Wat zijn affirmaties?
Wat zijn affirmaties?
Affirmaties worden ook wel bekrachtigende verklaringen of bekrachtigende zinnen genoemd. Het gebruiken van affirmaties wordt steeds meer gedaan in Nederland en België. Affirmaties helpen je om daadwerkelijk je wensen te voelen en te integreren. Herhaling is hierbij het toverwoord. Je bent als het ware je hersenen aan het brainwashen.
“Soms is het nuttig jezelf te herhalen, het brengt je op ideeën” ~ György Konrád, Joods-Hongaars schrijver
Weerstand bij het gebruiken van affirmaties
Je voelt ook onmiddellijk bij het uitspreken van een verklaring of affirmatie of er weerstand in je is tegen de verklaring of affirmatie, of dat hij diep bij je binnen komt. Als er weerstand is, dan is er natuurlijk werk aan de winkel. Dan zijn je oude patronen nog zo actief, dat er opstand in jezelf komt en geen plaats is om lekker te dromen.
“Dromen worden werkelijkheden voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven” ~Colin Wilson, Brits schrijver
Werken aan het loslaten van die patronen is dan het doel. Lukt dat niet in je eentje, dan kun je je daarin laten coachen. Ik geef je nu ook een praktijkvoorbeeld:
Praktijkvoorbeeld werken met affirmaties
Hoe krachtig affirmaties werken en hoe groot de weerstand ertegen kan zijn, heeft Anette mij laten zien. Anette kwam bij mij omdat ze zichzelf bijzonder lelijk vond. Ze kon niet in de spiegel kijken, zonder dat ze de neiging tot braken kreeg. Ze ging daadwerkelijk kokhalzen als ze in de spiegel naar zichzelf moest kijken.
Omdat ze steeds destructiever tegen zichzelf werd en zich steeds meer in huis ging verstoppen, kwam ze bij mij om gecoacht te worden. Dit wilde ze niet meer. Logisch ook!
Anette bleek bij het uittesten een diepe overtuiging te hebben dat ze lelijk was. Verder testen liet zien dat de moeder van Anette toen ze nog een baby en peuter was heel regelmatig had gezegd dat Anette zeker niet de mooiste op de wereld was.
‘Nee, dit wordt geen knapperd’, zei haar moeder met regelmaat.
Overtuigingen vastleggen
Bij Anette was dat opgeslagen in het onbewuste en als overtuiging vastgelegd. Nu beïnvloedde dat haar hele leven. Ze had nog nooit een relatie gehad en vond zichzelf afstotelijk.
Overigens bleek later bij navraag door Anette aan haar moeder, dat het vaak gekscherende opmerkingen waren geweest. Haar moeder zei het vaak als grap en had het niet daadwerkelijk zo bedoeld.
Toch was het bij Anette wel zo opgeslagen. Ik ging met Anette aan de slag en leerde haar alles over affirmaties. Natuurlijk moest Anette ook bekrachtigende zinnen tegen zichzelf zeggen.
Het uitspreken van de zin ‘ik hou van mezelf en ik accepteer mezelf’ bracht enorme weerstand bij Anette naar boven. Ze kreeg de zin gewoonweg niet over haar lippen. Waar ze eerst nog gewoon kon praten, als ze deze zin moest uitspreken ‘verloor’ ze haar stem en kwamen de woorden niet naar buiten.
“In plaats daarvan kwamen de tranen op en had Anette het gevoel alsof ze een meloen had ingeslikt”
Installeren van nieuwe patronen
Natuurlijk werkten wij aan het loslaten van oude patronen en het installeren van een nieuw patroon (iemand die van zichzelf houdt en waar anderen van houden). Zo werkten we aan het zelfbeeld van Anette.
We hebben een tijd gewerkt aan het ombuigen van haar negatieve overtuiging en na een maand kon ze zonder stotteren en zonder meloen in haar keel ook positieve affirmaties en verklaringen over zichzelf opzeggen. Daarbij voelde ze een diepe warmte in zichzelf als ze die zinnen uitsprak.
“Drie maanden later was Anette tien kilo afgevallen, had ze leuke, opvallende kleren aan en had ze een vrolijke uitstraling in haar ogen”
Ze had weer zin in het leven, durfde uit te gaan en had weer volop contact met haar omgeving. Elke ochtend deed ze haar affirmaties, elke avond visualiseerde ze het loslaten van oude patronen, het integreren van nieuwe patronen en het toekomstbeeld dat zij wilde.
Ook starten met affirmaties?
Wil jij gaan werken met bekrachtigende verklaringen en affirmaties? Jij kunt ook zelf aan de slag met positieve affirmaties en verklaringen. Let er wel op is dat je de verklaringen en affirmaties ook écht met intentie doet.
Maak er dus geen mechanisch opdreunen van een aantal zinnetjes van, maar besef wat je tegen jezelf zegt als je de affirmaties en verklaringen opzegt. Laat het diep bij je binnenkomen en voel of er weerstand is tegen één of meerdere verklaringen.
Weerstand verminderen
Die eventuele weerstand kun je verminderen door de affirmaties uit te spreken in combinatie met een unieke techniek. Hieronder zal ik stap voor stap deze makkelijke techniek beschrijven:
Maak een vuist van je rechterhand en daarmee sla je in de handpalm van je linkerhand. Je slaat met de zijkant van je vuist, met de kant waar je pink zit. Daarna maak je een vuist van je linkerhand en sla je in de handpalm van je rechterhand.
Dit doe je om en om, steeds sneller en sneller. Zo snel dat je het bijna niet meer kan bijhouden. Tegelijkertijd spreek je de affirmaties uit die jij wilt dat je sterker maken. Doordat je zo snel de vuistslag maakt, is het effect dat je hersenen zich daar volop mee bezig moeten houden.
Je creëert balans tussen linker- en rechterhersenhelft en je behandelt ook nog eens een aantal acupressuurpunten op je handen. Deze combinatie maakt het makkelijker om de affirmaties diep bij je binnen te laten komen en in jezelf vast te leggen.
Voorbeelden affirmaties
Zoals beloofd zal ik je ook een aantal affirmaties geven. Deze kan je kopiëren, aanpassen en voor jezelf gebruiken. Natuurlijk mag je jouw affirmaties lekker concreet en persoonlijk maken.
‘Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf’
‘Ik kan alle uitdagingen aan’
‘Elke dag geniet ik meer en meer van het leven’
‘Elke dag word ik gezonder, vitaler en succesvoller’
‘Elke dag kom ik meer op mijn levenspad’
‘Elke dag komt het realiseren van mijn dromen een stap dichterbij’
‘Ik ben het waard mijn dromen te bereiken’
‘Ik ben aantrekkelijk en dit zie elke dag weer terug in de spiegel’
‘In iedere situatie ben ik de leider en zal men respect hebben voor mij’
‘Ik ben dankbaar voor het leven, elke dag een beetje meer’
‘Elke dag geniet ik meer en meer van mijn kinderen’
‘Ik ben trots op mijn lichaam en geniet er ieder moment meer en meer van’
‘Ik geniet ervan’
‘Ik kan het’
‘Het gaat moeiteloos, met genot, met plezier, met gratie en gemak’
‘Ik bereik alles wat ik wil’
Affirmaties en Zelfvertrouwen
Zo kun je er zelf vast nog een heleboel verzinnen. Je kunt de affirmaties op elk moment van de dag doen. Ideaal is om er in de morgen al mee te beginnen en dit door de dag heen een aantal keer te doen. Het geeft je ook nog eens een flinke dosis energie als je het met de “vuistslagen techniek” combineert.
Natuurlijk is dit een website voor mensen die hun zelfvertrouwen willen verbeteren. Ook dan is het mogelijk om te werken met affirmaties. Misschien vind je het lastig om voor jezelf op te komen en laat je vaak het kaas van je brood pikken. Of is het misschien lastig om je grenzen aan te geven?
Een goede affirmatie voor jou zou bijvoorbeeld deze kunnen zijn: ‘Elke dag verbeter ik mezelf in het aangeven van mijn grenzen en durf steeds vaker nee te zeggen en voor mezelf te kiezen’.
Vastleggen van een positief gevoel
Je weet nu hoe je door middel van affirmaties jezelf krachtiger kunt maken. We gaan nu verder om ook momenten waarop je een fantastisch gevoel had in jezelf vast te leggen.
Door dat te doen kun je in andere situaties terug gaan naar een goed gevoel uit het verleden.
“In veel gevallen helpt dat goede gevoel om je door een situatie heen te slaan die je uit evenwicht dreigt te brengen”
Praktijkvoorbeeld: Vastleggen positieve gevoelens
Cees was 36 toen hij bij mij kwam. Zijn baan stond op de tocht en hij maakte zich daar flinke zorgen om. Er moesten mensen weg en iedereen mocht nu op een aantal banen solliciteren, de besten zouden blijven.
Hij was heel bang geen ander werk meer te krijgen als hij ontslagen mocht worden. Want, zo stelde hij, deze baan had hij al met ‘mazzel’ gekregen. Toen we daar eens goed naar gingen kijken, bleek dat Cees gezien zijn opleiding op een lager niveau een baan had dan hij op basis van zijn papieren zou kunnen hebben.
Maar, zo stelde Cees, dat diploma had hij ook met ‘mazzel’ gehaald. Tijdens ons eerste gesprek bleek dat Cees van alle goede dingen in zijn leven vond dat het ‘mazzel’ was geweest en van alle tegenvallers dat het zo hoorde.
Negatieve geloofsovertuiging
Tijdens het met kinesiologie uittesten hiervan bleek Cees een flinke faalangst te hebben en er van overtuigd te zijn dat hij niet slim genoeg was om diploma’s te halen. Allereerst hebben we gewerkt aan die negatieve geloofsovertuiging.
Met Emotioneel Evenwicht en Chakra Balancing Technieken kregen we inzicht in Cees’ patronen en Cees ging voortvarend met zijn huiswerk aan de slag.
Vervolgens zat Cees nog steeds in de situatie op zijn werk die hem stress bezorgde. Daarom gingen we aan het werk om Cees voor te bereiden op de sollicitaties. We gingen op zoek naar een situatie waarbij Cees zich heel goed voelde om een prestatie die hij had bereikt.
Bereikte prestatie uit het verleden
Hij voelde van binnen dat hij toen hij 10 jaar was eens een heel mooi doelpunt had gemaakt tijdens een voetbalwedstrijd. Iedereen was hartstikke trots op hem en als hij eraan terugdacht, kreeg hij weer een warm gevoel en pretlichtjes in zijn ogen. Dit gevoel namen we als basis.
Ik liet Cees dit gevoel in zijn lichaam groter en groter maken en vervolgens mocht hij dit gevoel met een bepaalde beweging in zijn lichaam ‘ankeren’. Cees deed dit door zijn vuisten te ballen.
Daarna liepen we de sollicitatieprocedures door, waarbij Cees steeds als hij onrustig werd zijn vuist moest ballen en terug gaan naar het goede gevoel van het doelpunt.
“Cees werd daardoor rustiger en kreeg meer vertrouwen en zelfvertrouwen in de komende gesprekken”
Ankeren
Telkens als hij iets op voelde komen ging hij terug naar het goede gevoel in zijn lichaam, ervan overtuigd dat hij dat gevoel in elke situatie kon hebben. Uiteindelijk mocht Cees bij het bedrijf blijven en kreeg een heel boeiende baan aangeboden.
Hij had meer vertrouwen in zichzelf en leerde zichzelf aan dat hij een goed gevoel altijd in zijn lichaam kon ‘ankeren’ of vastleggen en het weer oproepen als dat nodig was. Dat hielp hem in diverse situaties.
Bewust vastleggen positieve gevoelens
Het bewust vastleggen in onszelf van positieve gevoelens helpt ons in diverse situaties die normaal gesproken stress of onrust opleveren. Wat voor situaties dat zijn is voor iedereen verschillend.
Bij het creëren van het leven dat wij willen, maken we hiervan gebruik. We gaan terug naar situaties waarbij we succesvol waren, waarbij dingen ons lukte, waarbij we trots op onszelf waren.
Het gevoel dat we in die situatie hadden, maken we groter in ons lichaam. We voelen het overal en leggen het vast, we ankeren het door middel van een bepaalde beweging.
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
Deze techniek stamt uit het Neuro Linguïstisch Programmeren en stelt ons in staat om een goed gevoel te krijgen én vast te houden over dat wat we willen bereiken in het leven.
We vervangen gevoelens van twijfel, van onrust, van angst door positieve gevoelens aan situaties waarin we succesvol waren. Die gevoelens kunnen we op elk moment oproepen.
Als we een uitdaging op ons pad hebben en we roepen de positieve gevoelens op, dan blijken de uitdagingen een stuk minder groot. Immers, veelal maken we ons vooraf grotere zorgen over allerlei zaken, dan achteraf nodig bleek.
Angstgevoelens
Een moeilijk gesprek zit al dagen in ons hoofd, soms slapen we er slecht van en in gedachten zien we allerlei scenario’s afspelen. Als we uiteindelijk het gesprek hebben, valt het mee, vloeien de negatieve gevoelens weg en kunnen we ons uitstekend staande houden.
In dit kader is het spreekwoord: ‘je vreest het meest het lijden dat je vreest’ een enorme waarheid. We hebben meer last van de angstgevoelens vooraf, dan tijdens de ervaring nodig blijkt.
Opdracht ‘Inankeren van gevoelens’
Hieronder een opdracht om er zelf mee te oefenen:
Voor deze opdracht geldt dat je naar een ruimte gaat waar het rustig is en je je goed kunt ontspannen. Zorg ervoor dat je een tijdje niet gestoord wordt.
Lees de opdracht eerst één of twee keer helemaal door en voer hem daarna uit. Je zult zien dat je de opdracht zomaar helemaal uit kunt voeren. Eventueel kun je je schrift en je pen klaarleggen om na afloop je ervaringen op te schrijven.
Start met een ademhalingsoefening
Doe je ogen dicht en kom helemaal bij jezelf. Haal diep adem in en uit. Doe dat drie keer, terwijl je je concentreert op je ademhaling. Voel hoe je rustig en vanzelf ademhaalt.
Voel wat er gebeurt in je lichaam, hoe je rustig kunt zitten terwijl er allerlei lichamelijke reacties in je lichaam optreden. Je hart klopt rustig en ontspannen, je ademhaling gaat rustig en ontspannen en een gevoel van ontspanning trekt door je hele lichaam.
Voel en geniet van de rust die jij in je lichaam toe kunt laten. Ga er helemaal in op, jij bent het waard om volledig tot jezelf te komen en volledig te ontspannen.
Goed gevoel zoeken
Ga nu terug naar een situatie in je leven, waarbij je je helemaal geweldig voelde. Laat vanuit de stilte van jezelf een situatie naar voren komen. Misschien is het al jaren en jaren geleden, misschien is uit een situatie uit een recent verleden.
Het maakt niet uit wat er op komt, alles dat je een geweldig gevoel heeft bezorgd, is goed. Kijk in jezelf of je beelden kunt vormen bij die situatie. Wat was je aan het doen, in welke omgeving was je?
Wat voelde je in die situatie en waar voel je dat nu in je lichaam. Kreeg je er een rustig gevoel van, ontspannen? Of juist een opgewonden, extatisch gevoel? Of was je heel blij en tevreden?
Voel in je lichaam hoe jij je in die situatie voelde, hoor wat je tegen jezelf zei in die situatie. Zie de situatie helemaal voor je, maak er kleuren bij en maak het beeld groter en groter. Hoor wat anderen tegen je zeiden in deze situatie en voel wat dat met je deed in je lichaam.
Maak het beeld groter
Zie het beeld helemaal om je heen, voel het, hoor het, misschien ruik en proef je wel iets in deze situatie. Stap nu helemaal terug in de situatie van toen. Ervaar in je lichaam weer het gevoel