Patronen doorbreken
Keuzes maken
Albert & Tonny
Keuzes maken
07/18/2023
4 min

Patronen doorbreken en ruimte maken voor nieuwe dingen

07/18/2023
4 min

Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het is de drijvende kracht achter groei en ontwikkeling, en toch is het iets waar velen van ons moeite mee hebben. We raken gehecht aan onze routines, onze gewoonten, onze comfortzones. We houden vast aan het oude, zelfs als het ons niet langer dient, uit angst voor het onbekende. Maar om te groeien en te evolueren, moeten we leren loslaten en ruimte maken voor het nieuwe.


In deze blogpost zullen we onderzoeken waarom we vasthouden aan oude patronen en hoe we kunnen leren om ze te doorbreken.

Oude niet los durven laten

Mensen zijn gewoontedieren. We vinden comfort in routine en voorspelbaarheid. Dit is deels te wijten aan onze hersenen, die zijn geprogrammeerd om patronen te herkennen en te volgen. Patronen stellen ons in staat om efficiënter te functioneren, omdat we niet bij elke beslissing die we nemen bewust hoeven na te denken. Maar soms kunnen deze patronen ons vasthouden en ons belemmeren in onze groei.

Mensen houden vaak vast aan het oude uit angst voor de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. Dit kan van toepassing zijn op verschillende aspecten van het leven, zoals carrières, financiën, relaties en gezondheid.

Endownment effect

Eenmaal in het bezit van iets, beginnen we er meer waarde aan te hechten, wat kan leiden tot het vasthouden aan dingen die niet langer nuttig of gunstig voor ons zijn. Dit fenomeen, bekend als de "endowment effect", is uitgebreid onderzocht in de gedragseconomie. Het is de reden waarom we vaak meer betalen om iets te behouden dat we al hebben dan om iets nieuws te verkrijgen.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een oude auto hebt die voortdurend reparaties nodig heeft. Het zou logisch zijn om de auto te verkopen en een nieuwe te kopen. Maar vanwege het endowment effect, hecht je meer waarde aan de auto omdat het van jou is, en dus ben je bereid om meer geld uit te geven aan reparaties dan de auto eigenlijk waard is.

Het accepteren van verandering

Verandering is de enige constante in het leven. Alles om ons heen is in een constante staat van verandering - de seizoenen veranderen, we worden ouder, technologie evolueert. En toch is verandering iets waar veel mensen moeite mee hebben.

Het accepteren van verandering kan helpen bij het loslaten van het oude en het maken van ruimte voor het nieuwe. Het betekent het erkennen dat niets in het leven permanent is, en dat we moeten leren aanpassen en evolueren om te overleven en te gedijen.

Omgaan met verandering

In zijn boek "Wie heeft mijn kaas gepikt?" gebruikt Spencer Johnson een eenvoudige parabel om de angst voor verandering te illustreren en te laten zien hoe het accepteren van verandering kan leiden tot succes. Het verhaal gaat over twee muizen en twee "kleine mensen" die in een doolhof leven en op zoek zijn naar kaas, die symbool staat voor wat we in het leven willen hebben - of het nu een goede baan, een liefdevolle relatie, geld of gezondheid is. Wanneer de kaas op is, zijn de muizen snel in staat om verder te gaan en nieuw kaas te vinden, terwijl de "kleine mensen" vasthouden aan hun oude routines en weigeren het doolhof te verkennen. Het boek leert ons dat we moeten anticiperen op verandering, ons moeten aanpassen wanneer verandering optreedt, en moeten genieten van verandering in plaats van ons ertegen te verzetten.

Patroon doorbreken

Het nemen van een pauze, zoals een sabbatical of een retraite, kan nuttig zijn om na te denken over wat je bereid bent los te laten en wat je wilt behouden. Dit kan een kans zijn om je leven te heroverwegen en nieuwe keuzes te maken. Het kan ook een kans zijn om te rusten en te herstellen, zodat je met hernieuwde energie en perspectief terug kunt komen.

Het maken van nieuwe keuzes

Elke dag biedt de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken. Het loslaten van het oude kan ruimte creëren voor nieuwe ervaringen en groei. In haar boek "Durf te Leiden", benadrukt Brené Brown het belang van kwetsbaarheid bij het maken van nieuwe keuzes en het omarmen van verandering.

Bijvoorbeeld, stel dat je al jaren in dezelfde baan werkt, maar je bent niet gelukkig. Je hebt het gevoel dat je vastzit, maar je bent bang om te vertrekken omdat je niet weet wat er daarna komt. Het maken van een nieuwe keuze in deze situatie zou kunnen betekenen dat je de moed verzamelt om je baan op te zeggen en iets nieuws te proberen - misschien een nieuwe carrière, terug naar school gaan, of zelfs een eigen bedrijf starten.

Het maken van nieuwe keuzes kan eng zijn, omdat het vaak betekent dat we het onbekende moeten betreden. Maar het is ook een kans om te leren en te groeien. Zoals Brené Brown zegt: "Kwetsbaarheid is niet winnen of verliezen; het is de moed om jezelf te laten zien wanneer je geen controle hebt over de uitkomst."

Het bespreken van je gevoelens en gedachten met een goede vriend of coach kan nuttig zijn bij het navigeren door veranderingen. Door je verhaal te delen, kun je dingen vanuit een ander perspectief zien, wat het gemakkelijker kan maken om dingen los te laten. Een goede coach kan je ook helpen om je angsten en zorgen te onderzoeken, je te helpen bij het stellen van doelen, en je te ondersteunen bij het maken van nieuwe keuzes.

Ruimt voor nieuwe dingen

Het doorbreken van vaste patronen en het maken van ruimte voor het nieuwe is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kwetsbaarheid en de bereidheid om onzekerheid te omarmen. Maar door te leren loslaten en nieuwe keuzes te maken, kunnen we groeien en evolueren op manieren die we nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat we niet alleen zijn in deze reis. Er zijn talloze anderen die hebben geworsteld met dezelfde uitdagingen en die hebben geleerd om oude patronen te doorbreken. Door hun verhalen te delen, kunnen we inspiratie en hoop vinden.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het doorbreken van je vaste patronen en maak de weg vrij voor een betere, gelukkigere toekomst.

Reacties