Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
07/06/2021
4 min

Wat kun je doen tegen blozen?

07/06/2021
4 min

Blozen, wat is het en wat kan ik er tegen doen? De meeste mensen kennen het wel én verfoeien het tegelijkertijd… blozen!

“Die momenten waarop je je opwindt, je schaamt of verlegen wordt en je de rode kleur gewoon over je gezicht voelt kruipen, vreselijk!”

Het gevoel dat iedereen kan zien hoe jij je op dat moment voelt, of je nu wilt of niet, en dat je er niets tegen kunt doen. Maar is dat wel zo? In dit artikel duiken we wat dieper in dit fenomeen:

Hoe ontstaat blozen?

Blozen is meestal een reactie op een emotie, maar soms kan het ook voorkomen door het gebruik van medicatie of wordt het veroorzaakt door de overgang (de welbekende opvliegers).

De bloedvaatjes in je gezicht verwijden zich waardoor er meer bloed doorheen stroomt en de huid roder wordt. Meestal zijn het je wangen die rood worden, maar het kan ook zijn dat juist je voorhoofd, kin, oren of neus rood worden, of een combinatie hiervan. Het kan ook zijn dat je rode vlekken in je hals en/of nek krijgt.

Verder kan je gezicht warm aanvoelen of voel je je huid zelfs tintelen. Wanneer je merkt dat je bloost en dit heel vervelend vindt, wordt het alleen maar erger. Zo irritant!

De gevolgen van blozen

Hoewel iedereen verstandelijk wel kan bedenken dat blozen niks geks is, kan het wel verregaande gevolgen hebben.

Uit angst om te gaan blozen kan het namelijk zijn dat mensen sociaal contact gaan vermijden. Of niet meer in een groep durven te zijn uit angst voor het onbekende en de mogelijkheid om te gaan blozen tegenover al die mensen.

Door die angst en het terugtrekken uit sociale situaties is het moeilijk om een goed zelfbeeld te behouden of te krijgen. Ook kunnen je eigenwaarde en zelfvertrouwen een flinke dreun krijgen.

De schaamte voor het blozen zorgt al voor negatieve gevoelens, maar de angst voor sociale situaties maakt het geheel nog erger.

Vooral omdat iemand met zijn verstand wel kan bedenken dat blozen geen ramp is, maar door zijn gevoel niets durft te ondernemen. En zo kom je terecht in een vicieuze cirkel.

Wat je kunt doen tegen blozen

Om het blozen te verminderen, kan je allereerst kijken naar de fysieke opties die er zijn om blozen tegen te gaan. Zo kunnen pikant voedsel, alcohol of cafeïne er voor zorgen dat je sneller rood bent. Ook veel zonnen kan dit effect hebben.

Als je in een situatie terechtkomt waarin je bang bent om te gaan blozen, kan het juist wél helpen om iets kouds te drinken om je lichaam een beetje af te koelen.

“Goede hydratatie is in dit geval sowieso belangrijk, dus kom maar op met die glazen koud water!”

Als je wilt kan je ook nog terugvallen op make-up, maar dat is niet altijd en voor iedereen de oplossing. Een dikke laag foundation kan soms opvallender zijn dan het blozen zelf en op een warme dag is er een grote kans dat je meer last hebt van alle make-up dan van het blozen zelf.

Blozen mentaal proberen te verminderen

Omdat blozen vaak gerelateerd is aan stress en emoties, zijn er ook verschillende mentale maatregelen die je kunt nemen.

Nu kan ik je we gaan vertellen dat je moet ontspannen in zo’n situatie, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht… De grote vraag is eerder hoe je het voor elkaar krijgt om op zo’n moment te ontspannen.

Rustig ademhalen is een van die dingen die goed werken om je rustiger te voelen en dus ook stress kwijt te raken. Focus je op je ademhaling door in te ademen, de adem een aantal tellen in te houden en vervolgens rustig uit te ademen.

Wellicht kan je dit terwijl je onderdeel uit maakt van een gesprek of aanwezig bent bij een drukbezocht evenement, maar als dat niet lukt kan je natuurlijk altijd een rustig plekje opzoeken zoals het toilet. Meer privé dan dat krijg je het doorgaans niet…

Even rustig zitten, deur op slot, ogen dicht en niets anders dan ademhalen. Grote kans dat je dit trucje vol kunt houden wanneer je weer teruggaat naar de drukte, juist omdat je even volledig je moment hebt kunnen pakken. Waarschijnlijk zal het blozen sterk afnemen dan.

Blozen oplossen met lachen!

Een andere manier om niet alleen andere mensen, maar zelfs je lichaam voor de gek te houden, is glimlachen. Ja echt! Het werkt.

Wanneer je glimlacht denkt je lichaam dat je niet of nauwelijks gestrest bent waardoor je lichaam zich meer zal ontspannen. Het ontspannen zal weer helpen om de verwijding van je bloedvaten tegen te gaan waardoor de rode kleur eerder wegtrekt.

Bekijk in de korte video hieronder waarom lachen, glimlachen en zelfs nep lachen ontzettend goed voor je kan zijn. Neem eens een voorbeeld aan de kinderen om je heen, wij volwassenen lachen véél te weinig.

Probeer nu eens te blozen!

Ook een goede manier is om nu zelf eens te proberen om te gaan blozen. Kies zelf het moment uit en probeer het maar.

Ik ben benieuwd of het je gaat lukken want bij mij werkte dit niet… Ik kon er niet zelf voor zorgen dat ik ging blozen, het gebeurde alleen op de momenten waarop ik het absoluut niet wilde. En dat is dus de kern…

“Hoe harder jij je verzet en niet wilt blozen, hoe groter de kans dat het wel gebeurt”

Op het moment dat jij accepteert dat je soms bloost, mensen in de ogen aankijkt tijdens het praten en vervolgens zelf wilt gaan blozen of juist het blozen negeert, gaat het goed. Want hoe vaker jij deze situatie meemaakt, hoe zelfverzekerder je wordt.

En hoe zelfverzekerder je bent, hoe minder angst of schaamte je voelt en hoe minder je dus bloost! Desnoods bluf je jezelf in het begin door de situaties heen door te blijven lachen, mensen aan te kijken en je zelfverzekerder voor te doen dan je je eigenlijk voelt.

Je zult merken dat het blozen minder vaak gebeurt en het je minder in de weg zal gaan zitten!

Nooit meer blozen?

Als het blozen nooit helemaal over gaat, is dat dan erg? Zeker niet. Iedereen bloost namelijk weleens en geen enkel normaal denkend persoon vindt dat gek of iets om vervelend over te doen.

Ik kan me zelf bijvoorbeeld ook niet herinneren wanneer ik voor het laatst iemand tegenkwam die bloosde, dus zo weinig indruk maakt het blozen op mij. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Reacties