Kan je een burn-out voorkomen?
12 februari 2017 
14 min. leestijd

Kan je een burn-out voorkomen?

Kan je een burn-out voorkomen?

Wat een burn-out precies is, daar heb ik in mijn vorige blog uitleg over gegeven. Daarin beschrijf ik de definitie van een burn-out en het verschil tussen overspannenheid en chronisch vermoeid zijn.

Als je namelijk weet wat een burn-out is, kun je de symptomen beter herkennen en op tijd ingrijpen en hulp zoeken. Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, wil ik graag met je delen hoe je een burn-out kunt voorkomen. Wellicht heb je door het lezen van mijn vorige blog namelijk al een aantal symptomen bij jezelf herkent en kun je met deze tips nog op tijd bijsturen.

Je bent helaas zelf de oorzaak

Het belangrijkste is dat je gaat beseffen dat de werkelijke oorzaak van spanningsklachten in jezelf ligt en je beter kunt stoppen om jouw omgeving hiervan de schuld te geven. De uitspraak van Stephen Covey “Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen” vat het eigenlijk mooi samen: probeer niet jouw omgeving te veranderen maar ga met jezelf aan de slag! Stress is een gevolg van jouw eigen dagelijks gedrag dat onnodig veel energie kost. Gedrag dat wordt aangewakkerd door jouw manier van denken. Niet leuk om te horen misschien, maar het goede nieuws is dat je dus ook zelf iets kunt doen om burn-out te voorkomen. En dat begint met het veranderen van je gedachten. Leer om naar binnen te kijken en jouw denken en gedrag onder de loep te nemen.

Een eerste inventarisatie

Waarmee je bijvoorbeeld zou kunnen starten is om de lijst met symptomen van een burn-out te bekijken en de symptomen te omcirkelen die voor jou van toepassing zijn. Begin dan te bedenken: ‘wat heb ik nodig?’. Een voorbeeld: je voelt je gehaast op je werk, je neemt daarom geen pauze en eet jouw lunch achter de computer. Wellicht moet je dan juist de tijd nemen om een wandeling met je collega’s te maken, gezellig te kletsen en even afstand te nemen van je werk.

Als je eenmaal weet wat je nodig hebt om de stress-symptomen het hoofd te bieden, maak dan een concreet en simpel plan: ‘wat heb ik nodig?’, ‘hoe pak ik het aan?’ en ‘wanneer wil ik het hebben gedaan?’. Bijvoorbeeld: ‘ik heb een vakantie nodig en ik boek de vliegtickets voor volgende week dinsdag.’ Een concreet en duidelijk plan maakt het makkelijker om jouw doelen te bereiken. Het kan ook helpen om iemand uit jouw omgeving in te schakelen om jou te helpen. Een soort ‘stok achter de deur’ die jou helpt om je aan jouw doelen te herinneren en als het ware bewaakt of je ook echt het ticket naar de vakantie hebt geboekt.

Hieronder krijg je een aantal tips die je kunnen helpen grip te krijgen op je stress.

Stop met Vechten, Vluchten, Vermijden en Voegen

Wat doe jij als je stress ervaart? De meeste mensen reageren standaard met een vecht- of vluchtreactie: nog harder werken, het conflict aangaan, dingen uitstellen, je terugtrekken of aanpassen. Je verzet jezelf tegen de realiteit en doet je uiterste best om de pijn van afwijzing, kritiek, onzekerheid, teleurstelling, verlies of verdriet maar niet te hoeven voelen. In de veronderstelling dat als je dit maar hebt overleefd of dat ideaalbeeld hebt bereikt – die nieuwe auto, functie, opdracht, target, goedkeuring, weer rust in de tent of wat dan ook – al je problemen zijn opgelost. Helaas wordt de stress daar niet minder van. Want daar eenmaal aangekomen, is het geluk van korte duur en verlangen je al snel weer naar iets anders wat je gelukkig moet maken. En alles wat je al die tijd doet veroorzaakt weer nieuwe problemen en leidt tot nieuw vecht- en vluchtgedrag. Een vicieuze cirkel.

De onrust zit in jezelf, in je verlangen naar alsmaar meer en beter en daar je geluk van afhankelijk maken. Dat is de directe oorzaak van de stress die je voelt. Zolang je je er niet van bewust bent dat je je laat leiden door wensen en verlangens zul je altijd teleurgesteld worden. De enige manier om met stress te dealen is stoppen met vechten en vluchten. Met accepteren dat de dingen nu eenmaal niet altijd gaan zoals jij graag zou willen en openstaan voor wat zich nu in de realiteit aandient, hoe lastig dat ook is. Pas als je je bewust wordt van de verlangens die jou in de ban houden en van het feit dát je aan het vechten of vluchten bent om die te bereiken, kun je zelf je grenzen gaan stellen in hoever je wilt gaan. Dan heb jij de regie.

Zoek steun bij anderen

Wees eerlijk naar de mensen in jouw omgeving. Laat ze weten waar je mee worstelt. Het lucht op en veel mensen kunnen het waarderen als je je kwetsbaar opstelt en zijn sneller geneigd om je te helpen. De persoon met wie je praat hoeft niet gelijk jouw problemen op te lossen, maar een luisterend oor kan je al verlichting geven. En wie weet zijn er andere mensen in jouw omgeving die hetzelfde hebben meegemaakt?

Probeer ook meer tijd met de mensen door te brengen die je positieve energie geven. Geef minder aandacht aan ‘energietrekkers’ en focus je meer op de mensen waar je om geeft.

Op je werk en in je privéleven  is een goede omgang met collega’s en vrienden erg belangrijk. Ondersteuning van de mensen die om je geven, zijn een beschermer als het gaat om burn-out. Breng bijvoorbeeld de pauze door met collega’s of plan gezamenlijke sociale activiteiten in na werktijd met een goede vriend(in).

Je kunt je ook aansluiten bij een groep mensen die met dezelfde problemen kampen als jij. Hier kun je vrij over jouw problemen praten en ervaringen uitwisselen.

Leef in het NU

Hoe vaak ben jij echt 100% aanwezig in het nu? Harvard-onderzoekers Matthew Killingsworth en Daniel Gilbert ontdekten dat onze gedachten terwijl we met een activiteit bezig zijn gemiddeld 47% van de tijd afdwalen naar dingen die gebeurd zijn of die nog moeten komen. Je bent dus bijna de helft van de tijd niet volledig aanwezig in het nu! En het wordt erger. Mensen bleken zich niet gelukkiger te voelen tijdens het afdwalen, ook niet als ze aan positieve dingen als een leuke vakantie dachten. ‘A wandering mind is an unhappy mind’, was hun conclusie.

Waarom toch zo de nadruk op dat NU en het loslaten van gedachten? Omdat het NU het enige is wat er is! Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Maar hoe lastig is dat niet? Hoe vaak ben je in jouw hoofd niet bezig met dingen die al achter je liggen of die nog moeten komen? Als je gespannen bent, herkauw je vaak over negatieve herinneringen of maak je jezelf druk over dingen die misschien zouden kunnen gebeuren, gedreven door verlangens waar je dwangmatig achteraan holt en gelovend in jouw eigen fantasie daarover. Om er later achter te komen dat de realiteit toch altijd net weer anders uitpakt dan je dacht. En al die tijd ben je niet aanwezig in het hier en nu, terwijl het NU toch echt het enige is wat er nu is. ‘Life is not a big thing, it’s a million little things’, en die miljoenen kleine belangrijke dingen mis je als je met je geest ergens anders bent.

Gebruik meditatie om rust in jouw hoofd te creëren

Mediteren is een geweldige manier om meer in het NU te leven en stress te verminderen.  Harvard-onderzoeker Sara Lazar toonde aan dat dagelijks mediteren leidt tot een significante daling van stress en angst. Het verkleint daadwerkelijk de waakhond in je brein, de amygdala, die jouw  automatische vecht- of vluchtreactie oproept. Een meditatietechniek die je overal kunt doen is Mindfulness van Jon Kabat-Zinn.

Je hoeft echt niet met wierookstokjes in de weer en in kleermakerszit op een kussentje te gaan zitten. En tien minuutjes per dag is al genoeg. Meditatie gaat overigens niet over het stoppen van gedachten, maar over je gedachten observeren zonder erin mee te gaan of erover te oordelen. Je leert jouw gedachten te accepteren en dat geeft je verlichting. Pijn, verdriet, irritatie, boosheid horen bij het leven, die kun je niet laten verdwijnen, maar alles wat je eromheen fantaseert wel. Of zoals Kabat-Zinn het zegt: ‘Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.’

Laat schaamte los en stel je kwetsbaar op

Veel mensen blijven te veel hangen in het verleden. Vooral bij zaken waar we ons voor schamen. En dat geeft stress, zegt professor Brené Brown in haar boek De kracht van kwetsbaarheid, want schaamte is destructief. Dan zeg je voortdurend dingen tegen jezelf als: ik ben slecht, fout, zwak, niet goed, niet geliefd of succesvol genoeg. Allemaal oordelen die funest zijn voor je zelfbeeld. En ondertussen blijf je maar compenseren en jezelf in allerlei bochten wringen.

Je wordt bijvoorbeeld overdreven perfectionistisch of gaat juist lastige beslissingen uit de weg, in de hoop dat je op die manier de spanning kunt afleiden. Of je gaat heel erg de baas spelen of jezelf fel verdedigen, zodat anderen vooral niet kunnen denken dat er met jou te sollen valt. Je doet van alles om ervoor te zorgen dat je jezelf niet hoeven te schamen. Doodvermoeiend én stressverhogend, want het effect is averechts. Het zorgt er alleen maar voor dat je schaamtegevoel groeit en bij het minste of geringste steekt dat rotgevoel weer de kop op.

Loslaten van schaamte is het enige wat helpt. Hoe je dat doet? Door het niet weg te stoppen, maar het er te laten zijn. Door je kwetsbaar op te durven stellen en het erover te hebben, want erover zwijgen en het wegdrukken maakt de schaamte groter. Dat is lastig in het begin, maar lucht enorm op. En je zult merken dat je hierdoor gemakkelijker pijnlijke gebeurtenissen aan kunt.

Nu hoor ik je al denken: mijn kwetsbaarheid laten zien? Dat is voor watjes. Absoluut niet! Je kwetsbaarheid durven tonen, jezelf toestaan om niet perfect te zijn, is misschien wel het moedigste wat bestaat. Durf jij jezelf te laten zien, juist ook als je niet perfect bent?

Omarm de angst

Angst kennen we allemaal. Al heb je het er liever niet over. Vaak is het een belangrijke drijfveer waarom je de dingen doet zoals je ze doet, alleen noem je het dan een spannende uitdaging. Maar zeg nou zelf, urenlang door ploeteren, geen hulp vragen, willen uitblinken, de mensen om je heen constant controleren, met de vuist op tafel slaan en de baas spelen, zijn het niet allemaal vormen van gedrag ingegeven door angst? Angst om overzicht en controle te verliezen, angst voor onzekerheid, stilstand en achteruitgang, angst om ‘af te gaan’, om afgewezen te worden, er niet bij te horen, niet serieus genomen te worden, je positie te verliezen, om niet te voldoen aan de verwachtingen van de top, angst voor wat anderen van je vinden.

Omdat je die angst niet wil voelen, schiet je in jouw automatische vecht- of vluchtreactie. Je wil ervan af, het liefst zo snel mogelijk. Je ontkent de angst en probeert hem voor de buitenwereld te verbergen om je kwetsbaarheid maar niet te hoeven laten zien. Dat kost niet alleen veel energie, maar levert veel stress op. Door je angst te ontkennen, laat je hem je leven bepalen en raak je verder van jezelf verwijderd.

Met omarmen van je angst bedoel ik erkennen dat je angst hebt, het durven ervaren en jezelf er niet om te veroordelen. Dit zal uiteindelijk tot minder angst leiden en effectiever gedrag. Herken en erken je de angst en weet je wat jouw automatische neiging is, dan krijg je meer keuzemogelijkheden. Dan kun je besluiten om de angst dit keer niet jouw leven te laten bepalen en het eens anders aan te pakken. Stap voor stap ander gedrag uitproberen en de uitdaging aangaan, in contact met je angst. ‘Oké, ik vind dit spannend, maar ik doe het toch.’ Je zult merken dat je angst na een tijdje afneemt en dingen beter lukken als je durft te zijn wie je bent. Daardoor neemt je zelfvertrouwen toe en kun je de angst steeds makkelijker loslaten.

Geef niet om wat anderen denken

Een veelvoorkomende angst is die voor de mening van anderen. ‘Wat zullen ze wel niet van me denken? Ze vinden me vast niet aardig of goed genoeg als ik dat doe.’ Je denkt te weten wat anderen van je vind en om kritiek te voorkomen pas je jezelf ook aan. Je gaat jezelf lopen bewijzen, durft geen ‘nee’te zeggen of wat dan ook. Ofwel: je laat jezelf in de steek en bent niet jezelf. Je bent gaan geloven in je eigen interpretaties en gedraagt je daarnaar.

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met anderen, maar dat is iets anders dan je leven laten bepalen door de mening van anderen en je te gedragen zoals jij denkt dat anderen willen. Het is jouw leven en je wordt alleen gelukkig als je je eigen weg bewandelt.

Als je zou onderzoeken hoe vaak anderen zich met jou bezighouden, kan dat nog wel eens knap tegenvallen. Mensen hebben het vooral druk met zichzelf. En hoe goed je het ook doet, je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Soms zit achter kritiek respect verborgen, soms jaloezie en sommigen leveren kritiek uit gewoonte. Maar jij bent jij. Maak wat anderen denken minder interessant. Hoor het aan, laat het bezinken en bepaal of je er iets mee kunt. Zo ja, doe er wat mee. Zo nee, leg het naast je neer.

Leid je leven op je eigen manier. Als anderen het gek vinden dat jij dagelijks mediteert, dan is dat hun probleem, niet het jouwe. Zodra ze doorhebben dat je toch wel doet wat je zelf wilt, is de lol er snel af. Bovendien krijgen ze dan ook meer respect voor je, want stiekem hebben we allemaal bewondering voor mensen die hun eigen weg kiezen. Dus kies je eigen route en laat anderen hun route kiezen.

Niemand kan je een minderwaardig gevoel geven zonder jouw toestemming – Eleanor Roosevelt

Durf fouten te maken

‘Ik heb geen fout gemaakt, ik heb 10.000 dingen uitgevonden die niet werken’, zei Thomas Edison ooit. Een geweldige uitspraak. Durf fouten te maken, want als je geen fouten maakt, leer je niks. Angst om te falen blokkeert groei en ontwikkeling. Het weerhoudt je ervan om risico’s te nemen en dan blijf je doen wat je altijd al deed. Omarm je angst, weeg de risico’s af, bepaal je doel en ga ervoor. Onderweg gaan dingen ongetwijfeld anders dan jij je had voorgesteld, maar dat geeft niet. Bijstellen kan altijd. Het gaat om de reis, niet om het doel.

Zelfs al is het resultaat niet wat je had gehoopt, als je met volledig commitment alles hebt gegeven, volledig trouw aan jezelf bent gebleven, dan valt jezelf niets te verwijten. Dan heb je een geweldige ervaring opgedaan waar je je voordeel mee kunt doen. Dan ben je gegroeid. Het is niet erg als je een keer de mist ingaat. Veel succesvolle mensen zeggen in interviews oprecht dat ze meer hebben geleerd van dingen die misliepen dan van hun successen. Dus loopt het fout, en dat gebeurt vast wel een keer, veroordeel jezelf er niet om. Je volledig geven, betekent dat je niet kunt falen.

Geef zonder verwachting

Iets te doen voor de ander zonder er iets voor terug te krijgen voelt altijd fijn en geeft je een boost aan energie. Als jij zonder verwachting geeft aan anderen, start je een positieve energiestroom in het leven van anderen en jezelf. Je steekt anderen aan. Zij gaan daardoor ook meer geven en er komt meer als vanzelf op je pad. Bovendien: als je niets terug verwacht kun je ook niet teleurgesteld worden.

Uit Harvard-onderzoek van hoogleraar psychologie Adam Grant blijkt zelfs dat ‘gevers’ (mensen die zonder iets terug te verwachten helpen en kennis, energie en relaties delen) een positief effect hebben op het succes van organisaties. Ze boosten namelijk de belangrijkste succesfactoren zoals samenwerking, innovatie en topservice.

De crux zit ’m in ‘zonder verwachting’. Als je geeft en iets terug verwacht, ben je niet aan het geven maar aan het handelen. Hoe geef jij? Verwacht je er waardering voor terug of geeft het je controle? Als dat zo is, ben je een behoefte in jezelf aan het bevredigen. Dan geef je in de hoop dat anderen je aardig vinden, om te laten zien hoe goed je bent of om het gevoel te krijgen dat je nodig bent. Dat is geven gebaseerd op angst om iets kwijt te raken. Gelukkiger word je daar niet van omdat je je best aan het doen bent om je eigen kwetsbaarheid/angst niet te laten zien.

Dus deel en geef zonder verwachting en niet om iets te halen bij de ander. Je krijgt er voldoening en zelfrespect voor terug. Zet je angst om iets kwijt te raken overboord.

Formuleer jouw prioriteiten opnieuw

Je opgebrand voelen is een duidelijk teken dat er iets in jouw leven verkeerd loopt. Tijd om te herevalueren wat nu eigenlijk belangrijk is in jouw leven. Wat zijn jouw doelen, dromen, verlangens? Wat wil je echt? Negeer je misschien iets wat echt belangrijk voor je is?

Vraag jezelf af of deze baan of deze situatie echt is wat je wilt? Is het alle stress en energie waard? Of is jouw leven wellicht heel monotoon en haal je er geen voldoening (meer) uit? Wellicht moet je dan op zoek naar een andere uitdaging.

Ook al hoor je het niet graag, maar iedereen is vervangbaar. Jouw werkgever, partner of klanten redden zich ook zonder jou. Al je inspanningen kunnen ook door iemand anders gedaan worden. Dus durf die lang uitgestelde vakantie te nemen. Je zult zien dat de wereld gewoon blijft draaien als jij er een aantal weken tussenuit bent.

Is het echt zo belangrijk om van alles op de hoogte te zijn? Moet je alles weten wat er via verschillende media binnenkomt? Probeer een keer te disconnecten. Geen email, geen facebook of instagram, geen telefoontjes of berichten via jouw mobiel.

Je hoeft niet altijd overal JA op te zeggen. Luister naar jezelf, naar wat je echt wilt en wat je echt belangrijk vindt. Geef jouw grenzen aan en creëer meer ruimte voor jezelf.

Beweeg!!

Ook al is het het laatste waar je zin in hebt als je opgebrand en moe bent, maar ga bewegen. Beweging is een wondermiddel voor je fysieke én mentale toestand. Dat betekent niet dat je even een paar rondjes moet rennen zodra je niet lekker in je vel zit. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn-out te voorkomen. Probeer 30 minuten per dag te bewegen. Begin bijvoorbeeld met een gezamenlijk rondje met jouw collega’s tijdens de lunchpauze of neem de fiets in plaats van de auto naar je werk.

Zorg goed voor jezelf

Eet gezond. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten is niet alleen goed voor jouw gewicht maar ook voor jouw gemoedstoestand en energielevel. Neem de tijd om te eten. Probeer er echt voor te gaan zitten en niet achter de computer of de televisie jouw eten als noodzaak naar binnen te schuiven. Geniet van elke hap met volle aandacht in het hier en NU.

Stop met te veel alcohol te drinken. Op de korte termijn geeft het misschien verlichting, maar het gaat jouw problemen niet oplossen. Hetzelfde geldt voor roken. Veel mensen zoeken stressverlichting in sigaretten maar nicotine werkt juist stimulerend, wat je uiteindelijk nog rustelozer maakt.

Maak weer een start om voldoende te slapen. Je lichaam heeft slaap nodig om lichamelijk en geestelijk te herstellen en energie aan te vullen. Wil je beter slapen en fit wakker worden? Doe je tv, pc en telefoon een uur voor het slapengaan uit. Drink na acht uur geen koffie of alcohol meer en ontwikkel een vaste slaaproutine. Ga op een vaste tijd naar bed en uit de veren.

Teveel informatie gekregen?

Ik kan me voorstellen dat je door alle bovenstaande informatie de vraag hebt: ‘Waar moet ik nu beginnen?’

Daarom krijg je tot slot een heel kort stappenplannetje.

  1. Kies één van de tips die je al direct meer energie gaat geven.
  2. Integreer deze tip direct in je dagelijks leven. Dus bijvoorbeeld een korte wandeling maken voor dat je gaat lunchen.
  3. Herhaal deze nieuwe gewoonte minstens 66 aaneengesloten dagen, zodat er zich in jouw brein een nieuw patroon kan ontstaan.
  4. Vier steeds (dus dagelijks) je succes op het moment dat het gelukt is op een krachtige manier. ( met bijvoorbeeld een poweryell, een rondedansje of een schouderklopje)
  5. Deel deze blog, via de social media knoppen hierboven, met mensen waarvan je denkt dat die samen met jou een steun in de rug kunnen gebruiken. Op deze manier kan je elkaar nog beter helpen.
  6. Geef hieronder in het reactieveld aan welke stap jij gaat zetten om een burn-out te voorkomen. Zodra je dit namelijk ‘ officieel’ maakt, dan lukt het je ook beter om het vol te houden.
Fran
Door

Fran

op 13 Feb 2017

Ongelooflijk wat een fantastisch mooi duidelijk artikel. Ik ga het delen voor wie het lezen wilt. Zelfs een stappenplan erbij. Dank je wel A.S.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 Feb 2017

Hallo Fran, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

Lian
Door

Lian

op 13 Feb 2017

Duidelijk en boeiend artikel. Herkenbaar en ik zie dat ik zo'n 10 jaar geleden intuïtief een aantal van deze stappen genomen heb en op die manier een burn-out heb voorkomen.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 Feb 2017

Beste Lian, graag gedaan! Dank voor jouw positieve reactie. Ik wens je een leven zonder stress… Albert Sonnevelt

Rita
Door

Rita

op 13 Feb 2017

Ik zou graag een leven willen hebben zonder stress en angst. Maar vindt het moeilijk om me daarvan los te maken. Maar bedankt dat je dit verhaal weer wilde delen en ik ga er toch dingen uitpikken die voor mij weleens zouden kunnen werken. Ik ben nogal iemand die het andere graag naar de zin maakt. En uiteindelijk mezelf vergeet. Bedankt voor je verhaal.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Rita, dank voor jouw reactie. Ik heb in het verleden een blog geschreven die mogelijk ook interessant is voor jou: http://albertsonnevelt.nl/altijd-aardig-gevonden-willen-worden-geeft-stress/ Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

Yvon
Door

Yvon

op 13 Feb 2017

Heel helder! Had ik dit 2,5 jaar geleden maar gezien, was ik niet zo zwaar in een burn out beland. Ik heb alles meegemaakt en ondervind nog steeds de gevolgen. Met één voordeel, nl. dat alles op zijn plaats is gevallen en ik een hele hoop geleerd heb. Nu nog de stijgende lijn vol zien te houden en blijven toepassen van het geleerde. Waaronder meditatie en mindfulness. Dank je wel Albert voor je mooi, interessant geschreven en vooral informatieve columns. Ik heb al heel veel van je geleerd en toegepast!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 Feb 2017

Lieve Yvonne, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Nanzz
Door

Nanzz

op 13 Feb 2017

ik doe al veel, maar het helpt om nog eens zo'n duidelijk samenvatting te lezen, bedankt, ik heb gedeeld, vrgrnanzz

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 Feb 2017

Beste Nanzz, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

Helena
Door

Helena

op 13 Feb 2017

Bedankt voor de tips, ik ga dus nu pauze houden en buiten een wandelingetje maken ipv me na het naar binnen proppen van mijn broodje weer terug naar de computer te haasten! Hoera de zon schijnt!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 14 Feb 2017

Beste Helena, dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp burn-out voorkomen helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

F. Berends
Door

F. Berends

op 13 Feb 2017

Ik baal van die angst en stress en dat constante gepieker erover, ga nu meer naar mn innerlijk luisteren en vast iedere dasg fietsen of wandelen, Ik werk eraan, bedankt voor je helpende tips

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 14 Feb 2017

Beste F., dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

Ivonne
Door

Ivonne

op 13 Feb 2017

Goede avond Heel herkenbaar allemaal Tips zijn top Wel iets meedoen Niet denken maar doen Dat heeft mij een echt enorm geholpen Dank daarvoor

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 14 Feb 2017

Beste Ivonne, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

Inge
Door

Inge

op 16 Feb 2017

Net wat ik broodnodig had, toevallig op uw site terechtgekomen! Ik kende het woord "surmenage" niet, maar begin deze week serieus geveld: niets meer slapen, gedachten als een razende draaikolk, hoge bloeddruk ondanks gebruikelijke medicatie die reeds iets verhoogd werd en dokter schreef dit woord op ! M'n emmer was plotseling na al die jaren overgelopen. Ik heb zoveel tips nu van u, veel genoteerd en ga werken maken van mezelf, stap per stap, om terug een gezond lichaam met gezonde geest te krijgen. Te beginnen met tijd te maken om te genieten van bewegen, al is het maar een korte wandeling, genieten van de natuur. Veel dank voor deze prachtige hulp !!!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 16 Feb 2017

Beste Inge, dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp burn-out helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Jeanet Franssen
Door

Jeanet Franssen

op 16 Feb 2017

Heel graag wil ik uw emails blijven ontvangen op mijn nieuwe emailadres.Mijn nieuwe email acres is : franssen.a@ziggo.nl. Hartelijk dank.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Feb 2017

Beste Jeanet, ik zorg ervoor dat je mijn emails gaat ontvangen op je nieuwe emailadres. Veel leesplezier! Hartelijke groeten Albert

freddy
Door

freddy

op 30 Apr 2017

Na het lezen van uw site herken ik veel van mijn problemen , bij mij is in eenkeer de knop omgegaan na een nare gebeurtenis , alle opgekropte emoties en stress kwamen er tegelijk uit waardoor ik nu in een negatieve spiraal zit. Ik heb direct professionele hulp gezocht om niet teveel te blijven hangen in het verleden want terug gaan naar nare momenten doe ik in mijn hoofd heel snel. Het lezen van uw site geeft mij een stukje rust en houvast in mijn woelige en onrustige kop . Ik denk dat uw tips wat extra steun geven , alvast mijn dank hiervoor.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 08 May 2017

Beste Freddy, dank je wel voor jouw waardevolle tips en positieve feedback. Dit zal altijd een aantal lezers van mijn blogs vertrouwen geven! De weg naar genezing van een burn-out kent veel kruispunten… Hartelijke groeten Albert Sonnevelt

Gort
Door

Gort

op 20 Jun 2017

Het blijft wel erg lastig om het te voorkomen heb ik ervaren.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 20 Jun 2017

Beste Gort, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

wendy
Door

wendy

op 06 Jul 2017

hallo ik heb al een tijdje klachten maar ben gewoon blijven werken,moet ik nu rust houden.ik hebt last van duizelingen,rillingen,weinig eetlust,stijve nek,lusteloosheid,constante spanning in mijn lichaam.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 Dec 2017

Beste Wendy, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde arts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel beterschap! Albert

Diana
Door

Diana

op 03 Oct 2019

Graag zou ik meer info willen over hoe je als partner om moet gaan met een man met burn-out en die nergens voor open staat

Marcella
Door

Marcella

op 11 Dec 2017

Beste Albert, als 'een feest van herkenning' lees ik je blog. Vandaag de dag wordt veel geschreven over stress, vermoeidheid, spanning en alles wat te maken heeft met een toegenomen alertheid van het lichaam. Na ruim 2 jaar heb ik mijn mentale functies hervonden. Sterker nog; ik kan mij beter concentreren dan ik had durven dromen. Diverse fysieke ongemakken zijn er niet meer. Gevoelens van angst leer ik herkennen en daar adequaat op reageren. Na jaren studie en analyse weet ik het zeker: weten hoe je adequaat en diep kunt ontspannen is enorm veel waard. Een waardevolle zoektocht waar ik zoetjes aan de vruchten van pluk. Het kan jaren duren voor belemmerende patronen doorbroken worden. Ik ga mijn proces nog eens op mijn gemak beschouwen. Veel geluk in je werk en bedankt voor je schrijven. Hartelijke groet, Marcella

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 Dec 2017

Beste Marcella, dank voor jouw positieve reactie ... Spread the word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

reinoud
Door

reinoud

op 13 Feb 2020

Kwetsbaarheid toelaten en de angst omarmen. Mooi en zo waar. Nu ik angst als mijn vriend en raadgever heb inplaats van mijn vijand kan ik echte keuzes uit het hart maken en mijn persoonlijke missie leven. Mooi verwoord in dit blog!

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 17 Feb 2020

Dank voor jouw warme woorden Reinoud. Mooi om te lezen dat je deze wenteling hebt gemaakt. Hartelijke groet, Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei