Eigenwaarde
Redactie
Eigenwaarde
10/12/2021
5 min

Zelfliefde

10/12/2021
5 min

Zelfliefde is een van de moeilijkste dingen in het leven, maar tegelijk iets wat van onschatbare waarde is.

Het is iets wat iedereen bezig houdt, waar je onderling over praat of voor jezelf druk mee bent. Ontdekken wat je belangrijk vindt, wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn.

Sowieso het erkennen dat je sterke en minder sterke kanten hebt, inzicht krijgen in jezelf en uiteindelijk het oprecht accepteren van jezelf. Het houden van jezelf zoals je bent. Bekijk de inhoudsopgave:

Zelfliefde, het hoe en waarom – inhoudsopgave:

Wat houdt zelfliefde in?

Eigenlijk draait zelfliefde om het volledig accepteren en houden van jezelf. Niemand is perfect terwijl veel mensen er wel naar streven dit te zijn. Dat is jammer want dit houdt in dat je jezelf onmogelijke doelen stelt.

Daarnaast kan je nog de vraag stellen wat perfect eigenlijk is? Er zijn zoveel mensen en zoveel meningen, dat je nooit een eenduidig antwoord kunt krijgen op deze vraag. Bekijk mijn korte video met meer informatie over perfectionisme:

https://youtu.be/plaW19rhRY8

Verstand vs. gevoel

Daarom draait zelfliefde ook om het erkennen van je eigenschappen, je karaktertrekken, ontdekken wie je bent en wat bij jou hoort, en dit alles volledig te omarmen.

Net als het begrip zelf, is het een ingewikkeld iets om te bereiken. Met je verstand kan je wel vinden dat je van jezelf moet houden, maar het echt voelen en doen, dat is toch wat anders. Zoals wel vaker gezegd wordt is gevoel lang niet altijd te sturen.

Zelfliefde – vanaf jouw jeugd

Mensen zijn kuddedieren, ze vinden de mening van een ander belangrijk en willen er graag bij horen. Daar komt nog bij dat onze maatschappij er op in is gesteld dat er altijd verwachtingen liggen waar aan voldaan moet worden.

De ontwikkeling van kinderen wordt goed bijgehouden evenals de schoolresultaten. En als je ergens op uitvalt is de boodschap meestal dat je extra ondersteuning nodig hebt om die resultaten omhoog te krijgen.

De boodschap die je hierdoor meegeeft is dus dat je aan bepaalde verwachtingen moet voldoen omdat je anders niet goed genoeg bent. Dit afleren en jezelf alsnog compleet accepteren en liefhebben zoals je bent is dan erg moeilijk.

Waarom zelfliefde

Het is makkelijk om al snel de handdoek in de ring te gooien en niet al die moeite te willen doen voor zelfliefde. Het is moeilijk om te bereiken waardoor het veel tijd nodig heeft om op dat punt te komen.

Het mooie is dat je iedere dag en op elk moment opnieuw de keuze kunt maken om toch aan deze liefde voor jezelf en aan de zelfacceptatie te werken.

“Het is niet erg om soms te vallen, je kunt weer opstaan en verdergaan”

Waarom je dit zou doen? Omdat het je energie geeft, geluk en zelfvertrouwen. Als het je lukt om jezelf volledig te accepteren, dan ben je niet meer continu bezig met twijfelen aan jezelf.

Je straalt meer zelfvertrouwen en wijsheid uit waardoor je ook aan je lijf zult voelen dat je steviger in je schoenen staat. Je voelt je krachtiger en kent jezelf door en door.

Zelfliefde en rust

Doordat je niet meer twijfelt aan jezelf zal je rust ervaren. Ook je uitstraling zal rustig en stralend worden waardoor je veel meer positiviteit uit je omgeving zult ervaren.

“Mensen vinden het prettig om met iemand in contact te zijn die stabiliteit en wijsheid uitstraalt en jij zult diegene zijn wanneer het je lukt om jezelf te accepteren zoals je bent”

Hoe vind je zelfliefde?

Het vinden van zelfliefde is een proces, dat kan je niet in een dag doen. Ook gaat het met vallen en opstaan en tegelijk zijn dat momenten waarop je kunt werken aan die zelfliefde.

Wanneer je een ‘foutje’ maakt, iets niet aanpakt op de manier die je van jezelf verwacht of een andere keuze maakt, wees dan niet zo hard voor jezelf.

Sta stil bij de keuze die je gemaakt hebt of hetgeen je gedaan hebt en bedenk je waarom je het zo gedaan hebt. Zie het als een leermoment en informatie om mee te nemen naar de toekomst.

Zelfliefde en kritiek

Sowieso zijn we geneigd om bakken met kritiek over onszelf te hebben. We voldoen niet aan het ideaalplaatje, zijn niet slank genoeg, niet slim genoeg, niet grappig genoeg.

“Wanneer niemand anders in je gelooft, moet jij in jezelf geloven” ~Serena Williams

Maar wie zijn maatstaven zijn het eigenlijk waar wij naar streven? Als ik om me heen kijk vind ik die ene vriend erg sportief, een ander grappig, ik heb bewondering voor het oplossingsgerichte denken van een collega en een knappe vriendin in mijn vriendengroep. Maar allemaal hebben ze bepaalde eigenschappen die ik eruit vindt springen.

Als ik erover nadenk zijn er verschillende dingen die ik juist zo passend vindt bij een van de personen en die ik zo leuk vindt. Het maakt mij dan helemaal niet uit dat diegene niet op alle punten voldoet aan het zogenaamde perfecte plaat.

Waarom verlang je dat dan wel van jezelf? Het is juist mooi om uniek te zijn, probeer daarom jezelf en dat wat jou jezelf maakt, te omarmen.

Zelfliefde affirmaties

Het kan ook helpen om hardop tegen jezelf te praten, al dan niet in de spiegel. Zo kan je voor het slapen iets benoemen van de dag waarop je trots bent dat je dat hebt gedaan of voor elkaar hebt gekregen.

Of geef jezelf juist aan het begin van de dag een compliment over je lijf of een eigenschap terwijl je naar jezelf kijkt in de spiegel. Je kunt deze complimenten ook opschrijven zodat je er later nog eens naar kunt kijken!

Deze bekrachtigende zinnen werken ontzettend. Alleen de stap om daadwerkelijk te beginnen is vaak iets te groot voor mensen. Ik heb daarom een blog geschreven over affirmaties. Alles wat je wil weten over affirmaties, zelfliefde quotes en meer vind je terug in mijn affirmaties blog.

Ook is het belangrijk om je eigen grenzen aan te houden. Durf te kijken naar wat jij nodig hebt en hiervoor te kiezen. Dat houdt dus ook in dat je nee moet leren zeggen.

En nee, dat is niet egoïstisch, dat heet zorgen voor jezelf. Een ander doet of kan dit niet voor je doen, dus zorg dat je dit zelf leert. Nee zeggen tegen een ander is eigenlijk ja zeggen tegen jezelf!

In mijn duidelijke nee-zeggen blog vertel ik je hoe je dit kan toepassen op een makkelijke manier. Ik geef tips om nee te zeggen, inclusief een video.

zelfliefde-omarm-jezelf-1

Hoe kom je tot zelfacceptatie?

Naast de vorige tips kan je nog een stapje verder te gaan om je echt te richten op het accepteren van jezelf en volledige zelfliefde te ontvangen. Hoe je dit kunt doen? Door het negatieve stemmetje in je hoofd te leren tegenspreken bijvoorbeeld. Leg hem het zwijgen op, hij heeft namelijk echt niet altijd gelijk!

“Ga alleen voor beslissingen die je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde ondersteunen of versterken” ~Oprah

En complimenten aannemen vinden veel mensen lastig, maar kijk eens bewust naar wie jou een compliment geeft en zeg dankjewel, ook al voelt dat ongemakkelijk. Laat het compliment vervolgens bezinken en denk erover na, diegene zegt dat echt niet voor niets. Bekijk mijn korte video hierover:

https://youtu.be/n6LsstX0Bho

Omarm jezelf, het leven is te kort om alleen maar voor anderen te leven. En geloof me, er zijn altijd meer mensen die dezelfde eigenschappen, eigenaardigheden, moeilijkheden en ongemakkelijkheden herkennen. Je bent nooit alleen!

Reacties