Je weerstand verhogen, hoe doe je dat?
Je weerstand verhogen, hoe doe je dat?
Hoe verhoog je je weerstand? En heb je daar überhaupt wel invloed op? Je hebt wel degelijk invloed op je weerstand. Met die gedachte is Albert meer dan 25 jaar geleden zijn opleidingsinstituut begonnen.
Albert begon ooit als psycholoog met zijn praktijk, maar al snel kwam hij erachter dat veel van de klachten waarmee mensen naar zijn praktijk kwamen, werden veroorzaakt doordat ze niet goed voor zichzelf zorgden. Het ging niet alleen om het mentale of emotionele aspect, maar juist ook op fysiek gebied. Er is een sterke relatie tussen wat er in je lijf en in je hoofd gebeurt.
Als je door je enkel gaat, is dat in eerste instantie iets fysieks. Maar het doet ook iets met je gedachten. Je kunt niet meer vooruit en moet hulp vragen. Misschien komen er allerlei oude patronen naar boven, waardoor niet alleen de fysieke beperking lastig is, maar je het ook psychisch moet doorwerken.
Er is een sterke relatie tussen wat er in je lijf en in je hoofd gebeurt.
Het werkt ook andersom. Als je gedurende een langere periode veel stress hebt gehad, kan dat zijn weerslag hebben op je lichaam. Je kunt hoofdpijn krijgen, slapeloos worden of maagproblemen krijgen.
Je weerstand verhogen met het vitaliteitsmodel
Als je je weerstand wilt verhogen, kun je daar vanuit alle gebieden in je leven invloed op uitoefenen. Albert gebruikt altijd zijn vitaliteitsmodel. Dat bestaat in totaal uit zes onderdelen.
Allereerst is er de objectieve kant die je kunt inzetten om je weerstand te verhogen. Dit is de meetbare kant en bestaat uit drie dingen:
- Volwaardige voeding
- Beweging
- Herstelmomenten
Hoeveel calorieën je erin stopt, hoeveel je verbrandt, hoeveel je beweegt, hoeveel stappen of andere vorm van inspanning en hoeveel je slaapt. Dat is allemaal meetbaar.
Naast de fysieke factoren, zijn er nog andere factoren die veel doorslaggevender zijn als het gaat om het verhogen van je weerstand. Albert ontdekte deze factoren door te kijken naar de blue zones. Het gaat om de subjectieve factoren:
- Mindset, dus positieve gedachten
- Sociale contacten, hoe verbonden ben je
- Je bezieling, passie en enthousiasme
Het lastige bij de laatste drie factoren is dat het minder meetbaar is. Hoe meet je nu je enthousiasme? Dat lukt niet. Maar toch is het belangrijk om je realiseren dat het mentale aspect heel bepalend is voor je levensverwachting.
Hoe je je leven kunt optimaliseren voor meer vitaliteit
Tonny heeft altijd een hoge weerstand gehad en is daar ook altijd heel overtuigd van. Toch heeft hij nu last van een ontsteking. Een ontsteking is een reactie van je lichaam om iets eruit te krijgen. Het is helemaal niet erg. Het is juist een opschoon ronde. Blijkbaar moet er iets uit. En als hij kijkt naar de afgelopen maanden, klinkt dat heel logisch.
Lange tijd heeft Tonny het spel van vitaliteit en immuunsysteem voor zichzelf geoptimaliseerd door heel zorgvuldig met sporten om te gaan. De afgelopen vierenhalf jaar trainde hij drie keer per week met dezelfde trainer. Met zijn trainer keek hij niet alleen naar de training zelf, maar ook naar een goede houding, goede voeding en voldoende slapen. Op die manier legde hij een basis.
Inmiddels is hij meer dingen met passie gaan doen en heeft hij een team om zich heen gebouwd waar hij energie van krijgt. Als je dat allemaal samenvoegt, krijg je een ideaal vitaliteitsmodel.
De laatste tijd is er echter iets veranderd. Door corona ziet hij minder mensen en heeft hij zich een beetje afgezonderd. Daarbij is zijn trainer gestopt, dus het sporten is weggevallen. Hierdoor is hij slechter gaan eten en wat langer gaan slapen. Daarnaast merkt hij dat zijn business verandert. Hij sluit de eerste tien jaar af en is bezig met de volgende stap voor de volgende tien jaar. Hij doormaakt op een hoog tempo veel veranderingen in zijn leven.
Ook al gaat het om een hele kleine ontsteking, hij snapt precies wat er verandert in zijn leven en in zijn lichaam en wat er aan het opruimen is. Wanneer krijgt hij die ontsteking? Precies nadat hij de belangrijkste beslissing heeft genomen voor de volgende fase.
Stap voor stap je weerstand verbeteren
Je hebt een dagtaak aan zorgen voor jezelf. Je kunt niet je weerstand verhogen door eenmalig iets te veranderen in je leven of een abonnement te nemen bij de sportschool. Je moet alle gebieden in je leven aanpakken. Het is echter heel moeilijk om dat allemaal tegelijk te doen. Dat zou een te grote aanpassing van je leefstijl zijn.
De coronatijd is een prachtige tijd, omdat veel mensen meer tijd hebben. Ze krijgen de kans om hun tijd anders in te delen. Ze zijn bijvoorbeeld minder tijd kwijt met reizen, doordat hun woon-werkverkeer is weggevallen.
Gebruik deze tijd om te kijken naar wat een eerste stap zou kunnen zijn waarmee je direct resultaat kunt boeken. Het is belangrijk dat je jezelf kunt belonen met iets waarvan je meteen het gevoel hebt dat het je goed doet.
Het kan heel eenvoudig zijn. Begin bijvoorbeeld met de bovenste laag van het vitaliteitsmodel: je voeding, beweging en slaappatroon. Daarmee kun je je weerstand al gigantisch verhogen. Maar waar begin je?
Een betere weerstand door voeding
Het is heel eenvoudig om je voeding aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld al de keuze maken om net iets meer biologisch te gaan eten. Er zijn vier verschillende manieren waarop je verandering kunt aanbrengen op het gebied van voeding:
- Wat je eet
- Hoe je eet
- Wanneer je eet
- Waarom je eet
Je kunt het beste voor voeding kiezen die zo onbewerkt mogelijk is. Sommige mensen hebben het idee dat gezonde voeding zo duur is. Maar tegenwoordig kun je bij onder andere de Lidl, Aldi en Jumbo heel goedkoop aan gezonde voeding komen.
Hoe je eet, betekent dat je met aandacht eet. Ga niet met je bordje op je knieën voor de tv zitten. Kauw met aandacht totdat het een pap is in je mond. Dan heb je al enorm veel gewonnen in de vertering. Het gaat om mindful eten. Neem de tijd voor een maaltijd en dek de tafel. Albert zet er altijd een kaarsje bij en mediteert altijd even voordat hij begint.
Dan is er nog het moment waarop je eet. Albert is begonnen met intermittent fasting om zijn lijf steeds 16 uur rust te geven. Je lijf krijgt zo de kans om te reinigen en in een andere spijsverteringsfase terecht te komen. Door 16 uur lang te vasten, ga je veel bewuster eten in de 8 uur dat je wel eet.
Bedenk je ook bewust waarom je eet. Als je aankomt met de trein, kan het zijn dat je gewend bent om even een snack te pakken. Of om bij het benzinestation iets te kopen. Je hebt het niet nodig, maar bent nu eenmaal gewend om iets te kopen. Je kunt dit soort momenten skippen door je bewuster te worden van waarom je eet.
Je weerstand verbeteren door te bewegen
Naast voeding kun je ook de manier waarop je beweegt aanpakken. Tonny ging in eerste instantie trainen omdat hij van zijn burn-out wilde herstellen. Toen hij ermee begon, merkte hij dat hij zich na de eerste keer sporten slechter voelde dan daarvoor. Daarom ging hij trainen met een personal trainer en begon hij bij de basis.
Er kwamen in het begin nog geen gewichten aan te pas. De trainingen waren vooral gericht op flexibiliteit, evenwicht en balans. Af en toe voelde het bijna alsof hij opnieuw moest leren lopen. Hij werd zich er heel bewust van dat hij rechter op ging staan door de training. Het zijn hele kleine veranderingen die voor grote resultaten zorgen.
Meer weerstand door beter te slapen
Het is zo eenvoudig om je weerstand te verhogen. We hebben het nu alleen nog maar over de meetbare stukken. We hopen dat we hiermee duidelijk kunnen maken dat een verandering dichterbij is dan je in eerste instantie zou denken.
Nog een belangrijke factor om je weerstand te verhogen, is slaap. Vergeleken met 20 jaar geleden slapen we 20 minuten minder per nacht. Dat komt onder andere door Netflix, kunstlicht en internet. Tegelijkertijd is het totale aantal prikkels toegenomen. Je hebt daardoor juist meer tijd nodig om te herstellen.
Hoe kun je je slaapkwaliteit verhogen? Er zijn een paar hele eenvoudige dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen de dag bewuster afronden en niet tot het allerlaatste moment tv blijven kijken. Je wilt je afsluiten van blauw licht.
In plaats van naar een scherm staren, kun je bijvoorbeeld ook wat dingen in huis opruimen, je voorbereiden voor de volgende dag, wat schrijven of wat afronden. Ga vervolgens op tijd naar bed.
In de tijd dat Albert mensen met een burn-out begeleidde, zorgde hij er altijd voor dat het slaappatroon zo snel mogelijk weer op orde kwam. Als je langer dan vijf maanden op rij minder dan vijf uur per nacht slaapt, dan gaat je brein op hol. Je geeft je lichaam dan geen tijd om te herstellen en raakt steeds meer overprikkeld.
Gebruik deze tijd om aan je weerstand te werken
Zeker in deze tijd is het belangrijk om je weerstand te verhogen. We hebben inmiddels een stuk of tien persconferenties gehad en het ging steeds alleen maar om het aantal besmettingen. Het is begrijpelijk dat mensen daardoor gaan afwachten en dat veel dingen in verval raken. Tijdens de laatste persconferentie werd er voor het eerst 15 seconden aandacht besteed aan het feit dat het ook helpt om gewoon gezond te leven.
Mensen kopen liever aspirines dan vitamines. Mensen houden van pijn bestrijden als er pijn is. Dat voelt belangrijker dan pijn voorkomen. Maar het is niet heel moeilijk om aan je immuunsysteem te werken. Het heeft te maken met je stress, slaap, voeding, passie, aarding en ook het contact met de natuur. Het is nuttig om in deze tijd op onderzoek te gaan naar die balans van al die dingen.