Hoe kun je meer luisteren naar je hart?
>
h2>
Er zijn mensen die zeggen: ‘je moet vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" op je onderbuikgevoel’ of ‘je moet luisteren naar je hart’. Dit is van toepassing in allerlei situaties, van de relationele sfeer tot belangrijke zakelijke beslissingen.
Maar kun je wel vertrouwen op je hart? Daar hebben we een vraag over gekregen:
“Ik heb ooit de quote gehoord: ‘Je weten zit in je hart en de twijfel zit in je hoofd’. Mijn vraag is of de twijfel in je hoofd het weten in je hart kan beïnvloeden.”
Leren om te kiezen?
Bijna alle problemen waar mensen tegenaan lopen, hebben te maken met een keuze. Je ervaart stress als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot is. Moeten geeft het gevoel dat je geen keuzemogelijkheid hebt. Realiseer je echter dat je altijd kunt kiezen. Veel mensen vinden dit moeilijk.
Op school leer je over aardrijkskunde, rekenen en taal. Maar je leert niet om keuzes te maken. Best gek, want kiezen is een van de meest belangrijke dingen die je als mens moet leren.
Als mens heb namelijk vaak je te maken met een eeuwig dilemma tussen het hoofd en het hart.
In zijn praktijk kreeg Albert veel vragen als: ‘Moet ik op mijn hoofd of op mijn onderbuikgevoel vertrouwen?’ Daarom besloot hij er een boek over te schrijven, genaamd ‘ Kiezen vanuit je hart’. Later heeft hij er ook een e-learning van gemaakt.
In eerste instantie schreef Albert het boek voor zichzelf. Hij wilde zelf gaan ontdekken hoe hij de beste keuzes kon maken. Vervolgens is hij dat keuzeproces ook met zijn cliënten gaan delen.
Tijdens zijn onderzoek leerde Albert dat sommige mensen hun keuzes op een hele rationele manier maken. Ze stippelen een heel plan uit. Andere mensen kiezen meer intuïtief. Er zit soms ook een verschil tussen mannen en vrouwen bij het maken van keuzes.
De belangrijkste conclusie die Albert trok tijdens het schrijven van zijn boek? Kiezen doe je in eerste instantie vanuit je hart. Vervolgens ga je redenen bedenken om je keuze rationeel te rechtvaardigen.
Eerst je gevoel, dan pas het rationele denken
Je hebt drie breinen:
- Je reptielenbrein: instinct
- Je zoogdierenbrein: emoties
- Je neocortex: ratio
Je maakt keuzes ook in die volgorde. In eerste instantie kies je vanuit emotie. Achteraf komt de ratio erbij om je keuze goed te praten. Bijvoorbeeld: Je hebt al besloten dat je iets wilt kopen en zoekt vervolgens naar redenen om je koopbeslissing te rechtvaardigen.
Als je 100% op je emotie kunt vertrouwen, heb je je ratio niet nodig. Dat is echter niet bij elke keuze even duidelijk. Wanneer je een nieuwe telefoon gaat kopen, heb je vaak de beslissing al gemaakt voordat de fabriek is begonnen met het in elkaar zetten van de telefoon. Zo weet Tonny nu al dat hij de volgende iPhone wil. Die keuze maakt hij op gevoel. Vervolgens kan hij vanuit ratio verzinnen waarom het een goede keuze is.
Sommige keuzes in je leven zijn wat moeilijker. Bijvoorbeeld keuzes over je relatie of carrière. Soms doe je iets wat heel veel oplevert, maar voel je diep van binnen dat je het liever niet zou willen doen. Misschien weet je al dat je het uiteindelijk niet meer wil doen.
Soms voel je vanuit je hart wat de juiste keuze is, maar buigt je rationele brein dat gevoel om. Zo kunnen je hoofd en hart gaan mixen. Je hebt ergens een gevoel over en kunt helemaal de ene kant op redeneren. Toch twijfel je aan je gevoel, omdat je het ook de andere kant op kunt redeneren. Op een gegeven moment weet je niet meer of het gevoel of de ratio de overmacht heeft.
Je hart voelt dingen die je hoofd niet weet
Welke kant je ook op redeneert, je geeft jezelf altijd gelijk. Je kunt immers nooit verder denken dan de hoogte van je bewustzijn.
Tijdens het schrijven van zijn boek stuitte Albert op de HeartMath methode. In dat onderzoek werd gekeken naar hartslag coherentie. Dat gaat over de hoogste en laatste pieken van je hartslag. De mate van het verschil daartussen zegt iets over de conditie van je hart. Het zegt ook iets over de signalen die van je hart naar je hoofd worden gestuurd.
Uit het onderzoek blijkt dat je vijf keer meer zenuw- en informatieprikkels van je hart naar je hoofd verstuurt dan andersom. Je hart voedt je brein.
Voor het HeartMath onderzoek zaten proefpersonen in een donkere bioscoopzaal. Ze waren aangesloten op coherentie apparatuur, waarop je de hartslagen mooi rustig zag verlopen. Wanneer de onderzoekers een schokkend beeld lieten zien - zoals de vliegtuigen die in de Twin Towers terechtkwamen - zag je een heftige piekreactie in de hartcoherentie van de deelnemers. Tussendoor lieten de onderzoekers ook mooie beelden zien, zoals natuurbeelden. Hierdoor werd de hartslag weer heel zacht en gelijkmatig.
De onderzoekers lieten de beelden random zien. Deelnemers wisten van tevoren niet of er een mooi positief beeld of een angstig negatief beeld kwam. Ook de tijd tussen de beelden was verschillend. Soms zaten er tien seconden tussen, soms drie seconden en soms twaalf seconden.
Weet je wat het wonderlijke was? Mensen wisten van tevoren niet wat voor beeld er kwam, maar vier tot vijf seconden van tevoren gaf het hart al aan wat voor beeld eraan kwam. Dat kon je terugzien in de hartcoherentie. Het hart wist al wat er ging komen, voordat het echt gebeurde. We weten niet hoe dit precies kan.
Misschien klinkt dit verhaal een beetje spooky, maar waarschijnlijk heb je het zelf ook al eens meegemaakt. Je stapt bijvoorbeeld een lege ruimte in en hebt er een naar gevoel bij. Alsof er net ruzie is geweest. Er hangt een nare sfeer. Je hart voelt de situatie aan, zonder dat je kunt verklaren waarom je je op dat moment ongemakkelijk voelt.
En het werkt ook andersom: je komt op een plek waar je nog nooit geweest bent en voelt je er meteen thuis.
Je hart weet het al
Om alvast een antwoord te geven op de vraag: je hart weet al wat het beste is voor jou.
Het boek ‘The five second rule’ gaat over de impuls die je in de eerste vijf seconden krijgt. Iets voelt goed of niet goed. Voelt je hart licht als een veertje en voel je je blij? Dan weet je: mijn hart heeft "ja" gezegd. Voel je juist spanning of voelt het zwaar en donker? Je begrijpt het al: dat betekent dat je het hart er niet achter staat.
Na vijf seconden komt je brein erbij. Je gaat redenen bedenken waarom je je zo licht of zwaar voelt. Dat eerste gevoel klopt. Ook als je mensen ontmoet. Je voelt het meteen als er iets niet helemaal pluis is met een bepaald persoon.
Wanneer Tonny in het verleden sollicitatiegesprekken hield, wist hij vaak bij de eerste handdruk al of deze persoon bij zijn organisatie zou passen. Wanneer er toch twijfel was, dan duurde het heel lang om alle voors en tegens met elkaar af te wegen. Achteraf gezien kun je toch altijd vertrouwen op dat eerste gevoel. Het is zelden gebeurd dat dat gevoel niet klopte.
Wat doe je als je hoofd je hart tegenspreekt?
Luisteren naar je hart is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Soms zijn situaties met elkaar vervlochten. Zo deed Tonny laatst een 28-dagen challenge. In de challenge gingen hij en Martijn van Tongeren (IMU) elke dag live om de deelnemers te helpen met het bouwen van een online business. Dat doet hij al 10 jaar in allerlei verschillende vormen. Met interviews, video’s, e-books, boeken en cursussen. En deze keer deed hij het via een challenge waar hij met volle energie in ging.
De challenge pakte fantastisch uit voor het bedrijf. Het eindresultaat was prachtig en de challenge maakte een gigantische impact op de ondernemers die mee deden aan de challenge. Rationeel geredeneerd zou dit een reden zijn om vaker zo'n challenge te organiseren.
Echter, wanneer Tonny naar zijn hart luistert, voelt hij dat hij zo’n challenge niet nog eens in deze vorm moet gaan doen. Hij merkt namelijk dat hij bepaalde aspecten hiervan niet meer zo leuk vindt. En als je hart er niet meer in zit, gaat dat ook je gedachten beïnvloeden. Als je tijdens een training voelt dat je het eigenlijk niet meer wil, is het moeilijk om er vol voor te gaan. Dan gaat het heel veel energie kosten.
Daar ontstaat de twijfel. Je hart weet al dat je iets niet meer wilt, maar je hoofd praat het telkens weer goed om er toch mee door te gaan. Tonny weet dat het uiteindelijk zijn tol gaat vragen als hij nog langer zo doorgaat.
Dit voorbeeld gaat over de situatie van Tonny, maar de kans is groot dat je zelf ook iets vergelijkbaars ervaart. Bijvoorbeeld in een relatie of op je werk. Je komt vaak in een situatie terecht waarin je de keuze moet maken tussen luisteren naar je hart of je hoofd. Dat komt doordat uiteindelijk alles ten dienste staat van groei en de beste versie van jezelf worden.
Doe geen concessies aan jezelf
Als mens kom je constant in situaties waarin je jezelf steeds beter leert kennen. Je gaat je afvragen wie je bent, wat jouw blauwdruk is en waarvoor je hier op aarde bent gekomen. Wat heb jij ten volle te leven?
Doordat je ontwikkelt, ga je merken dat sommige dingen niet meer bij je passen. Het draagt niet meer bij aan wie je bent. Misschien heb je jezelf in het verleden geweld aangedaan door dingen te doen die niet bij je pasten. Je wist dat soort dingen voorheen altijd recht te praten. Maar naarmate je ouder en bewuster wordt, leer je steeds beter wat wel bij je past en wat niet meer bij je past.
Misschien kon je er eerst nog mee wegkomen om dingen te doen die niet helemaal bij je pasten, doordat je nog voldoende mentale veerkracht had. Er komt echter altijd een fase in je leven waarin je steeds meer trouw moet zijn aan je hart. Hoe moeilijk dat ook is en wat je ook hebt opgebouwd. Je kunt geen concessies meer doen aan jezelf.