Doelen bereiken
Redactie
Doelen bereiken
01/09/2018
6 min

Hoe kan ik mijn doelen bereiken?

01/09/2018
6 min

Doelen bereiken – inhoudsopgave:

Stap voor stap je doelen bereiken in jouw leven

Erica is een jonge Antilliaanse vrouw van 26. In een langere training die zij bij ons volgde vertelde zij tijdens de eerste trainingsdag dat ze al jaren een droom had: ze wilde dolgraag bij de politie. Zij was er echter van overtuigd dat dat niet voor haar was weggelegd.

Enerzijds omdat ze vond dat haar communicatievaardigheden onvoldoende waren, anderzijds omdat ze van binnen (bleek al snel) de overtuiging had: ‘wie ben ik om dat te kunnen realiseren, ik ben het niet waard om dat te mogen zijn’.

Tijdens de training worstelde Erica soms letterlijk met die overtuiging. Ze wilde zo graag en dat terwijl ze gevangen zat in een baan die haar niet lag, een persoonlijke situatie die complex was en een omgeving die haar ondersteunde in de overtuiging dat dit niets voor haar was. Erica is toen, met de ondersteuning van haar coachgroep, stap voor stap aan de slag gegaan met haar droom.

Allereerst door in de vorm van een collage haar gewenste situatie in kaart te brengen, vervolgens door informatie te verzamelen over de opleiding tot politieagente, daarna door een gesprek te gaan voeren met mensen die de opleiding geven en zo stap voor stap tot en met de test om toegelaten te worden tot de opleiding.

‘Lange termijn doelen leiden tot korte termijn frustraties’. ~Ben Tiggelaar

Elk trainingsweekend bracht ze ons met Antilliaans enthousiasme op de hoogte van de vorderingen die ze maakte aan de ene kant en hoe ze aan de andere kant met diverse technieken werkte aan het ombuigen van haar belemmerende overtuigingen. Het feest was compleet toen zij tijdens een van de laatste weekenden het woord nam en aankondigde dat ze haar droom had gerealiseerd en op een manier die nog mooier was dan ze had durven hopen. Inmiddels is Erica woonachtig op haar geboorte-eiland waar ze de opleiding tot politieagente volgt om vervolgens een baan op het eiland te krijgen.

Doelen bereiken met de ‘wet van de berg’

De weg die Erica volgde, noemen wij op onze ledensite de methode van de ‘wet van de berg’. Veel mensen hebben bewust een doel voor zichzelf gesteld en hebben dat doel zo groot gemaakt dat het vrijwel onbereikbaar lijkt. Vooral als dat doel raakt aan je missie in het leven, aan dat wat je het allerliefst doet.

Je kijkt dan als het ware van beneden naar de top van een berg, waar de realisatie van je doel voor je klaarligt. Maar die berg is zo hoog, dat je simpelweg niet weet hoe je op die top moet komen, of je voelt zoveel angst, stress of spanning bij het bereiken van die top, dat je niet tot actie komt. Dat je als een berg tegen de situatie op blijft zien…

Doelen stellen en opknippen in kleinere stukjes

De wet van de berg houdt in dat je je doel gaat opknippen in kleinere stukjes. Je gaat het doel op de berg verdelen in kleinere of subdoelen. Wat er daardoor gebeurt, is dat je als het ware een pad aan het aanleggen bent langs de berg omhoog. Een pad waarop je stukje voor stukje richting je grote doel komt en waarbij je tussentijds doelen realiseert waar je stil bij staat om het bereiken ervan te vieren.

Op die manier ben je bezig om je bewuste lange termijn doel te vertalen in kleinere doelen waar je onbewuste zich oké bij voelt. Zeker als er regelmatig successen worden geboekt en gevierd. Bijkomend voordeel is dat je niet alleen je focus hebt op het doel in de toekomst, maar dat je ook leert om een strategie te ontwikkelen om doelen te bereiken. Daarmee maak je niet alleen het doel, maar ook de weg naar het bereiken van dat doel waardevol.

Let op! In korte tijd bovenop een berg komen is niet oké

Het pad langs de berg omhoog maakt het ook makkelijker om, indien nodig, een stapje terug te doen. Wat wij zien in trainingen is dat mensen, zeker als het gaat om persoonlijke groei, in korte tijd bovenop een berg worden afgezet.

Echter, als dan het dagelijkse leven weer voor de deur staat, met de uitdagingen die er in dat leven zijn, dan vallen mensen al snel van de berg af, naar beneden. Dan kijken ze vervolgens lange tijd vertwijfeld omhoog naar de top, waar ze heen willen en waar ze al even aan geroken hebben. In onze beleving wordt daar een ontwikkeling eerder mee geremd dan versneld.

Beter is het om jezelf het pad langs de berg aan te leren, zodat je stapjes vooruit en stapjes achteruit kunt doen, zodat je kunt genieten van de weg naar je doel, net zoals Erica deed. Het helpt je om van onder de streep, van reactief gedrag, naar boven de streep te gaan. Naar actie en groei.

En het helpt je om onbewust helemaal oké te zijn met de naderende verandering, die stap voor stap in hapklare, lekkere brokken wordt opgediend. Daardoor erken je de signaalfunctie van het onbewuste en geef je erkenning aan de beperkende overtuigingen die er nog in je aanwezig zijn. Dan neem je het onbewuste stap voor stap mee naar een andere toekomst, op moeiteloze wijze.

Doelen bereiken? Wat heb je nou geleerd?

Je hebt nu geleerd hoe de wet van de berg je helpt om stap voor stap veranderingen in je gedrag door te voeren en hoe jij afscheid neemt van angst, stress en spanning. Als je je daarbij je doel voorstelt als de top van een berg en jij staat ervoor, dan kun je ook op een andere manier naar je uitdaging kijken.

Stel je eens voor dat de verandering die je wilt doorvoeren een uitdaging kent met een waarde van 7 op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor ‘geen uitdaging’ en 10 voor ‘grote uitdaging’. En jij zit op dit moment totaal niet lekker in je vel, je voelt je beroerd, zaken lopen niet fijn en je zit in zak en as vanwege je werk en relatie, waardoor je eigenwaarde een flinke deuk heeft opgelopen.

Laten we jou in die situatie de waarde van een 3 geven op een schaal van 0-10. Als dat zo is, hoe ziet dan de verandering die je wilt doorvoeren met waarde 7 er voor je uit? Ziet die verandering eruit als makkelijk te bereiken of is het daadwerkelijk een berg waar je tegenop kijkt? Bekijk de illustratie hieronder maar eens: je ziet er tegenop als een berg: jij voelt je klein en de berg is groot.

Laten we de situatie nu eens veranderen. De uitdaging heeft nog steeds een waarde van 7, maar jij hebt je goed voorbereid op de situatie, je hebt gewerkt aan je eigenwaarde, je hebt een plan gemaakt, je hebt je bewuste en je onbewuste op één lijn gebracht door je situatie te herkennen en erkennen.

Laten we jou in die situatie een waarde van een 6 geven. Hoe ziet de uitdaging er dan voor je uit? Is het nog steeds een enorme berg of is het een situatie waarvan je het idee hebt dat je het doel kunt bereiken? Kijk nog eens naar de illustratie: de berg is even groot gebleven, maar jij bent fors gegroeid.

Wat betekent dit voor jou?

Dat voorbereiding het halve werk is. Dat jij je uitdagingen aan kunt gaan en aangaat als jij je bewuste en onbewuste goed hebt voorbereid. Als je de balans aanbrengt tussen de 95% onbewust gedrag en de 5% bewust gedrag. Als je helder hebt wat je patronen en gedragingen zijn, als je je onbewuste gerust hebt gesteld en als je stapje voor stapje kunt zetten, dan is de uitdaging nog maar half zo groot als je in eerste instantie denkt. Vanuit rust wordt de berg ogenschijnlijk kleiner en je pad meer helder.

Kortom, we zien soms als een berg tegen zaken op, laten ons leiden door onze angst en dat blijkt bij het nader onderzoeken van die angst, bij het door die angst heen gaan, een veel kleiner obstakel dan gevreesd.

‘Mensen zijn niet lui. Ze hebben gewoon machteloze doelen – dat wil zeggen, doelen die hun niet inspireren.’ ~Tony Robbins

Vanuit innerlijke rust kijk je echt naar de berg die voor je ligt en zie je de weg van mogelijkheden en van kansen. Hoe je kijkt ligt aan jou. In trainingen zeggen wij vaak: ‘alles is energie’. Daarmee bedoelen we dat jijzelf verantwoordelijk bent voor de beelden die je maakt, voor de focus die je hebt en voor de lading die je aan ervaringen geeft. Vanuit rust ziet de wereld er anders uit dan vanuit angst. Dan zie je kansen en voel je je energiek.

Vanuit angst daarentegen zie je enkel de top van de berg, de beperkingen en de barrières en voel je je machteloos. Angst, spanning en stress zorgen voor bewustzijnsvernauwing, omdat 95% van jou aan je staat te trekken. En die wint altijd, tenzij jij een andere keuze maakt.

‘Winnaars vergelijken hun verwezenlijkingen met hun doelen, terwijl verliezers hun verwezenlijkingen vergelijken met deze van andere mensen’. ~Nido Qubein

Wil jij starten met jouw doelen bereiken?

Daarom is het nu weer tijd voor jou. Tijd om verder te gaan met het stappenplan op weg naar de kracht van jouw angst. Om van machteloos naar moeiteloos te gaan in elke situatie.

Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met jouw zelfvertrouwen. Doelen behalen lukt niet met (te) weinig zelfvertrouwen. Graag geef ik mijn boek over zelfvertrouwen gratis aan je weg. Klik hier voor mijn boek om jouw zelfvertrouwen te verbeteren…

Reacties