Geld, vermogen, money, finance, financiën, groei
Diversen
Albert Sonnevelt
Diversen
11/04/2016
2 min

Coachtarief bepalen? Zo pak je dat aan!

11/04/2016
2 min

Coachtarief bepalen, hoe pak je dat aan? Als zelfstandig coach mag je je eigen uurtarief bepalen. Fijn natuurlijk, maar ook best lastig. Je wilt mensen helpen, in je levensbehoefte voorzien en je diensten niet voor een appel en een ei weggeven. Daarbij speelt mee: met een te hoog tarief prijs je je uit de markt. Is je tarief te laag? Dan kan dat eveneens vraagtekens oproepen. Benieuwd welk tarief je kunt vragen en hoe je dat tarief bepaalt? Om je op weg te helpen krijg je in dit artikel tips en een stappenplan om je ideale coachtarief vast te stellen.

Coachtarief bepalen

Het vaststellen van je tarief is vaak een optelsom van allerlei zaken. Daarbij draait het er niet alleen om in je levensonderhoud voorzien. Ook je opgedane kennis en ervaring plus marktwaarde spelen een rol. Zijn er meer coaches actief in de regio met eenzelfde dienstenpakket of juist niet? Heb je jarenlange ervaring én is je aanbod uniek? Dan is dat ook meer waard. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je als zelfstandige zelf moet zorgen voor arbeidsongeschiktheidsverzekering, afschrijving auto, computer, pensioenopbouw, belastingen enzovoort. Vervolgens kun je diverse tarieven hanteren. Immers er is een onderscheid tussen 1-op-1 consulten en groepsactiviteiten. Een coachtarief bepalen kan in zes stappen.

Stap 1: Hoeveel uur wil of kun je werken? 

Om je coachtarief vast te stellen, is het handig te weten hoeveel uur je wenst te werken. Ofwel: hoeveel klanten kun je als coach per week, maand en jaar van dienst zijn? Gemiddeld kun je als zelfstandige coach zo’n 1440 uur per jaar aan je praktijk besteden. Maar, al die uren zijn lang niet altijd declarabel aan je klanten. Je hebt namelijk ook tijd nodig voor je administratie, vakliteratuur lezen, netwerken, acquisitie, marketing enzovoort. Kortom: als coach kun je zo’n 1200 declarabele uren per jaar maken.

Stap 2: Wat zijn je uitgaven per maand?

Je uitgaven per maand zijn eigenlijk een optelsom van al je privé-uitgaven. Van huur of hypotheek plus gas, water en elektra tot verzekeringen en levensonderhoud. Tel al die kosten eens bij elkaar op. Per maand en per jaar. Want, niet alle kosten komen maandelijks terug. Voor dit voorbeeld gaan we uit van gemiddelde maandelijkse kosten van € 2.500.

Stap 3: Vergeet je inkomstenbelasting en premies niet 

De inkomsten die je hebt berekend in stap 2 zijn de netto kosten. Dat betekent dus dat je daar nog inkomstenbelasting en premies bij moet tellen. Doe je dat niet dan heb je aan het eind van het jaar een flink tekort. Om je zogenaamde bruto-inkomsten te berekenen kun je 33,1% bij je gewenste netto-inkomen optellen en zo zeg maar je brutowinst per maand vaststellen. In dit voorbeeld wordt dat dan ongeveer € 3.327,50 per maand.

Stap 4: Welke bedrijfskosten maak je?

Wat je vervolgens ook niet mag vergeten bij het bepalen van je coachtarief zijn je bedrijfskosten. Denk aan de huur van je praktijkruimte, telefoonkosten, elektra, water plus diverse benodigdheden voor je dienstverlening. Deze bedrijfskosten zijn in dit voorbeeld zo’n € 1.450 per maand zijn.

Stap 5: Voorbeeldberekening uurtarief coach

Hieronder zie je hoe je je uurtarief berekent op basis van de informatie die je in stap 1 t/m stap 4 hebt verzameld. (onderstaande ingevulde bedragen zijn ter voorbeeld) welk tarief hanteren? De berekening van je uurtarief ziet er dan als volgt uit: coachtarief berekenen

Stap 6: Herevalueer je tarief jaarlijks

Elk jaar dat je werkt als zelfstandig coach groeit je ervaring en kennis. Daarnaast heb je ook jaarlijks te maken met inflatie. Neem daarom zeker één keer per jaar de tijd om je te bekijken of je tarief nog up-to-date is. Overweeg eventueel in je algemene voorwaarden op te nemen dat je jaarlijks met de inflatie je coachtarief verhoogt.


Hoe heb jij je perfecte coachtarief bepaald? Deel hieronder je ervaringen met andere coaches. Heb je nog vragen? Stel die dan ook gerust.

Reacties