volgende ochtend moe en futloos voelt. Gevolg? Je gebrek aan slaap en rust ondermijnt je afweer.

Tip 5. Zorg voor ontspanning

Werken aan een vitaal leven en sterk immuunsysteem, betekent dat je na inspanning zorgt voor ontspanning. Even de boel de boel laten, je hoofd leeg maken en bijtanken. Niet alleen buiten werktijd, maar ook tijdens je werk. Dat betekent niet aan één ruk doorwerken tot de lunchpauze, maar tussendoor even kleine breaks inlassen. Voor een kop koffie, een praatje met collega’s, wandeling door het kantoor of een korte ademhalingsoefening. Denk niet aan je werk, maar ontspan en tank even bij.

Werk jij ook aan een vitaal leven en sterk immuunsysteem? Laat mij weten hoe jij dat aanpakt, laat je reactie achter onderaan dit artikel.

Reacties