Waarom twijfel ik zo vaak?
10 december 2019 
in Angst
5 min. leestijd

Waarom twijfel ik zo vaak?

Twijfelen komt voort uit het bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Je twijfelt dus gewoon door angst, dat is de reden.

Twijfelen is echter een lastige eigenschap en bezorgt je veel pieker werk. Maar er is iets aan te doen, stop dus vandaag nog met piekeren, zet die twijfel overboord en maak een bewuste keuze!

“Mensen met te veel twijfel zijn bang voor de negatieve gevolgen van hun keuze” ~Remco Jonckers

Twijfelen inhoudsopgave:

[[showindex]]

2 kanten op

Ken je de spagaat? Natuurlijk ken je die. Echter wat heeft een spagaat nu met je twijfel te maken? Heel simpel, in je hoofd doe je hetzelfde als wat je met je lichaam doet als je een spagaat maakt. Je benen gaan niet 2 verschillende kanten uit, maar je gedachten wel.

Een beetje twijfel is helemaal niet erg, maar als het je vaak in de weg zit wordt het tijd om er iets aan te gaan doen. Of je nu twijfelt aan jezelf, je eigen kunnen of dat je geen beslissing kunt nemen, het blijft een lastige eigenschap en iets wat je meer stress op zal leveren als plezier.

Laat de twijfel los

Zal ik vandaag dat blauwe shirt aantrekken? Staat het wel op die spijkerbroek, of toch liever dat zwarte truitje maar weer? Stel dat het gaat regenen, dan zijn die korte mouwen wel erg fris.

Eten we vanavond spaghetti of zal ik gaan voor een Hollandse pot? Ja ik doe de spaghetti. Nee, wacht! De kinderen houden niet van de pasta, dan eten die weer niet, dan toch maar weer de frietjes?

Herkenbaar? Loslaten! Er is altijd wel iets om aan te twijfelen, maar vaak heeft het totaal geen zin. De eerste stap naar stoppen met twijfelen is de twijfel loslaten.

Vaak gaat dit gemakkelijker als je weet WAAROM je twijfelt. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, die we eens onder de loep zullen nemen:

Bang voor de verkeerde keuze

Een van de grootste redenen waarom wij twijfelen is de angst voor de verkeerde keuze. Misschien als je deze keuze maakt kom je er achteraf achter dat de andere keuze beter was geweest. Ja misschien wel, maar is dat erg?

Het is misschien even balen, maar meestal kun je nog gewoon terug en een nieuwe keuze maken. Of een andere keuze maken waardoor je allereerste keuze toch weer goed uit pakt. Bedenk je dat je een keuze hebt gemaakt die op dat moment het beste voelde.

“Jouw keuze leek je op dat moment de beste keuze dus koos je voor die optie”

Gebrek aan zelfvertrouwen

De meeste twijfel begint bij het gebrek aan zelfvertrouwen. Bang om een fout te begaan. Wanneer je altijd twijfelt en van daaruit nooit een keuze maakt, kun je ook nooit een fout maken. Maar dan zal je ook een hoop leuke dingen missen.

Keuzes maken we de hele dag door. 24 uur op een dag, 7 dagen in de week. Twijfelen kost je dus enkel en alleen tijd en stress. Vertrouw op jezelf en vertrouw er op dat wanneer je keuze niet de beste was je de kracht en oplossing hebt het te veranderen. Heb het zelfvertrouwen dat je een oplossing vindt, dus maak gewoon de keuze!

Je denkt te veel na

De mensen gaan nadenken als ze twijfelen. Wat is de juiste keuze en wat zijn de gevolgen. Eindeloos nadenken heeft geen zin, het wordt er niet gemakkelijker op. Natuurlijk hoef je niet altijd direct een keuze te maken zonder na te denken, maar denk niet te veel na.

“Hoe langer je de keuze overdenkt, hoe moeilijker hij wordt en hoe meer beren je op de weg zult zien”

Een van de bijwerkingen van nadenken is het creëren van nieuwe problemen. Als je merkt dat je te veel er over nadenkt, laat het dan los. Meer nadenken gaat je echt niet helpen, hooguit anders nadenken.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de hoeveelheid tijd je er in stopt om tot een juiste keuze te komen. Nou wil ik hier niet gaan zeggen dat tijd geld is. Er zijn veel belangrijkere zaken dan geld. Toch was Steven Jobs hier vroeger wel enorm mee bezig.

Waarom twijfelen niet bij Steve Jobs past

Steve Jobs had een altijd te weinig tijd in zijn dag. Constant was hij bezig met uitvinden en nieuwe ideeën uitwerken. Daardoor mistte hij echt een aantal uren per dag. Hier heeft hij een saaie, maar slimme oplossing voor bedacht. Zijn klerenkast bestond alleen maar uit spijkerbroeken en zwarte coltruien.

Hierdoor hoefde hij nooit een keuze te maken in wat hij die dag aan ging doen. er was immers geen keuze. Daardoor kon hij weer tijd besparen en deze tijd nuttiger besteden aan zijn uitvindingen, nieuwe ideeën en meer…

“Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is heel duidelijk dat de meest waardevolle bron die we allen hebben, tijd is” ~ Steve Jobs – Amerikaans medeoprichter en topman van Apple Inc. 1955-2011

Luister naar je gevoel

Zeg niet dat je niet naar je gevoel kunt luisteren, want dat kun je zeker wel. Je voelt heel goed aan wat je een lekkere koffie vindt en wat niet, of welke bos bloemen je mooier vindt.

Doe dit met al je keuzes, probeer naar je gevoel te luisteren. Wat roept het voor gevoelens op als je keuze 1 maakt? Is dit positief, dan stoppen met denken en hup de keuze maken. Voelt het negatief? Dan is keuze 2 waarschijnlijk beter. Hoe meer jij leert naar je gevoel te luisteren, hoe sneller je keuzes kunt maken op basis van je gevoel.

Het maakt niet uit wat een ander vindt

Heel veel mensen maken een keuze op basis van wat andere vinden. Helemaal niet nodig! Het gaat er niet om wat een ander van je denkt, maar om jouw gevoel. Als dit voor jou de juiste keuze is moet je het gewoon doen.

Mensen hebben altijd een oordeel, maar kun je wel oordelen over andermans leven? Nee, eigenlijk niet, dus waarom zou je jouw beslissing laten afhangen van die van een ander? Het gaat er omdat jij je prettig voelt bij de keuze die je maakt, niet de buurman of je collega. Doe wat je hart je ingeeft en stop met twijfelen. Het is jouw beslissing, ga er gewoon vierkant achter staan!

“Twijfel is het einde van een kampioen” ~Martin Simek

Meer artikelen over persoonlijke groei